Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Μελισσίων
Κοινωνία

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Μελισσίων

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Μελισσίων το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2023 προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Αποκορύφωμα της εορτής το «Κεσκέκι», που αναβίωσε η πρώτη γενιά προσφύγων από το Γκιούλμπαξε της Μικράς Ασίας στα Μελίσσια, και το οποίο παρασκευάστηκε και εφέτος για 63η χρονιά και ευλογήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Κηφισιάς Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνα κ.κ. Κύριλλο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η δωρεάν διανομή του και το γλέντι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Δωρεάν ήταν και το άφθονο κρασί που συνόδευσε το «Κεσκέκι», το οποίο και διανεμήθηκε σε 3.500 μερίδες.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Μπολέτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, καλωσόρισε τους επισκέπτες-προσκυνητές και τόνισε ότι το έθιμο «Κεσκέκι», γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αναβίωσε από το Γκιούλμπαξε της Μικράς Ασίας η πρώτη γενιά Μικρασιατών το 1958. Έκτοτε παράγεται από τις επόμενες γενιές των Γκιουλμπαξιωτών ανελλιπώς και αναλλοίωτο, όπως τα χρόνια πριν τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Γκατζόλης τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι ο Σύλλογος διοργανώνει την εκδήλωση από της ιδρύσεως του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «ως ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στον μεγάλο αυτόν Άγιο της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας μας, όσο και στους Μικρασιάτες προγόνους μας».

Πρόσθεσε δε ότι η ανέγερση του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια και η αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου αποτέλεσε το πρώτο μέλημα των προγόνων, ώστε να κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους ένα κομμάτι της Πατρίδας τους. Ο ίδιος μίλησε για τα βασικά συστατικά του φαγητού «Κεσκέκι», που είναι το μοσχαρίσιο κρέας και το αποφλοιωμένο σιτάρι, τα οποία βράζουν στα καζάνια από το απόγευμα της παραμονής της εορτής του Αγίου έως και το πρωί της εορτής του, στην πλατεία απέναντι από την Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet