Τα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού επανέρχονται στην… ηλεκτρολογική κανονικότητα
Κοινωνία

Τα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού επανέρχονται στην… ηλεκτρολογική κανονικότητα

Με ένα θέμα που αναστάτωσε για αρκετά μεγάλο διάστημα τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού καταπιάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Μαΐου 2024. Πρόκειται για το ζήτημα της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), αλλά και τα γενικότερα θέματα ασφάλειας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. Βέβαια, η συζήτηση επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλα τα σχολεία του Δήμου, αφού η καταγγελία των γονέων για απουσία πιστοποιημένης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο 1ο Δημοτικό Χολαργού απεκάλυψε ότι και άλλα σχολεία στερούνταν αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Το όλο θέμα είχε δημιουργήσει και τριβές μεταξύ της διοίκησης του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου και μερίδας γονέων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού η δημοτική αρχή θεώρησε ότι κάποιοι επιχείρησαν να στήσουν «μικροπολιτικά παιχνίδια» πάνω στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Τελικώς, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, μιας και το πρόβλημα δείχνει να διευθετείται. Συγκεκριμένα, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απέκτησαν ήδη τις απαραίτητες ΥΔΕ, ενώ τις επόμενες μέρες το αντίστοιχο θα συμβεί και με εκείνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Όμως, η συζήτηση ανέδειξε θέματα που μπορεί μεν να μην αφορούν αποκλειστικώς τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, ωστόσο δεν παύει να θέτουν πολλά ερωτηματικά για το πώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ασφάλεια λειτουργίας των σχολικών χώρων.

Η κριτική που ασκήθηκε στη διοίκηση Αποστολόπουλου

Τόσο οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, όσο και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, άσκησαν κριτική στη διοίκηση του δημάρχου Ηλ. Αποστολόπουλου για αργά αντανακλαστικά, καθώς υποστήριξαν ότι είχαν εγκαίρως ζητήσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας των σχολείων, χωρίς να βρουν ανταπόκριση. Μάλιστα, χρειάστηκε η πίεση τόσο από πλευράς Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ, για να αντιδράσει η δημοτική αρχή.

Επίσης, οι γονείς έθεσαν και θέματα ελλιπών ελέγχων σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία αλλά και τη στατικότητα των σχολικών συγκροτημάτων, ζητώντας επίμονα από τον Δήμο να εφαρμόσει τα σχετικά πρωτόκολλα και να προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους και συντηρήσεις των σχολείων.

Τέλος, έθιξαν τα θέματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους και τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, με αποτέλεσμα οι εργασίες που απαιτούνται είτε να εκτελούνται ελλιπώς, είτε να μην γίνονται καθόλου.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Ο δήμαρχος στις παρεμβάσεις του υπήρξε απολογητικός ως προς το θέμα της έλλειψης πιστοποιημένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στα σχολεία, απολογούμενος για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί ανά διετία την έκδοση ΥΔΕ για τα σχολεία (σ.σ. όπως είπε, αυτό άρχιζε να εφαρμόζεται από το 2020). Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη και για λογαριασμό όλων όσων διοίκησαν τον Δήμο, αφού η συγκεκριμένη έλλειψη αφορά και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους συλλόγους που ανέδειξαν το πρόβλημα και έτσι ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού θα είναι πλέον από τους λίγους που θα διαθέτουν ΥΔΕ, οι οποίες και θα ανανεώνονται τακτικά, καθώς -όπως σημείωσε- είναι σίγουρος ότι αρκετοί δήμοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες ελλείψεις, οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως…

Ως προς τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στατικότητας ο κ. Αποστολόπουλος υποστήριξε ότι ο Δήμος έχει κάνει και συνεχίζει να υλοποιεί όλα όσα έγκεινται στις υποχρεώσεις του, ενώ για τις συντηρήσεις των σχολείων υποστήριξε ότι το κράτος δίνει στον Δήμο μόλις 90.000 ευρώ ετησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο σκοπό δαπανώνται πολύ περισσότερα χρήματα.

Τέλος, παραδέχθηκε και ο ίδιος το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, υπεραμυνόμενος όμως του έργου που επιτελείται σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων στην πόλη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet