«Αγ. Γεώργιος Γκιούλπαξε»: Συγκίνηση στην εκδήλωση στα Μελίσσια για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Κοινωνία

«Αγ. Γεώργιος Γκιούλπαξε»: Συγκίνηση στην εκδήλωση στα Μελίσσια για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Πολιτιστικός Μικρασιατικός Σύλλογος «ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ» πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2022.

Δύο κυρίες, η Βγένα Βαρθολομαίου και η Μαρίτσα Σαριντζιώτου-Σπύρου καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, με τις ομιλίες τους.

Η ιστορικός, λογοτέχνης, αρχαιολόγος, γενική γραμματέας της Ένωσης Σμυρναίων Βγένα Βαρθολομαίου ταξίδεψε το κοινό σε ένα οδοιπορικό μνήμης από την ίδρυση της Σμύρνης έως και τις τελευταίες ημέρες πριν την καταστροφή της από τους Τούρκους.

Την «Σμύρνη, Καλλίστη Πασών των Πόλεων» ύμνησε η κ. Βαρθολομαίου. Ο χειμαρρώδης λόγος της ενθουσίασε τους παρόντες και δημιούργησε ένα μυσταγωγικό περιβάλλον.

Η συγγραφέας Μαρίτσα Σαριντζιώτου-Σπύρου συγκίνησε με την ομιλία της για τον Λέοντα της Σμύρνης Χρυσόστομο, τη ζωή και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην Ανδρονίκη Γκατζόλη, τη γιαγιά του προέδρου του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και τις συγκλονιστικές ατέλειωτες ώρες διαφυγής έως ότου επιβιβαστεί στο πλοίο της σωτηρίας από το Ακρωτήριο του Κόρακα. Η συγγραφέας παρουσίασε βίντεο σχετικό με τη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Β.Τ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Γιάννης Κεχρής, ο πρόεδρος της «Ένωσης Σμυρναίων» Γιώργος Αρχοντάκης, η Φωτεινή Μαρκαντώνη, δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη στη Δ.Κ Νέας Πεντέλης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet