Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Από την αθλιότητα της Μόριας, σε μια φιλόξενη δομή στην Πεντέλη
Κοινωνία

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Από την αθλιότητα της Μόριας, σε μια φιλόξενη δομή στην Πεντέλη

Έζησαν την αθλιότητα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και αλλού, αλλά πλέον βρήκαν έναν φιλόξενο χώρο, όπου εκτός από ένα κρεβάτι, ζεστό φαγητό και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αρχίζουν να να… ξαναπιάνουν το νήμα της ζωής τους.

Ο λόγος για 18 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 φιλοξενούνται στη δομή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ (Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας) στο κτήριο όπου στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα, στην Πεντέλη.

Αφορμή για να «ψάξουμε» το θέμα ήταν η πληροφορία ότι την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη δομή κλιμάκιο δημοτικών συμβούλων, αποτελούμενο από αντιδήμαρχο του Δήμου Πεντέλης και επικεφαλής παρατάξεων, οι οποίες έχουν δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στην περιοχή (Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή και Μπροστά Μαζί). Για το περιεχόμενο της συνάντησης, που είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, οι πληροφορίες μας είναι ότι κινήθηκε λίγο πολύ στα όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τις συζητήσεις του συγκεκριμένου θέματος.

Από πλευράς της ανεξάρτητης κοινωνικής οργάνωσης που λειτουργεί τη δομή, το στέλεχος με το οποίο μιλήσαμε δεν θέλησε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη συνάντηση, ωστόσο πρόθυμα μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας.

Πόσα παιδιά φιλοξενούνται στη δομή

Όπως προαναφέραμε, σήμερα στη δομή φιλοξενούνται 18 παιδιά, από 12 έως και 18 ετών, διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία προωθήθηκαν στη δομή από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο εποπτεύεται -με βάση τον ν. 4052/12- από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο αριθμός των συγκεκριμένων προσφυγόπουλων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα υπάρξουν νέες εισδοχές, αλλά ο μέγιστος αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 36 παιδιά, που «αντέχει» η συγκεκριμένη δομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που μεταφέρονται στη δομή έχουν ελεγχθεί ιατρικώς και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Πώς λειτουργεί η δομή

Στη δομή της Πεντέλης προσφέρονται εκτός από φιλοξενία και σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη στα παιδιά, καθώς και εκπαίδευση. Μάλιστα, είναι συγκινητικό, όπως μας ανέφερε το στέλεχος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ με το οποίο συνομίλησε το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, ότι τόσο στο σκέλος της εκπαίδευσης, όσο και στις υπόλοιπες ανάγκες που έχει η δομή, υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά από πολίτες της περιοχής.

Επίσης, οι υπεύθυνοι της δομής έχουν υποβάλει αίτημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη λειτουργία απογευματινών τάξεων υποδοχής για τα συγκεκριμένα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να διδαχθούν ελληνική γλώσσα και μαθηματικά, σε σχολεία του Δήμου. Μέχρι τότε, οι δύο εκπαιδευτικοί της δομής τούς μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά, αλλά και τους παρακινούν να καταπιαστούν με κάποια τέχνη.  

Τέλος, οι άνθρωποι της δομής διοργανώνουν και διάφορες εκδρομές για τα φιλοξενούμενα τα παιδιά, ώστε να γνωρίσουν και τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Στη δομή υπηρετούν συνολικά 22 στελέχη (διοικητικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές, βοηθητικό προσωπικό), το οποίο έχει την πλήρη εποπτεία των παιδιών και του χώρου φιλοξενίας του. Τα παιδιά ουσιαστικώς συνυπογράφουν ένα σύμφωνο φιλοξενίας, με συγκεκριμένους όρους, που διασφαλίζουν ότι η δομή θα λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, επειδή η δομή είναι ανοιχτή, τα παιδιά γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν έως τις 11 το βράδυ, εκτός και αν έχει υπάρξει διαφορετική συνεννόηση με τους υπευθύνους. Επίσης, σε περίπτωση εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς, άμεση είναι η ενημέρωση των αρμοδίων αρχών και η απομάκρυνση -εφόσον κριθεί αναγκαίο- των πιθανά παραβατικών παιδιών.

Στο ερώτημα του «Ε» για τις εύλογες ανησυχίες που έχει μια μερίδα των πολιτών στον Δήμο Πεντέλης σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, βλέποντας τις εικόνες από την κατάσταση σε πολλά ελληνικά νησιά, το στέλεχος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μας είπε ότι στόχος των συγκεκριμένων δομών είναι να βάλουν τέλος στην αναπαραγωγή των φαινομένων αυτών. Γι’ αυτό επιχειρούν να δημιουργήσουν «κυψέλες» φιλοξενίας μικρού αριθμού προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι να ενσωματωθούν χωρίς προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι κατάλληλο το κτήριο στην Πεντέλη;

Αναφορικά με την καταλληλότητα ή μη του κτηρίου στην Πεντέλη που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη δομή, και για το οποίο εγείρονται ενστάσεις από ορισμένες πλευρές, το στέλεχος του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μας είπε ότι η διαδικασία για την επιλογή του ξεκίνησε από τον Μάιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η οργάνωση κατέθεσε σωρεία τεχνικών και άλλων εγγράφων που ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και χρηματοδοτεί τη δομή, με βάση τα οποία δόθηκε και η τελική έγκριση.

Το ίδιο στέλεχος μας τόνισε ότι όλοι επιθυμούν μια ιδανική κατάσταση φιλοξενίας, αλλά θα πρέπει να αναλογισθούμε ότι για τα συγκεκριμένα παιδιά, που έχουν ζήσει στην αθλιότητα των κέντρων υποδοχής, το να βρεθούν σε έναν χώρο ζεστό, να δεχθούν μια αγκαλιά και να αρχίσουν ουσιαστικά να ξαναζούν, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet