Video

Η Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη στο «Ε»: Κανείς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να προσφέρω στα κοινά!

Η δημοσιογραφική κάμερα την εντόπισε για πρώτη φορά το βράδυ των εκλογών του 2006 στο πλευρό του συζύγου της Γιώργου Πατούλη, που τότε πανηγύριζε την πρώτη εκλογική νίκη του στον Δήμο Αμαρουσίου. Έκτοτε, κέρδισε τα φλας και οδήγησε στην παραγωγή πληθώρας δημοσιευμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων περιστρέφονταν γύρω από τις στιλιστικές επιλογές της, αλλά και – σε ορισμένες περιπτώσεις – έφθαναν στο σημείο ενός ακραίου σεξισμού.

Όλα αυτά μέχρι το 2014, οπότε αποφασίζει και η ίδια να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, «σαρώνοντας» τους σταυρούς και βγαίνοντας πρώτη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη. Αμέσως μετά, αναλαμβάνει την προεδρία του Νομικού Προσώπου για το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ΠΕΑΠ) του συγκεκριμένου Δήμου, παράγοντας πλούσιο έργο, που τη βοήθησε να «χτίσει» το δικό της αυτοδιοικητικό προφίλ.

Ο πολιτικός γάμος με την παράταξη του Τάσου Μαυρίδη κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, οπότε αποφασίζει να «τα βροντήξει» από το ΠΕΑΠ, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη του δημάρχου και δηλώνει ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Ήταν τότε που άρχισαν οι «πονοκέφαλοι» όχι μόνο για τον Τάσο Μαυρίδη, αλλά και γενικότερα για τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δυσκολεύεται να «κουμαντάρει» τον ατίθασο πολιτικό χαρακτήρα της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη, για την οποία και κάνουμε λόγο.

Η εκπαιδευτικός-φιλόλογος, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την απόφασή της να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Αμαρουσίου, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Μαρούσι μπορείς – Το μέλλον στα χέρια σου, με επικεφαλής τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Νώντα Γαρδέλη, που είναι από τα σημαντικά στελέχη της διοίκησης Πατούλη.

Συνέντευξη της Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη στο «Ε» και στον Θάνο Σταθόπουλο.

Ζητήσαμε από την κ. Πατούλη-Σταυράκη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη, όπου θα μιλούσε για όλα όσα προηγήθηκαν, αλλά και για όσα την οδήγησαν στην απόφασή της να διεκδικήσει μια θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Το δέχθηκε, αλλά δεν ξέρουμε αν το μετάνοιωσε, αφού κάποια από τα ερωτήματά μας διαισθανθήκαμε ότι της ήταν κάπως ενοχλητικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν απέφυγε να τα απαντήσει, δίνοντας ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για όσα – είτε επίσημα, είτε υπό τη μορφή διαρροών – έχουν φθάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο…

Τελικώς κ. Πατούλη δεν αντέξατε να μείνετε μακριά από τον αυτοδιοικητικό στίβο, παρότι μας είχατε αφήσει να πιστεύουμε ότι δεν θα λαμβάνατε μέρος σε αυτές τις εκλογές…

Όπως γνωρίζετε κ. Σταθόπουλε, η αγάπη μου για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε χθες. Έχω ξεκινήσει μια αυτοδιοικητική πορεία από το 2014 από τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπου εξελέγην πρώτη δημοτική σύμβουλος, και εν συνεχεία διετέλεσα πρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο «Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός» (ΠΕΑΠ) του Δήμου. Άρα, ο ρόλος μου στην Αυτοδιοίκηση έχει μια προϊστορία, μία διάρκεια και μία συνέχεια. Κι αυτό δεν θα μπορούσε να ανακοπεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Ωστόσο, πριν καταλήξετε στη σημερινή απόφασή σας, κάνατε έναν πολύ μεγάλο κύκλο. Από την πιθανή υποψηφιότητά σας ως υποψήφια δήμαρχος στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, την οποία ουδέποτε επιβεβαιώσατε, αλλά και ουδέποτε διαψεύσατε, φθάσαμε τα περασμένα Χριστούγεννα στην ανακοίνωση υποψηφιότητας στον Δήμο Αμαρουσίου, που τάραξε τις γιορτές κάποιων, την οποία στη συνέχεια αποσύρατε. Γιατί τόσα «πισωγυρίσματα»;

Η αγάπη μου για την προσφορά στα κοινά και η αγάπη προς την Αυτοδιοίκηση είναι αδιαπραγμάτευτες. Πράγματι φαίνονται κάποια «πισωγυρίσματα», όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας και κάποιες παραμέτρους. Στη ζωή πρέπει να βάζεις προτεραιότητες και να τηρείς ορισμένες ισορροπίες. Δεδομένης της υποψηφιότητας του συζύγου μου ως περιφερειάρχη Αττικής, δεν θα ήταν δεοντολογικό για μένα να διεκδικήσω τη δημαρχία στον Δήμο Αμαρουσίου. Εκείνη την περίοδο, αξιολογώντας τα δεδομένα, θεώρησα ότι πρέπει να ταχθώ στο πλευρό του συζύγου μου.

Όμως, θα πρέπει να σας πω ότι πέρα από τους «θώκους» που μπορεί να κατέχει κάποιος, μπορεί να προσφέρει και από οποιαδήποτε θέση, ακόμη και ως απλός «στρατιώτης». Έτσι, λοιπόν, στο Μαρούσι, και μέσα από τη θητεία του Γιώργου Πατούλη και μέσα από τις διαδημοτικές συνεργασίες που προώθησα όσο ήμουν στο ΠΕΑΠ, θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού, της κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζοντας παράλληλα την αυτοδιοικητική πορεία μου.

Ακόμη και σήμερα, όμως, κάποιοι αφήνουν να διαφανεί ότι πριν καταλήξετε στην επιλογή του συνδυασμού του Νώντα Γαρδέλη, είχατε αναζητήσει αλλού πολιτική στέγη, αλλά βρήκατε κλειστές πόρτες.  Είναι αλήθεια;

Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει πάντα να διερευνά όλες τις συνιστώσες για να καταλήξει στην κατάλληλη και ορθότερη επιλογή, σε αυτήν που τον εκφράζει. Βρίσκεται κάτι κακό σε αυτό;

«Στη ζωή πρέπει να βάζεις προτεραιότητες
και να τηρείς ορισμένες ισορροπίες».

Και τελικά τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην επιλογή να κατέβετε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό Μαρούσι Μπορείς- Το Μέλλον στα χέρια σου;

Κατ’ αρχάς ο Νώντας Γαρδάλης είναι ένας άνθρωπος αυτοδιοικητικός, που δραστηριοποιείται στην Αυτοδιοίκηση εδώ και 22 χρόνια, αποτελεί μια συνέχεια της διοίκησης του συζύγου μου, την οποία όλα αυτά τα χρόνια παρακολούθησα κι εγώ από πολύ κοντά. Από εκεί και πέρα, διαπίστωσα ότι με τον Νώντα Γαρδέλη έχουμε κοινούς προσανατολισμούς, αλλά και κομματικές αφετηρίες, ενώ παράλληλα ανήκει σε μια οικογένεια που αποτελείται από γηγενείς Μαρουσιώτες, ταυτίζεται ιστορικά με το Μαρούσι, καθώς ο πατέρας του διετέλεσε δήμαρχος στην πόλη, είναι δυναμικός, δραστήριος, γνώστης των αυτοδιοικητικών θεμάτων, αλλά και των προβλημάτων του Αμαρουσίου, το οποίο έχει περπατήσει σε κάθε γωνιά του. Όλα αυτά αποτέλεσαν για μένα ικανά κίνητρα για να συμπορευθώ με τη δική του πρόταση και τον συνδυασμό Μαρούσι Μπορείς-Το Μέλλον στα χέρια σου.

Και επειδή αναφέρθηκα σε κομματικές αφετηρίες, επιτρέψτε μου να σας πω ότι ένα πολύ θετικό στοιχείο στον Νώντα Γαρδέλη είναι ότι άφησε στην άκρη την κομματική του ταυτότητα και κατήρτισε ένα πραγματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με το οποίο θα πορευθούμε προς τις επικείμενες εκλογές.

Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει «χρώματα», ούτε και «χρίσματα», αλλά ανθρώπους ικανούς, άξιους, έμπειρους, γνώστες, πλαισιωμένους και από νέους ανθρώπους με διάθεση για προσφορά.

Το «σώσατε» κάπως στο τέλος της απάντησής σας αυτό που αναφέρατε περί «κοινών κομματικών αφετηριών», αλλά εγώ θα το θέσω το ερώτημα: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο σύζυγός σας κατεβαίνει υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εσείς στο Μαρούσι επιλέγετε να συνεργασθείτε ουσιαστικά με έναν εκ των «ανταρτών» του συγκεκριμένου κόμματος;

Εγώ, κύριε Σταθόπουλε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το όλο πολιτικό σκηνικό σε αυτές τις εκλογές, δεν θεωρώ τον κ. Γαρδέλη «αντάρτη», γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να θεωρήσουμε «αντάρτες» και όλους τους άλλους υποψηφίους στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχουμε πλήθος υποψηφιοτήτων προερχόμενες από τους ίδιους κομματικούς χώρους.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι δεν θα δώσει «χρίσματα» σε επίπεδο Δήμων. Και σωστά έκανε γιατί θεωρώ κι εγώ ότι δεν πρέπει να πορευόμαστε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λογική των όποιων «χρισμάτων», αλλά να αφήνουν τους πολίτες να εκφράζουν ανεπηρέαστα τη βούλησή τους. Πρωταγωνιστές στις εκλογές είναι πρώτα οι πολίτες και μετά οι άνθρωποι που έχουν δώσει τα εχέγγυα και έχουν διαγράψει αναγνωρίσιμες πορείες στις τοπικές κοινωνίες.

Τουλάχιστον για μένα, αυτή αποτέλεσε τη βασικότερη παράμετρο για την επιλογή μου.

Και ο Γιώργος Πατούλης πώς δέχθηκε την απόφασή σας να κατέβετε στις εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου;

Ε, δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς! (γέλια). Με τον Γιώργο Πατούλη είμαστε πολλά χρόνια μαζί ως σύζυγοι, όμως ταυτόχρονα είμαστε και αυθύπαρκτες προσωπικότητες. Από την πλευρά μου, δεν το έχω κρύψει ποτέ ότι ο Γιώργος αποτελεί τον μέντορά μου στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά του, πάντα σεβόταν και εξακολουθεί να σέβεται τη δική μου πορεία και τις δικές μου επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε και τη θέλησή μου να συνεχίσω την αυτοδιοικητική πορεία που έχω ξεκινήσει.

Ελάτε τώρα, ειλικρινά, δεν έκανε κάποιο σχόλιο, δεν προσπάθησε να σας αποτρέψει;

Όντως δεν έκανε κάποιο σχόλιο, γιατί έχει αντιληφθεί πόσο «οξυγόνο» και χαρά μού δίνει η προσφορά στα κοινά. Και επειδή είναι ένας άνθρωπος πολύ δημοκρατικός, που πάντα σεβόταν και λάμβανε υπόψη του και τις δικές μου ανάγκες, αποδέχθηκε την επιλογή μου.

«Πρωταγωνιστές στις εκλογές είναι πρώτα οι πολίτες
και μετά οι άνθρωποι που έχουν δώσει τα εχέγγυα και έχουν διαγράψει αναγνωρίσιμες πορείες στις τοπικές κοινωνίες…»

Άρα, δεν υπάρχει κρίση στο σπίτι σας, όπως διαδίδουν κάποια ΜΜΕ…

Δεν υπάρχει κρίση στην παρούσα φάση. Σίγουρα το να διεκδικήσω τον Δήμο ως υποψήφια δήμαρχος θα δημιουργούσε κρίση. Όμως, έχω μάθει στη ζωή μου, όταν χρειάζεται, να κάνω και ένα βήμα πίσω. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μου στερήσει κανείς την επιθυμία να προσφέρω από τη θέση του απλού «στρατιώτη» στους συνδημότες μου και σίγουρα, εάν υπήρχε κάποιος τέτοιος, δεν θα ήταν ο Γιώργος…

Ε, τώρα, πόσο «απλός στρατιώτης» μπορεί να θεωρηθείτε; Είστε σύζυγος του νυν δημάρχου Αμαρουσίου και οι «κακές γλώσσες», όπως λέμε στη δημοσιογραφία, υποστηρίζουν ότι ξεκινάτε από προνομιακή θέση τον αγώνα σας, αφού σας στηρίζει ο μηχανισμός του Γιώργου Πατούλη…

Οι «κακές γλώσσες» μπορούν να λένε οτιδήποτε. Έχω αποδείξει εμπράκτως την προσφορά μου στα κοινά, μέσα από την αυτοδιοικητική παρουσία μου στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Δεν νομίζω ότι είναι ποινικό αδίκημα να λέγομαι Πατούλη, δεν θα αλλάξω τώρα και το επώνυμό μου. Ούτε επιχείρησα ποτέ να καπηλευθώ το επώνυμο του συζύγου μου.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από το 2006 που ο Γιώργος Πατούλης κατέβηκε υποψήφιος στον Δήμο Αμαρουσίου έως σήμερα, είμαι πάντα στο πλευρό του, αφουγκράζομαι τα προβλήματα της πόλης, συνομιλώ με τους δημότες, έχω άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στο Μαρούσι. Άρα, μπορεί να λέγομαι Πατούλη, αλλά έχω και κάθε δικαίωμα να διεκδικήσω έναν ρόλο προσφοράς στα κοινά του Αμαρουσίου. Μια πόλη που ο Γιώργος κι εγώ αγαπήσαμε και μας αγάπησε.

Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα κρίνουν αν η Μαρίνα είναι άξια να συνεχίσει την αυτοδιοικητική πορεία της ή όχι…

Στην παρούσα αυτοδιοικητική θητεία σας στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, αλλά και ως πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, ασχοληθήκατε έντονα με θέματα νέας γενιάς και πολιτισμού. Γιατί αυτή η εμμονή με τους συγκεκριμένους τομείς; Δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα που να απασχολούν έναν σύγχρονο Δήμο;

Κατ’ αρχάς, ξεχνάτε κ. Σταθόπουλε τον εκπαιδευτικό ρόλο μου. Είμαι καθηγήτρια Φιλολογίας, εργάζομαι τα τελευταία 15 χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχω περάσει από σχολεία και στο Μαρούσι και στην Πεύκη-Λυκόβρυση, εντοπίζοντας και τα λειτουργικά προβλήματα, αλλά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα. Βιώνοντας όλα αυτά τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, θεωρώ ότι έχω και άποψη και λύσεις και προτάσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος σας έχει συνδέσει με τα πολιτιστικά δρώμενα. Αλήθεια, τι αντιπροσωπεύει για εσάς ο Πολιτισμός;

Για μένα ο Πολιτισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα. Στο πλαίσιο των κοινωνιών συνδέεται με την τοπική ταυτότητα του κάθε Δήμου, που συμβάλλει στη διατήρηση της «σφραγίδας» του, αλλά και ευρύτερα στη διατήρηση της ταυτότητας της Ελλάδος και των αξιών που αντιπροσωπεύει.

Προσωπικά, αυτό που επεδίωξα κατά τη θητεία μου στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης ήταν να αναδείξω το κοινωνικό πρόσωπο του Πολιτισμού. Γι’ αυτό και το σύνθημα που με εκφράζει είναι «ο Πολιτισμός δίπλα στον Άνθρωπο». Πιστεύω ότι δίνοντας και ευκαιρίες ποιοτικής ψυχαγωγίας και τα κατάλληλα ερεθίσματα, μπορούμε να προσφέρουμε και κοινωνικό έργο και να «περάσουμε» σημαντικά εκπαιδευτικά μηνύματα στις νέες γενιές. Γι’ αυτό αναφέρθηκα σε πολυπαραγοντικό σύστημα, αφού ο Πολιτισμός μπορεί να συνδυάσει ταυτότητα, αξίες, παράδοση, αλλά και Παιδεία.

Με αφορμή την αναφορά σας στην Παιδεία, μιας και είστε «μάχιμη» εκπαιδευτικός και μάλιστα σε δημόσια σχολεία, τι αίσθηση έχετε αποκομίσει από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα;

Θητεύοντας ως εκπαιδευτικός σε διαφορετικούς Δήμους, συνάγεις και διαφορετικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι ένας Δήμος θα πρέπει να καλύπτει κάποιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται ένα επίπεδο ποιοτικής εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου. Στον Δήμο Αμαρουσίου όντως διαπίστωσα ότι έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές ώστε τα παιδιά των σχολικών μονάδων μας να μην θεωρούνται ως «δεύτερης κατηγορίας» συγκρινόμενα με αυτά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πάντα, ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αφού τα προβλήματα είναι δυναμικά, εξελίσσονται και δεν σταματούν ποτέ.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό δυναμικό, τους συναδέλφους μου, σας διαβεβαιώ ότι στη Δημόσια Εκπαίδευση υπηρετούν αξιόλογοι, έμπειροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παράγουν πολύτιμο έργο, παρότι έχουν πολύ μικρότερες παροχές σε σχέση με αυτούς που υπηρετούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κατά την άποψή μου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει, να καλύπτει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και να αναβαθμίζει διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Οι πολίτες θα κρίνουν αν η Μαρίνα είναι άξια να συνεχίσει
την αυτοδιοικητική πορεία της ή όχι…»

Αν είστε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως, εάν βρεθείτε σε θέση διοίκησης, θα συνεχίσετε να διδάσκετε σε σχολείο ή θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε αυτό που κάνετε;

Για μένα το σχολείο είναι αξία αδιαπραγμάτευτη, δεν θα μπορούσα να το αφήσω ποτέ. Γι’ αυτό και κατά τη θητεία μου στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης είχα επιλέξει να ασχοληθώ με το αντικείμενο του Πολιτισμού, το οποίο μπορούσα να συνδυάσω με την εκπαιδευτική ιδιότητά μου.

Αν και είστε σύζυγος του νυν δημάρχου Αμαρουσίου, θα μπορούσατε να μας αξιολογήσετε λίγο το έργο του; Σε ποια από τα μεγάλα θέματα της πόλης τα πήγε καλά και σε ποια χρειάζονται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις;

Θεωρώ ότι το βασικότερο θέμα που επέλυσε η διοίκηση Πατούλη, ώστε να μπορεί να έχει συνέχεια ο Δήμος, ήταν τα οικονομικά. Εάν δεν είχε επιτύχει τον οικονομικό εξορθολογισμό, τώρα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για έργα ή για οτιδήποτε άλλο αφορά στην πόλη μας. Σήμερα, με το αποθεματικό που αφήνει πίσω της αυτή η διοίκηση μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει στο Μαρούσι. Και ένα βασικό «εργαλείο» προς την κατεύθυνση αυτή, που ήδη έχει διασφαλίσει η νυν διοίκηση, είναι οι μελέτες – πολλές από αυτές αυτοχρηματοδοτούμενες – για σειρά έργων στις γειτονιές του Αμαρουσίου.

Βέβαια, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα, ιδιαίτερα στον χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Είναι πολύ θετικό ότι έχει δρομολογηθεί στο κτήμα Καρέλλα η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου, που στερείται για χρόνια το Μαρούσι, αλλά υπάρχει ανάγκη και για άλλες αθλητικές υποδομές. Όπως, επίσης, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ενός αναβαθμισμένου πολιτιστικού κέντρου, που να περιλαμβάνει και ένα δημοτικό θέατρο.

Ανεξαρτήτως εάν είστε στη διοίκηση του Δήμου ή όχι την επόμενη περίοδο, πώς θα θέλατε να δείτε το Μαρούσι στο τέλος του 2023;

Θα ήθελα να δω το Μαρούσι μια ανθρώπινη, φιλική και βιώσιμη πόλη. Θα ήθελα να βλέπω περισσότερο πράσινο, με ακόμη περισσότερους ποδηλατόδρομους, με λιγότερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Με άλλα λόγια, θα επιθυμούσα να είναι μια λειτουργική πόλη, που ταυτόχρονα να σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απομένουν πολλά. Δεν είναι εύκολες οι λύσεις, όταν μάλιστα μιλάμε για έναν μεγάλο αστικό Δήμο και όταν θα πρέπει να κινηθούμε μέσα σε ένα δύσκαμπτο και όχι ιδιαίτερα φιλικό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμικό πλαίσιο. Πιστεύω, όμως, ότι με πολλή και σκληρή δουλειά, με όραμα, σχέδιο, πρόγραμμα και διεκδικητική διάθεση, μπορούμε να κάνουμε το Μαρούσι μας ακόμη καλύτερο…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet