Εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό forum για τα αντιβιοτικά από ΕΔΔΥΠΠΥ και ΕΕΧ
Κοινωνία

Εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό forum για τα αντιβιοτικά από ΕΔΔΥΠΠΥ και ΕΕΧ

Σε συστράτευση για «να σπάσει η Αλυσίδα της Μικροβιακής Αντοχής» στην κοινότητα και τα νοσοκομεία κάλεσαν την Πολιτεία, την Υγειονομική Κοινότητα και τους πολίτες οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Επιστημονικό Forum, που διοργάνωσε, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων της «Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και την Αξία των Εμβολίων», το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (21-22 Νοεμβρίου 2024). Η σημαντική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και τη Μικροβιακή Αντοχή του ΠΟΥ (18-24 Νοεμβρίου).

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η χώρα μας, για 14η χρονιά, συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών καθώς και στη μικροβιακή αντοχή, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά αυτό το ρεκόρ, καθώς η χώρα μας είναι επίσης πρώτη στις απώλειες, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια για το 2020, σε αντίθεση με τη Σουηδία, όπου με ισάριθμο πληθυσμό, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 300 θάνατοι και καταδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει το όριο πέρα από το οποίο τα αντιβιοτικά, από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορούν να αποβούν μοιραία για την ανθρώπινη ζωή, χάνοντας τη δραστικότητά τους.

Η μάχη με τα μικρόβια, όπως προειδοποίησαν οι ομιλητές, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο παγκοσμίως με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο, τα superbugs (υπερμικρόβια) -που τρέφονται από τα αντιβιοτικά- να αποτελέσουν άμεση απειλή για νέα φονική πανδημία.

Τον κίνδυνο από τη κατάχρηση των αντιβιοτικών τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μάλιστα, αναφέρθηκε σε δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία, εάν δεν λάβουμε από τώρα τα μέτρα μας έως το 2050, περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις οφειλόμενες στα πολυανθεκτικά -στα αντιβιοτικά- μικρόβια και περίπου 169 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις όπου συνευθύνονται τα πολυανθεκτικά μικρόβια.   

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στην πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την αξία των εμβολίων, που διοργανώνουν από το 2014, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καθώς η διεθνής έρευνα είναι ακριβή στο θέμα των αντιβιοτικών, μόνο όταν διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα για τη χρηστή διαχείριση των αντιβιοτικών θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον αρνητικό πρωταθλητισμό της χώρας μας. Σε αυτό τον πόλεμο με τα μικρόβια απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις στην πολιτική των αντιβιοτικών, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον ιατρικό κόσμο και τη φαρμακοβιομηχανία. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία και να κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη μάχη με τη μικροβιακή αντοχή είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά, καθώς και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών».   

Διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο διήμερο φόρουμε για τα αντιβιοτικά:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet