Δήμος Πεντέλης: Κανένα κλαδί με τα σύμμεικτα για θάψιμο στη χωματερή
Κοινωνία

Δήμος Πεντέλης: Κανένα κλαδί με τα σύμμεικτα για θάψιμο στη χωματερή

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Αναστάσιος Χριστίδης, προϊστάμενος διεύθυνσης Υποδομών, Διοικητικής Υποστήριξης, Καθαριότητας & Πρασίνου

Με συνοπτικό τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο Δήμος Πεντέλης στο ερωτηματολόγιο που του απέστειλε το «Ε». Ακολουθούν οι απαντήσεις που λάβαμε:

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Πεντέλης για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Σας γνωρίζουμε ότι, ο Δήμος Πεντέλης:

α. Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων:

  • Οργανώθηκε με επιτυχία και λειτουργεί ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή (Διαλογή στην Πηγή).
  • Οργανώθηκε με επιτυχία η ανακύκλωση των μπλε κάδων, της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης χαρτιού, ρούχων και μπαταριών.
  • Οργανώθηκε με επιτυχία και λειτουργεί η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών και τηγανέλαιων.
  • Οργανώθηκε με επιτυχία η περισυλλογή και η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων (ΟΤΚΖ) από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης.
  • Συνεργάστηκαν και οι τρεις Δημοτικές Κοινότητες με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην όσο δυνατόν καλύτερη περισυλλογή οικιακών απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

β. Μήνυμα υιοθέτησης πιο οικολογικής συμπεριφοράς:

  • Κανένα κλαδί με τα σύμμεικτα για θάψιμο στη χωματερή.
  • Θρυμματισμό των κλαδιών με θρυμματιστή, που σήμερα νοικιάζουμε και αύριο θα αγοράσουμε.
  • Άμεση προμήθεια δύο (2) ανατρεπόμενων οχημάτων με ενσωματωμένη αρπάγη.
  • Προώθηση των ενεργειών μας για απόκτηση του πράσινου σημείου του Δήμου και ενεργοποίησή του.
  • Διαλογή στην πηγή τουλάχιστον σε σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα.
  • Προώθηση όλων των γραμμών ανακύκλωσης, λάδια καμένα, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, βιολογικά (κομπόστ), ρούχα, αυτοκίνητα κ.τ.λ.
  • Στη χωματερή μείωση του όγκου των αποβλήτων του Δήμου στο ελάχιστο και ευαισθητοποίηση του πολίτη στην κατεύθυνση αυτή.
  • Θεωρούμε ότι η πρόσληψη στην καθαριότητα 40 νέων εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και η αγορά δύο νέων μηχανημάτων αποκομιδής κλαδιών θα βοηθήσει αρκετά στον τομέα απομάκρυνσης των κλαδιών.
  • Μελετάμε και προωθούμε διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στην καθαριότητα και το πράσινο.

γ. Αγορά χώρου Πράσινου Σημείου:

  • Ο Δήμος μας είναι ο πρώτος που έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αγοράς χώρου για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, και προφανώς θα επιλύσει και το σοβαρό θέμα διαχείρισης των κλαδιών και των ογκωδών αποβλήτων.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Το θεσμικό πλαίσιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, στο οποίο προβλέπεται, η διαλογή ογκωδών με κλαδιά, η προώθηση θρυμματισμού κλαδιών κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet