Τεχνικό Πρόγραμμα στην… εποχή των μνημονίων
Πολιτική

Τεχνικό Πρόγραμμα στην… εποχή των μνημονίων

«Στριμωγμένο» στα δεδομένα των μνημονιακών επιταγών και του -υπό ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο- Προϋπολογισμού του Δήμου είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ/Π) του 2015 για το Μαρούσι, το οποίο πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Από την πλευρά της διοίκησης, παρότι αναγνωρίσθηκε η «στενότητα» πόρων για την υιοθέτηση ενός πιο φιλόδοξου προγράμματος έργων, σημειώθηκε ότι το παρουσιαζόμενο Τ/Π «ακουμπά» στις ανάγκες των πολιτών. Αντιθέτως, η μειοψηφία, έκανε λόγο για «προχειρότητα» στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και για «πλήρη προσαρμογή» του στα μνημόνια και στις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη».

Δημήτρης Σμυρνής: «Έργα που απαντούν στις απαιτήσεις των πολιτών»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Έργων ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα, που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου, έρχεται να υπηρετήσει τα αιτήματα των δημοτών του Αμαρουσίου σε ό,τι αφορά μία σειρά από κρίσιμα έργα υποδομής, όπως τα αντιπλημμυρικά, οι αγωγοί ακαθάρτων, η διαχείριση κοινοχρήσων χώρων κ.λπ. Όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Σμυρνής, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 60% από πόρους προερχόμενους από το ΕΣΠΑ και κατά 32% από ίδιους πόρους του Δήμου.

Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση, τόσο των συνεχιζόμενων έργων, όσων κι αυτών που έχουν συμβασιοποιηθεί και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν και τα οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- έρχονται να καλύψουν βασικά ελλείμματα υποδομών στις γειτονιές της πόλης.

Ηλίας Γιαννακάκος: «Ρίξτε βάρος στη διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ»

Για «σεμνή παρουσίαση, χωρίς εκθέσεις ιδεών και πολλά λόγια» έκανε λόγο ο κ. Ηλίας Γιαννακάκος, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ, αναφερόμενος στο υπό συζήτηση Τ/Π, θεωρώντας θετική αυτή την εξέλιξη. Εν συνεχεία τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα πρέπει να υπηρετεί το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης κι ανταγωνιστικότητας απέναντι σε άλλους δήμους, καλώντας τη δημοτική αρχή «να ξεπεράσει τον πήχη που οφείλει να βάζει ψηλά η μειοψηφία».

Ωστόσο, στιγμάτισε το γεγονός ότι μιλούμε ακόμη για ανάγκη κατασκευής αγωγών ομβρίων «σε μία δομημένη πόλη 75.000 κατοίκων», ενώ χαρακτήρισε ελλιπή τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια για έργα οδοποιίας, πεζοδρομήσεων και προσβασιμότητας. Επίσης, τόνισε ότι στο περιβάλλον είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και να διεκδικηθούν, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο μικρό ποσοστό (8%) του αστικού πρασίνου στην πόλη.

Τέλος, ο κ. Ηλ. Γιαννακάκος θεώρησε εξαιρετικά σημαντική τη διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ, καθώς «από εκεί θα προέλθει το κύριο μέρος των πόρων του Τεχνικού Προγράμματος», καλώντας τη διοίκηση να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα.

Κώστας Βλάχος: «Δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής το Τεχνικό Πρόγραμμα»

«Δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής το Τεχνικό Πρόγραμμα που φέρνει απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση, όπως συνέβη και με τα προηγούμενα» υποστήριξε, στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την «αδιαφορία που επιδεικνύουν για τη συζήτηση τα ίδια τα μέλη της διοίκησης», αλλά και «καρφώνοντας» τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, ο οποίος απουσίασε από τη συζήτηση του θέματος.

Ο κ. Κώστας Βλάχος προέβλεψε ότι, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2015 η δημοτική αρχή δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στο Τ/Π που φέρνει προς ψήφιση, προσθέτοντας ότι «η πόλη πορεύεται χωρίς αναπτυξιακή λογική και προοπτική και μάλιστα, με κάποιους που επιχειρούν να μετατρέψουν το Μαρούσι σε πόλη-πρωταθλήτρια του κιτς».

Θανάσης Φωτόπουλος: «Ισχνό Τ/Π, μακριά από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας»

«Ισχνό» χαρακτήρισε το συζητούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, επισημαίνοντας ότι οι προτεραιότητες που θέτει είναι «πολύ μακριά από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας». Την ίδια στιγμή, ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος τόνισε ότι το Τ/Π είναι «πλήρως προσαρμοσμένο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις επιταγές της Ε.Ε., της κυβέρνησης και του Καλλικράτη», προβάλλοντας έργα «τύπου» βιοκλιματικής ανάπλασης, πράσινων δωμάτων και ποδηλατοδρόμων.

Εν συνεχεία, ο κ. Θ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα «φουσκώνει» με «στοιχειωμένα» έργα, που ποτέ δεν υλοποιούνται και με έργα που προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας». Παράλληλα, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να τεθεί «μπροστάρης» στον αγώνα διεκδίκησης πόρων από τα «κλεμμένα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα σύγχρονων υποδομών, που να ανταποκρίνονται στην ποιότητα ζωής που αξίζουν οι Μαρουσιώτες.

Δορύλαος Κλαπάκης: «Ανύπαρκτο κι αστείο Τεχνικό Πρόγραμμα»

Εκ μέρους της παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι το 1990 οι δήμοι κατάφερναν να υλοποιήσουν έργα με ελάχιστα χρήματα, αλλά μετά «άρχισαν να υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Χαρακτηρίζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα ως «ανύπαρκτο κι αστείο», ο κ. Δ. Κλαπάκης υποστήριξε ότι τα χρήματα που δίνει το κράτος είναι «υπερ-αρκετά» για έργα, αλλά «δυστυχώς, πάνε αλλού», ενώ εξειδικεύοντας στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων είπε ότι η αναγραφή των σχετικών δαπανών στο Τ/Π είναι υποχρεωτική και η μη τήρηση αυτής «ενέχει ποινικών ευθυνών».

Τάσος Σπυρόπουλος: «Το Τ/Π δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών»

Ο αιρετός κι ανακλητός εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ σημείωσε ότι το υπό συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στη λογική των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, της τρόικας και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αρθεί «στο ύψος των αναγκών του λαού». Μάλιστα, προς ενίσχυση των απόψεών του, ανέφερε τις «μηδαμινές» προβλέψεις δαπανών για έργα που αφορούν στις σχολικές και αθλητικές υποδομές του Δήμου.

Για το θέμα παρεμβάσεις έκαναν επίσης, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:

Μαίρη Διακολιού: Έκανε λόγο για Τ/Π «αποσπασματικών δράσεων και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας», που χαρακτηρίζεται από «ελλιπή έως ανύπαρκτο σχεδιασμό». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της Καθαριότητας, όπου -όπως τόνισε- χωρίς η δημοτική αρχή να έχει ένα συνολικό «τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων», προχωρεί σε «έργα βιτρίνας», στερούμενα οποιασδήποτε «οραματικής πνοής».

Πέτρος Κούκουζας: Εστίασε στην «τυπική διαδικασία συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλεσης» σχετικά με την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, προτείνοντας αυτή να έχει τακτικές συνελεύσεις, με εκ των προτέρων αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων, τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των συλλόγων κι ενεργών πολιτών και την «εν μέρει» δεσμευτική για τη διοίκηση αποτύπωση των συμπερασμάτων της. Επί του Τ/Π ανέφερε ότι η όποια αύξηση δαπανών προέρχεται από έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, ενώ στιγμάτισε την υστέρηση δαπανών στον τομέα της Καθαριότητας, ζητώντας την αύξησή τους. Τέλος, επανέφερε παλαιότερο αίτημα της παράταξης για επιβολή των υψηλότερων -προβλεπόμενων από τον νόμο- δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές του Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet