Επιστολή-έκκληση Συμπολιτείας προ τον υπ. Υγείας για το “Αμαλία Φλέμιγκ”
Ενημερωτική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή απέστειλε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, εκθέτοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαρκή υποβάθμιση και αποψίλωση του Νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμιγκ” στα Μελίσσια, “τάση που αν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη του Νοσοκομείου”, όπως αναφέρει.
Παράλληλα, στην επιστολή προτείνονται και λύσεις στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, λύσεις που θα επιτρέψουν και πάλι την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Μελίσσια 19 Φεβρουαρίου 2015
ΠΡΟΣ: κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργό Υγείας
Θέμα: Ενημέρωση για τη διαρκή υποβάθμιση και αποψίλωση του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια, τάση που αν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη του Νοσοκομείο
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Θα θέλαμε αρχικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ανεξάρτητη δημοτική κίνηση στον Δήμο Πεντέλης, όπου έλαβε την πρώτη Κυριακή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ποσοστό 36,5% των συμπολιτών μας και τη δεύτερη έλαβε ποσοστό 46% και έτσι αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης, με μια ισχυρή δημοτική ομάδα 10 δημοτικών συμβούλων.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και του ενδιαφέροντός μας για την πορεία των θεμάτων του Δήμου μας και των ζητημάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας, επιθυμούμε με την παρούσα επιστολή μας, να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά στον χώρο αρμοδιότητάς σας και απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική μας κοινωνία.
Ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια
Στα Μελίσσια λειτουργεί από το 1987, στα πλαίσια του ΕΣΥ, το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, που έχει την κύρια πτέρυγα Τσαγκάρη, αλλά και την πτέρυγα Μπόμπολα. Στο Νοσοκομείο απασχολούνταν 700 περίπου εργαζόμενοι, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός και για την τοπικής μας κοινωνία, αφού οι εργαζόμενοι ήταν αρκετά κοινωνικοποιημένοι και οικονομικά δραστήριοι στην περιοχή των Μελισσίων, με σημαντικό όφελος για την τοπική μας αγορά.
Το Νοσοκομείο μέχρι πέρυσι ήταν ένα πλήρες νοσοκομείο:
Είχε ανεπτυγμένες κλινικές όπως παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, ουρολογική, ορθοπεδική, νεφρολογική, ενδοκρινολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, ενώ διάθετε και Μονάδα Εμφραγμάτων.
Λειτουργούσαν τμήματα όπως Υπηρεσία αιμοδοσίας, Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, Τμήμα Περιτοναικής, Τμήμα Ενδοσκοπικό (γαστρεντερολογικό), Τμήμα Ακτινολογικό,Αξονικός Τομογράφος, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, Ιατρείο Ύπνου.
Υπήρχαν εξωτερικά ιατρεία όπως διαβητολογικό, γαστρεντερολογικό, αντιυπερτασικό, ενδοκρινολογικό, ουρολογικό, οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, χειρουργικό, παθολογικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό.
Το Νοσοκομείο ήταν καλά εξοπλισμένο και με το πλήθος των κλινικών και των τμημάτων που διέθετε, προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Είχε μάλιστα καταταχθεί τον Μάρτιο του 2012 ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διαβητολογικό, το ουρολογικό, το ενδοκρινολογικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού, το Ιατρείο Ύπνου, το τμήμα αιμοδοσίας και το τμήμα για τον διαβήτη, ήταν γνωστά σε πανελλήνιο επίπεδο και εξυπηρετούσαν χιλιάδες ασθενείς ετησίως. Σε ό,τι δε αφορά στην υπηρεσία αιμοδοσίας, σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη σε εθελοντισμό στην Ελλάδα, πιστοποιημένη με ISO και αριθμεί 11.000 αιμοδότες.
Το Φθινόπωρο του 2013, υπήρξε η διοικητική συγχώνευση του Νοσοκομείου με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, συγχώνευση που θα μπορούσε να ενισχύσει το Αμαλία Φλέμιγκ.
Δυστυχώς,στα πλαίσια μείωσης των δαπανών για την υγεία, το Νοσοκομείο από το καλοκαίρι του 2014 και μετά αποδυναμώθηκε.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι κλίνες του Νοσοκομείου μειώθηκαν σημαντικά και από 270 κλίνες το καλοκαίρι του 2014, σήμερα υπάρχουν μόλις 139. Αποτέλεσμα αυτού είναι το Νοσοκομείο έχει έρθει σε οριακό σημείο.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου έχει μειωθεί επικίνδυνα (κατά 300 άτομα), αποτέλεσμα και της εφαρμογής του προγράμματος διαθεσιμότητας. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι πολλές φορές οι γιατροί του νοσοκομείου αναγκάζονται να δουλέψουν ακόμα και 48 ώρες συνεχόμενα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών.
Η έλλειψη του προσωπικού γίνεται ακόμα πιο έντονη και εμφανής όταν το Νοσοκομείο βρίσκεται σε εφημερία (κάθε τέσσερις μέρες). Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο παθολογικό τμήμα υπάρχει μία και μοναδική νοσηλεύτρια η οποία είναι υπεύθυνη για 35 ασθενείς!
Έχουν απομακρυνθεί οριστικά οι ακόλουθες κλινικές: Η πνευμονολογική και η αιματολογική κλινική έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, η ουρολογική κλινική στο ΚΑΤ, ενώ η οφθαλμολογική και το παθολογανατομικό εργαστήριο έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Στο Νοσοκομείο, στην πτέρυγα Αμαλία Φλέμιγκ, λειτουργεί Υπηρεσία Αιμοδοσίας, όπου διενεργείται η εθελοντική προσφορά αίματος και αιμοπεταλίων. Στα αρχεία της Υπηρεσίας υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες και δεκάδες σύλλογοι. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, γνωστή σε όλη τη χώρα, μένει κλειστή τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, παρά τις αυξημένες ανάγκες για αίμα.
Τα νεφρολογικά περιστατικά συνεχίζουν να διακομίζονται στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η νεφρολογική κλινική επίσημα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας,
Το μικροβιολογικό εργαστήριο δέχτηκε μείωση 70% στο προσωπικό του, ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί με έναν και μόνο νοσηλευτή.
Έχει κλείσει το φαρμακείο που λειτουργούσε μέσα στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί αναγκάζονται κάνουν τις παραγγελίες τους κάθε τρεις μέρες και περιμένουν να έρθουν από το Σισμανόγλειο, αναγκάζοντας ασθενείς που χρήζουν φαρμάκων ή άλλων ιατρικών υλικών να περιμένουν τις αρκετές ώρες.
Η πτέρυγα Μπόμπολα, που στέγαζε την οφθαλμολογική, την ουρολογική, την αιματολογική και την πνευμονολογική κλινική, καθώς και τα αντίστοιχα εξωτερικά ιατρεία τους, τα εκσυγχρονισμένα χειρουργεία, το ακτινολογικό τμήμα και το παθολογοανατομικό εργαστήριο, έχει κλείσει οριστικά και σήμερα στο χώρο αυτό απασχολούνται μόλις τρία άτομα.
Κατά την άποψή μας, όλη η διαδικασία αποψίλωσης του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ ξεκίνησε με πρωτοβουλίες και ενέργειες της προηγούμενης διοικήτριας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου κας Οικονόμου, οι οποίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Όμως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά τον Ιούνιο του 2014, δρομολογεί σχέδιο κλεισίματος τους νοσοκομείου, σύμφωνα με το Υπηρεσιακό σημείωμα του πρώην αρμοδίου Υπουργού κου Λεωνίδα Γρηγοράκου, το οποίο σας επισυνάπτεται.
Προτάσεις – Λύσεις
Η κατάσταση που σας περιγράψαμε και η σημερινή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ των Μελισσίων, αν δεν αναστραφεί, θα οδηγήσει σε κλείσιμο του Νοσοκομείου.
Με την παρούσα επιστολή μας, εκτός από την ενημέρωσή σας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο, αιτούμεθα σε εσάς να προχωρήσετε το συντομότερο σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να σταματήσει η διαρκής αποψίλωση του Νοσοκομείου και να αρχίσει ξανά να αποκτά τις επιχειρησιακές δυνατότητες που είχε ξανά. Για να γίνει αυτό γρήγορα και με ελεγχόμενο κόστος προτείνουμε, σύμφωνα και με τη συνεργασία που είχαμε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ, τα εξής:
Να επανέλθουν οριστικά στο Νοσοκομείο οι 33 εργαζόμενοι που είναι τοποθετημένοι σε οργανικές θέσεις άλλων νοσοκομείων και κάθε τρεις μήνες εγκρίνεται η απόσπασή τους στο Αμαλία Φλέμιγκ.
Να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με περίπου 40 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό (Χειρουργική κλινική 3, ΜΕΘ Καρδιολογική Μονάδα 2, Χειρουργείο 4, Αναισθησιολογικό 2, Ορθοπεδική Κλινική 2, Παθολογική Κλινική 3, Τμήμα Αιμοδοσίας 5, Περιτοναϊκή Κλινική 2, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 3, Νεφρολογική Κλινική 7, Επείγοντα-εξωτερικά Ιατρεία 3, Τακτικά εξωτερικά Ιατρεία 1, Αξονικός τομογράφος 1, Τραυματιοφορείς 4), με 10 τεχνολόγους παρασκευαστές (για το βιοχημικό – ορμονολογικό εργαστήριο, το αιματολογικό εργαστήριο, το μικροβιολογικό εργαστήριο, το ακτινολογικό, το τμήμα υπερήχων και την αιμοδοσία), με δύο επικουρικούς ιατρούς και με δύο επισκέπτριες υγείας.
Να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο η πνευμονολογική και η ουρολογική κλινική.
Να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο νέες κλινικές όπως γυναικολογική, νευρολογική και να αναπτυχθεί η μονάδα αποκατάστασης που έχει εξαγγελθεί.
Να λειτουργήσει ξανά το φαρμακείο του Νοσοκομείου.
Να στελεχωθεί το τμήμα αιμοδοσίας ώστε να μπορεί να λειτουργεί ξανά τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.
Να αξιοποιηθεί ξανά η πτέρυγα Μπόμπολα με τη λειτουργία κλινικών εκεί ή με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Κύριε Υπουργέ,
Τελειώνοντας, επισημαίνουμε την ιδιαίτερη σημασία για την τοπική μας κοινωνία, αλλά και για όλους τους κατοίκους των βορείων προαστίων, να λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια. Το Νοσοκομείο παρείχε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύουμε ότι με τις δικές σας ενέργειες μπορείτε ξανά να το καταστήσετε, όπως ήταν άλλωστε, ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της Αττικής.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία και αιτούμεθα συνάντηση μαζί σας, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα για τις προτάσεις και απόψεις μας σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Με εκτίμηση
Για τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο επικεφαλής
Μανώλης Γραφάκος
πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Από το Γραφείο Τύπου της Συμπολιτείας
Σχετικά άρθρα
Το ΔΙΚΕΠΑΖ γιόρτασε μαζί με παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων
Με έναν τρόπο ιδιαίτερο, όμορφο και ελπιδοφόρο το ΔΙΚΕΠΑΖ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, χάρη στους μαθητές του…
Φιλοζωική εκπαίδευση στο 3ο Δημοτικό Λυκόβρυσης
Μια όμορφη εκπαιδευτική παρουσίαση από εθελόντρια του συλλόγου SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης – Πεύκης έγινε…
Μεγάλη συμμετοχή στον 4ο αγώνα δυναμικού βαδίσματος με ζώα συντροφιάς στο Χαλάνδρι
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Χαλανδρίου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση δυναμικού βαδίσματος με ζώα συντροφιάς «Κυνηγώντας την…
Πασχαλινό bazaar της ΖωΦιΨυ στις 12 Απριλίου
Το Σάββατο 12 Απριλίου 2025 και ώρες 11:00 – 18:00, στην Α΄ Πλατεία Ψυχικού (πρώην Blue Bell), η Φιλοζωική Ένωση…
Μαθητική δράση για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Με μια δημιουργική πρωτοβουλία για τους μαθητές των σχολείων της πόλης συμμετέχει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού στις δράσεις για…
Το ΔΙΚΕΠΑΖ γιόρτασε μαζί με παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων
Με έναν τρόπο ιδιαίτερο, όμορφο και ελπιδοφόρο το ΔΙΚΕΠΑΖ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, χάρη στους μαθητές του…
Φιλοζωική εκπαίδευση στο 3ο Δημοτικό Λυκόβρυσης
Μια όμορφη εκπαιδευτική παρουσίαση από εθελόντρια του συλλόγου SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης – Πεύκης έγινε…
Για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι ενημέρωσε ο δήμαρχος τον Δ. Καιρίδη
Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην πόλη του Αμαρουσίου συζήτησαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με τον βουλευτή της Ν.Δ….
Η Μιλένα Αποστολάκη ζητά την κατάργηση της «τροπολογίας Βορίδη» με αφορμή τον Δήμο Βριλησσίων
Η βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, με την οποία…
Πρωτοχρονιάτικη πίτα για τη βουλευτή της Νίκης Ασπασία Κουρουπάκη
Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, στο Ίδρυμα Πέτρου Ζήση στο Χαλάνδρι, η κοπή…
Μιλένα Αποστολάκη: Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Άρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από την καταχρηστική συμπεριφορά των ελληνικών…
Ερώτηση στη Βουλή από τη Μ. Αποστολάκη για το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας
Ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα με τις κτηριακές υποδομές του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας κατέθεσε η βουλευτής του…
Για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι ενημέρωσε ο δήμαρχος τον Δ. Καιρίδη
Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην πόλη του Αμαρουσίου συζήτησαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με τον βουλευτή της Ν.Δ….
Η Μιλένα Αποστολάκη ζητά την κατάργηση της «τροπολογίας Βορίδη» με αφορμή τον Δήμο Βριλησσίων
Η βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, με την οποία…
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA