Εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Κοινωνία

Εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης, η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 εκδήλωση με θέμα «Πώς η κρίση επηρεάζει τη σχέση στο ζευγάρι. Η Συμβολή της γυναίκας στη βελτίωση της σχέσης», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, λόγω του ειδικού αφιερώματος στη γυναίκα, με τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση».

Η πρόεδρος της Ένωσης, Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη, στο σύντομο καλωσόρισμα των παρισταμένων αναφέρθηκε στον στόχο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που είναι η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες σ΄ όλους τους τομείς. Όπως επισήμανε, «η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων έγινε στις 8 Mαρτίου του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA, οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού οι ονομαζόμενες “εργάτριες ρούχων” ξεσηκώθηκαν διαδήλωσαν για τη μείωση των ωρών εργασίας, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατών γυναικών έγινε στις 13 Απριλίου 1892 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, όταν η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε μείωση μισθών στις γυναίκες από 80 λεπτά σε 65 λεπτά. Οι «φαμπρικούδες» διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών καθώς οι αμοιβές τους ανέρχονταν στο μισό ή το εν τρίτο των ανδρών. “Μην πεις κακό για φαμπρικού γιατί είναι αμαρτία γιατί την τρώει ο πάγκος της και η ορθοστασία”, ήταν ένα από τα σλόγκαν της εποχής».

Η ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Ειρήνη Γιαλλουρίδου, κοινωνική λειτουργός, αναφέρθηκε, στις δύσκολες καταστάσεις που περνάει η χώρα μας με αρκετή πίεση από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο, αφού η προέκταση της οικονομικής κρίσης έχει προκαλέσει και ηθική κρίση, κρίση αξιών, κρίση στην οικογένεια, στις σχέσεις μας με τον/την σύντροφό μας και φυσικά στον εαυτό μας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνεται: «Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, ευνοεί περισσότερο την ευκαιριακή επιβίωση, παρά το δυνατό κολύμπι στη ζωή τού παντρεμένου. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, οι προσδοκίες χαμηλώνουν και οι στόχοι μικραίνουν. Στη σημερινή κρίση η συμβολή της γυναίκας και ο αγώνας της για τη βελτίωση της σχέσης και την διάσωση τού γάμου είναι σημαντική

»Η γυναίκα είναι γεννημένη να αγωνίζεται και η Ιστορία έδειξε ότι πάντα κερδίζει τους αγώνες που δίνει. Αντιστέκεται και προσφέρει πολύτιμα ερείσματα ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής μας. Η γυναίκα έχει πάντα σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνία ως γυναίκα, ως σύζυγος και κυρίως ως μάνα.

»Η γυναίκα προσφέρει τη συντροφικότητα και πολλές φορές την αυτοθυσία ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της κρίσης, θυμίζοντας ότι δεν είναι αντίπαλος, αλλά συνοδοιπόρος και μαζί με τον άνθρωπό της, χέρι-χέρι προχωρά στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης για τις γενιές που έρχονται και για μια καλύτερη Κοινωνία.

»Η γυναίκα με ευθύνη λόγου και έργου, μπορεί να διεκδικήσει το ξαναστήσιμο μιας Παιδείας, που θα εξουδετερώνει τους νόμους της ζούγκλας που επικρατούν γύρω μας. 

»Η Ελληνίδα γυναίκα, ξέρει τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας. Έχει αντοχές και αποτελεσματικότητα. Προστατεύει τη σχέση της, το σπίτι της, την Ελλάδα μας».

Ειδική αναφορά λόγω της μικρασιάτικης καταγωγής της έκανε η κ. Γιαλλουρίδου στην Ελληνίδα Μικρασιάτισσα. Τόνισε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στις φοβερές ώρες της καταστροφής του 1922 και του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Μικρασίας.

Όπως τόνισε, «η Μικρασιάτισσα, η γυναίκα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, παρά τις δύσκολες καταστάσεις και τις σημαντικές απώλειες που αντιμετώπισε, αγωνίστηκε, πολέμησε, νίκησε και μας άφησε βαριά κληρονομιά» και κατέληξε «μας έμαθε ν΄ αντέχουμε και να παλεύουμε».

Η βραδιά διανθίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση» υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού και με τους ήχους από το τουμπελέκι του κ. Ευριπίδη Αρμπηλιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αιμιλία Λεονταρίτου, μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ Πεντέλης, ο κ. Κώστας Δημητράκης, πρ. πρόεδρος της ΔΑΕΜ Μελισσίων, η κ. Μαρία Μενεγάκη, καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), η κ. Βιβή Μπάγιου, πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, ο κ. Χρ. Κάζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet