Την 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εγκαινίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου παρουσία πλήθους κόσμου
Πολιτισμός

Την 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εγκαινίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου παρουσία πλήθους κόσμου

Την 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εγκαινίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, στην αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» στο Μαρούσι, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού χώρου, καθώς και πλήθους κεραμιστών και φίλων της κεραμικής Τέχνης.     

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι «η Κεραμική είναι ψηλά στην πολιτιστική μας ατζέντα και θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία, ακολουθώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, να προχωρήσουμε με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τον επαναπροσδιορισμό αυτού του τόσο σημαντικού Κέντρου και συνάμα θεσμού».

Οι έξι άξονες της στρατηγικής του Δήμου Αμαρουσίου για το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αμπατζόγλου υπογράμμισε ότι η στρατηγική για το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης στηρίζεται σε έξι άξονες και όπως ανέφερε:

«Πρώτον: Στην τακτοποίηση της ιδιοκτησίας του χώρου Κεραμικής. Αντιλαμβανόμαστε χωρίς όμως να αποδεχόμαστε, πως η ζωή μέσα στο Μνημόνιο υποχρέωσε την βίαιη και οριζόντια πολιτική χωρίς διακρίσεις, ωστόσο σήμερα το 2020 έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα πράξω ότι είναι αναγκαίο προκειμένου ο χώρος του Κέντρου Κεραμικής να περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τύχει της ανάλογης φροντίδας και προσοχής.

»Δεύτερον: Το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Μουσειακό πολυχώρο Τέχνης και Εκπαίδευσης, ικανό να γίνει Κέντρο δημιουργίας σύγχρονου πολιτισμού που θα μπορεί να αναδείξει τους καλλιτέχνες Κεραμικής και τα έργα τους, να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς και να διδάξει με σύγχρονα εργαλεία.Για να γίνει αυτό πρέπει να ισχύσει το πρώτο που σας προανέφερα, δηλαδή το Κέντρο Τέχνης να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και στη συνέχεια υποβάλλοντας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και με ίδια μέσα, να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κόσμημα για το Μαρούσι.

»Τρίτον: Μέχρι να γίνουν αυτά όμως, αλλά και για να προετοιμάσουμε το έδαφος, εκπονούμε ένα επικοινωνιακό σχέδιο για να μιλήσουμε για την Κεραμική του Αμαρουσίου εντός και εκτός Ελλάδας. Είμαστε σίγουροι πως οι λάτρεις αυτής της Τέχνης και της Τέχνης γενικότερα και ειδικότερα οι λάτρεις της Κλασσικής Ελλάδας στο εξωτερικό, θα ανακαλύψουν έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό με τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό του χαρακτήρα.

»Τέταρτον: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εισάγουμε την Κεραμική στις εκπαιδευτικές συναντήσεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις Τέχνες. Το γεγονός ότι στο χώρο αυτό λειτουργεί το ΙΕΚ Κεραμικής, από όπου, τον Φεβρουάριο θα αποφοιτήσει η πρώτη τάξη των σπουδαστών, πρέπει να μας οδηγήσει στο λογικό συμπέρασμα της σοβαρής εκπαιδευτικής δυναμικής του Κέντρου και τις τεράστιες προοπτικές του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

»Πέμπτον: Σε συνεργασία με τα υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση του Κέντρου Κεραμικής Αμαρουσίου στις επίσημες διαφημιστικές εκστρατείες προς το εξωτερικό.

»Έκτον: Ξεκινούμε τη σύνταξη φακέλου, έτσι ώστε η Ελληνική Κεραμική Τέχνη, έτσι όπως αυτή έχει δημιουργηθεί και αναπτυχθεί στο Μαρούσι να χαρακτηριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρουσίου σημείωσε ότι: «Σήμερα βραβεύουμε όχι μόνο τους καλύτερους, αλλά τον ίδιο τον θεσμό συμμετοχής. Βραβεύουμε τους δασκάλους και όλους όσοι μέσα από την Τέχνη εκφράζουν τα συναισθήματά τους και εμπνέουν όλους εμάς. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο Κέντρο Κεραμικής, συγχαρητήρια στον πρόεδρο Νίκο Βαλλάτο και τους συνεργάτες του, συγχαρητήρια στους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες και τους μαθητές και εύχομαι και η φετινή έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, να φέρει πολλούς νέους επισκέπτες στην πόλη μας και να δημιουργήσει πολλούς περισσότερους νέους φίλους της Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης».

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, διαβεβαίωσε ότι και από τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής θα βρίσκεται στο πλευρό των κεραμιστών με όλες του τις δυνάμεις και θα στηρίξει την προσπάθειά τους, ώστε ο χώρος του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής να κατοχυρωθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης και της διατήρησης της κεραμικής τέχνης ζωντανής. Παράλληλα, επικαλούμενος την άριστη συνεργασία που είχε με τους κεραμιστές και αγγειοπλάστες καθ’ όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, τους επαίνεσε,υπογραμμίζοντας ότι παρά τις αντιξοότητες κρατούν ζωντανή με ζήλο και μεράκι την πανάρχαια τέχνη της Κεραμικής στο Μαρούσι.             

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών, Νίκος Βαλλάτος καλωσορίζοντας τους παριστάμενους επισήμανε: «Η κεραμική είναι η τέχνη που ενώνει το Μαρούσι. Στα χρόνια που είμαι πρόεδρος, ένιωσα πολύ κοντά με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, που ανεξαρτήτως παρατάξεων βρέθηκαν δίπλα στην κεραμική. Αυτό πιστεύω είναι μια κατάκτηση, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να πετύχουμε τους σημαντικούς μας στόχους: Την αναβάθμιση της λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό της Έκθεσης και την επικοινωνία του χώρου με το κοινό του, τη δημιουργία Διαδραστικού Ανοικτού Μουσείου σύγχρονης Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων σχετικά με την κεραμική και αγγειοπλαστική – σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία κέντρου καινοτομιών και σύγχρονης κεραμικής/αγγειοπλαστικής δημιουργίας, την ανάπτυξη καινοτομιών πουβασίζονται στην παράδοση, την παιδεία και την ψυχαγωγία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος.      

Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Σμυρνής, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νικολαράκος και Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ, Νικόλαος Πέππας, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, Πέτρος Κόνιαρης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Μιχάλης Παπαδόπουλος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φανή Λέκκα, Σπύρος Μπόγδανος, Ηλίας Γιαννακάκος, Αικατερίνη Βουρλάκη, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, Ελευθέριος Μαγιάκης.

Στους διακριθέντες του διαγωνισμού κεραμιστές απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι:

  • Το 1ο βραβείο έλαβε η Λουκία Αρκουλάκη για το έργο με τίτλο «Gravity – Balance – Harmony».
  • Το 2ο βραβείο έλαβε η Δήμητρα Τσουρδίνη για το έργο με τίτλο «Les Temps des Fleurs».
  • Το 3ο βραβείο έλαβε η Δώρα Μόρφη για το έργο με τίτλο «Φρυκτώρια ή η ανάγκη για επικοινωνία».

Επίσης επαίνους έλαβαν:

Η Τότα Κοντογεώργα τον 1ο έπαινο για το έργο «Inside», η Νάνσυ Λειβαθινού το 2ο έπαινο για το έργο «Δυναμική λεπτότητα» και η Μαρία Χριστοδούλου τον 3ο έπαινο για το έργο «Terraphy – Άνθη λεμονιάς».   

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet