«Τιμή στη Μικρασιάτισσα Γυναίκα» από την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων
Κοινωνία

«Τιμή στη Μικρασιάτισσα Γυναίκα» από την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017,στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης. Η εκδήλωση – ειδικό αφιέρωμα για τη Μικρασιάτισσα είχε θέμα «Τιμή στη Μικρασιάτισσα Γυναίκα».

Η πρόεδρος της Ένωσης, Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη, καλωσόρισε τους παριστάμενους κι αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις συνθήκες καθιέρωσής της, στον στόχο της Ημέρας της Γυναίκας που είναι τα ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε και το σημαντικό  ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών. Επίσης, είπε ότι υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση, την υγεία την πολιτική εκπροσώπηση, αλλά κυρίως στις οικονομικές απολαβές και ότι,  σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούν 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανδρών και γυναικών. Στην Ελλάδα σήμερα για κάθε ένα ευρώ των γυναικών αντιστοιχούν 1,75 ευρώ για τους άνδρες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ομιλήτρια της βραδιάς κα Καλλιόπη Στεριάδου – Παγκάκη, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με το τανζιμάτ (αναδιοργάνωση) στις 3.11.1839, οι οποίες κατήργησαν την ανισότητα μεταξύ των υπηκόων του Οθωμανικού Κράτους και έκαναν αποδεκτό το δόγμα της πολιτικής ισότητας και ανεξιθρησκείας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων στον ζωτικό τομέα της Παιδείας, μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου που αυτό διαδραμάτισε, δηλαδή την προώθηση της εκπαίδευσης.

Επίσης, η κα Στεριάδου αναφέρθηκε σε ορισμένες προσωπικότητες Μικρασιατισσών που προσέφεραν στον πολιτισμό και συγκεκριμένα στις λόγιες και λογοτέχνιδες Σοφία Σπανούδη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ελένη Βακαλό, όπως και στις σπουδαίες ηθοποιούς Αικατερίνη Βερώνη, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη και Ελένη Χαλκούση, των οποίων σκιαγράφησε τις προσωπικότητες και έδωσε το στίγμα της τέχνης τους.

Η κα Στεριάδου έκλεισε την ομιλία της με μια γυναίκα ηρωίδα, λογοτεχνική, τη Σαρρίνα, σύζυγο δηλαδή του άρχοντα Σαρρή Μιχαλάκη Αναστασιάδη από το τετράτομο έργο του Τάσου Αναστασιάδη «Τα παιδιά της Νιόβης». Η γυναίκα αυτή έζησε στη φαντασία του συγγραφέα, για τη δημιουργία της όμως υπήρξαν τα δυνατά πρότυπα Ελληνίδων γυναικών της Μικράς Ασίας. Κατέληξε δε στην ομιλία της με τη φράση «πήραν τις καλύτερες θέσεις (σ.σ.: οι Μικρασιάτισσες) γιατί ήταν όμορφες, πνευματώδεις, τολμηρές, μορφωμένες, εξελιγμένες, καινοτόμες, πνευματώδεις και γιατί προέρχονταν από τα σταυροδρόμια του Πολιτισμού».

Η βραδιά, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, διανθίστηκε με τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» και παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση», υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού και με τους ήχους από το τουμπελέκι του κ. Ευριπίδη Αρμπηλιά.Έκλεισε δε, με μικρασιάτικους  χορούς  από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, κωμόπολη Κάτω Παναγιάς, από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών της Πνευματικής, Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Χάρη Μπακόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Κική Μπάρα, π. μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Πεντέλης, ο κ. Κώστας Δημητράκης, π. πρόεδρος της ΔΑΕΜ Μελισσίων, η  κα E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), η κα Μαρία Αραμπάνου, της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, ο κος Γ. Καρβουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μελισσίων «Ο Ερωτόκριτος», η κα Γρηγορία Μπέη, γεν. γραμματέας της Κυπριακής Εστίας, ο κος Σπύρος Οικονόμου, έφορος δημοσίων σχέσεων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δωδώνης Αμαρουσίου Αττικής,  ο κος Χρ. Κάζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη.

 

 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet