Κ. Κοσοβίτσας – Κ. Βαρλαμίτης: Το ΝΙΕΝ, η παραχώρηση στον Δήμο Πεντέλης, η αλήθεια και η προοπτική
Κοινωνία

Κ. Κοσοβίτσας – Κ. Βαρλαμίτης: Το ΝΙΕΝ, η παραχώρηση στον Δήμο Πεντέλης, η αλήθεια και η προοπτική

Εκτεταμένη και συγκεκριμένη παρέμβαση – πρόταση για το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης των 110 στρεμμάτων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), στα Μελίσσια, που παραχωρήθηκε από τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στον Δήμο Πεντέλης για 9+3 χρόνια επιχειρούν ο πρώην δήμαρχος Νέας Πεντέλης, συνταξιούχους πολιτικός μηχανικός Κώστας Κοσοβίτσας και ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, οικονομολόγος Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.

Στην παρέμβασή τους, αφού δίνουν ένα σύντομο ιστορικό του πώς ο χώρος παραχωρήθηκε στον Δήμο Πεντέλης, καταθέτουν αναλυτικώς τις προτάσεις τους για το πώς αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, οι παρεμβαίνοντες αναφέρουν:

Η παραχώρηση, με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, του περιβάλλοντος χώρου των 110 στρεμμάτων του ΝΙΕΝ Μελισσίων στον Δήμο Πεντέλης, για 9+3 χρόνια, αποτελεί το σημαντικό γεγονός των τελευταίων ετών για τον Δήμο και τους πολίτες της Πεντέλης. Είναι το «ΚΑΛΟ ΝΕΟ», που στις δύσκολες μέρες που ζούμε πρέπει να χαιρετισθεί από όλους.

Δεν προσφέρεται για αυθαίρετη οικειοποίηση από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Πεντέλης. Γιατί υπάρχει η αλήθεια, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και η αλήθεια είναι: 

1) Ήταν αίτημα αρκετών δεκαετιών του Δήμου και δημοτικών παρατάξεων των Μελισσίων. 

2) Τον δρόμο για την παραχώρηση άνοιξε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, με τον Ν.4330/2016, που έθεσε τις βάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με όρους  κοινωνικής ανταπόδοσης.

3) Στο τέλος του 2017 το θέμα της παραχώρησης ήταν το αντικείμενο μελέτης ομάδας πρωτοβουλίας, τεχνικών, νομικών κ.λπ., που συνέστησε η δημοτική παράταξη «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή» και είχε ενεργή συμμετοχή ο πρώτος εξ ημών.

4) Αποτέλεσμα ήταν η από 14/9/2018 επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου, διά των εκπροσώπων της παράταξης και δημοτικών συμβούλων κ.κ. Αντώνη Φειδοπιάστη, Δημήτρη Αποστολάκου και Βασίλη Μπούρα, που έθετε με πληρότητα το αίτημα της παραχώρησης  της έκτασης στον Δήμο Πεντέλης. 

5) Σε όλες τις ενέργειες αμέριστη υπήρξε η συμβολή του συμπολίτη μας και τότε γ.γ. του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη.

6) Με την πρωτοβουλία και την παρουσία του Ανδρέα Νεφελούδη έγινε η καθοριστική συνάντηση – σύσκεψη στις 26/1/2019 στο υπουργείο Εργασίας, με συμμετοχή μελών της παράταξης, με τον υπ. δήμαρχο Αντώνη Φειδοπιάστη και εκπροσώπων της υπουργού και του ΕΦΚΑ.

7) Η από 27/6/2019 απόφαση της υπουργού κ. Αχτσιόγλου για παραχώρηση της έκτασης για 9+3 έτη στον Δήμο Πεντέλης έλυσε το όλο πρόβλημα. 

8) Στη συνέχεια το θέμα  ήρθε από τον ΕΦΚΑ στον Δήμο Πεντέλης για έγκριση της σύμβασης παραχώρησης. Το Δ.Σ  του Δήμου Πεντέλης και με τη συμμετοχή της σημερινής δημάρχου, στη συνεδρίαση της 16-7-2019, αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση με την 151/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

9) Αν υπάρχουν και άλλες σχετικές ενέργειες τις οποίες αγνοούμε, όπως τυχόν κάποιες κατά την 9μηνη θητεία της παρούσας διοίκησης του Δήμου Πεντέλης, ας ειπωθούν για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στους πολίτες.

Όμως  το ζήτημα του ΝΙΕΝ δεν προσφέρεται για αυθαίρετες οικειοποιήσεις, οι οποίες οδηγούν σε άγονες αντιπαραθέσεις.

Απαιτείται πνεύμα σύνθεσης και διαλόγου μεταξύ διοίκησης και δημοτικών παρατάξεων και πολιτών για να υπάρξει, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας, το καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία των πολιτών.

Στο παραπάνω πλαίσιο καταθέτουμε παρακάτω τις απόψεις μας για το ζήτημα του ΝΙΕΝ, με ιεραρχημένες  προτάσεις, ελπίζοντας ότι συμβάλλουμε θετικά, στο όλο θέμα.

Τα βήματα για την ανάπτυμξη του ΝΙΕΝ με κοινωνική ανταπόδοση

ΒΗΜΑ 1ο

Τα επείγοντα μέτρα του Δήμου Πεντέλης, εν όψει της  αντιπυρικής  περιόδου που διανύουμε, πρέπει να είναι άμεσα: 

  1. Επισκευή σημείων της περίφραξης, κλείσιμο των εισόδων, πλην της κεντρικής.
  2. 24ωρη φύλαξη της έκτασης και μόνιμη στάθμευση σε ετοιμότητα πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου ή του ΣΠΑΠ.
  3. Αποψίλωση από τα χόρτα και εύφλεκτα υλικά σε όλη την έκταση.
  4. Δασικοί αντιπυρικοί καθαρισμοί των πεύκων και των θάμνων, με την επίβλεψη δασολόγου.
  5. Αξιοποίηση των νερών του διερχόμενου ρέματος του Αγ. Σίλα για πυρόσβεση (εγκατάσταση κινητών δεξαμενών σε καίρια σημεία,  γέμισμα με άντληση από το ρέμα, τοποθέτηση αντλιών εκτόξευσης).

ΒΗΜΑ 2ο

Α) Ανάθεση μελέτης  για την ανάπτυξη  του περιβάλλοντος  χώρου για πρόσβαση και χρήση από τους  πολίτες. Στη μελέτη θα επιχειρηθεί ανάδειξη και ανάπτυξη των στοιχείων του χώρου (δάσος, ρεματιά, ακάλυπτο οριζόντιο τμήμα, νέες  είσοδοι, μονοπάτια, θέσεις θέασης, ξέφωτα κ.λπ.).

Στο πλαίσιο σύνταξης της μελέτης θα υπάρξει διαβούλευση με τον Δήμο, τις δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους, συλλογικότητες και προτάσεις πολιτών σε δημόσιες συζητήσεις, με συγκεκριμένο χρονο-πρόγραμμα και στόχο τη βέλτιστη λύση για την καλύτερη κοινωνική ανταπόδοση σε όλες τις ηλικίες των πολιτών, με περισσότερες δυνατές και συμβατές δραστηριότητες.

Η  μελέτη ολικής διαμόρφωσης, στο τελικό στάδιο, θα τύχει της έγκρισης  των εμπλεκομένων αρμόδιων Αρχών (ΥΠ.ΕΝ., Δασαρχείο, Π.Σ.).

Με βάση τις μελέτες διαμόρφωσης θα συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη των έργων. Ο Δήμος, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες και άλλες  χρηματοδοτικές πηγές, θα προβεί στη σύνταξη χρονο-προγράμματος έργων, όπου θα ορίζεται ο χρόνος και το πρόγραμμα ετησίων επενδύσεων για τις απαιτούμενες διαμορφώσεις και κατασκευές.

Β) Μελέτη του χώρου, των δύο ισόγειων βοηθητικών κτισμάτων παρά την οδό Θεμιστοκλέους και κατεδάφιση του αμιαντοτσιμεντένιου ισογείου κτίσματος. Η επισκευή και διασκευή των δύο από αυτά για συγκεκριμένες κοινωνικές  χρήσεις και ανάγκες του Δήμου Πεντέλης, όπως δημοτικός  παιδικός σταθμός (Προσχολική Αγωγή), με τον διαχωρισμό από τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο. Διαμόρφωση του υπάρχοντος εκτεταμένου προαύλιου χώρου για τις ανάγκες  των μικρών παιδιών.

Εκ πρώτης όψεως είναι δυνατή η λειτουργία οκτώ αιθουσών στα δύο ισόγεια κτίσματα, σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον. Οι επεμβάσεις  αυτές είναι οικονομικά εφικτές για τον Δήμο και ακόμη δυνατές οι επιχορηγήσεις  από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Οι εργασίες που απαιτούνται δεν είναι χρονοβόρες, ώστε να λειτουργήσουν σε λίγους μήνες, αν η δημοτική αρχή πάρει το ζήτημα στα «ζεστά».

Εκτός των άλλων, τα παραπάνω είναι και πολεοδομικά επιτρεπτά, αφού σύμφωνα με την αναθεώρηση του ΓΠΣ των Μελισσίων, που εγκρίθηκε το 2007, στους νοσοκομειακούς χώρους που δεν λειτουργούν επιτρέπονται οι κοινωνικές  χρήσεις.

Το παρά την είσοδο του ΝΙΕΝ φυλάκιο και το σπίτι του φύλακα αποτελούν κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία και λειτουργία εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, που θα διοικείται από το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλά χρήσιμο: 

  • Ετοιμότητα για ανάγκες πυροσβεστικής επέμβασης, εκτός  του ΝΙΕΝ, και στα γειτονικά δάση Παπαδημητρίου και Εξοχών Χωροφυλακής.
  • Συνεχής εκπαίδευση εθελοντών εκτάκτων αναγκών από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εθελοντισμού και τη δυνατότητα κατάταξης, δυνητικά, εθελοντών επαγγελματικά στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αν κάποιος ήθελε να αμφισβητήσει τα προτεινόμενα στο Β) Κεφάλαιο με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπονται στην απόφαση του ΕΦΚΑ, η απάντηση είναι: Είναι δυνατόν να διευκρινιστεί ότι είναι συστατικά του περιβάλλοντος χώρου και να προβλεφθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους, εφ’ όσον υπάρξει κατ’ αρχήν σχετική  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης και σχετική σύμφωνη θέση του ΕΦΚΑ.

Δυστυχώς, όταν ο ΕΦΚΑ έστειλε την απόφαση τον Ιούλιο του 2019 στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφράσει τυχόν συμπληρώσεις και αιτήματα, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14-7-2019 αυτά δεν ετέθησαν. Όμως και τώρα δεν είναι αργά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet