Φ. Χρυσικός: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη η μεταφορά της λαϊκής στο ΝΙΕΝ
Κοινωνία

Φ. Χρυσικός: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη η μεταφορά της λαϊκής στο ΝΙΕΝ

«Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη» αποτελεί σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, πρ. αντιδήμαρχο Μελισσίων Φώτη Χρυσικό η μεταφορά της λαϊκής αγοράς Νέας Πεντέλης στον χώρο του ΝΙΕΝ στα Μελίσσια.

Σε παρέμβασή του ο κ. Χρυσικός σημειώνει:

Αξιοποίηση Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ): Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη 

Το θέμα που προέκυψε προσφάτως σχετικά με τη μίσθωση από τον Δήμο Πεντέλης του προαύλιου χώρου στο πρώην Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, στον πάλαι ποτέ Δήμο Μελισσίων, όλες οι διοικήσεις και σχεδόν όλα τα αυτοδιοικητικά σχήματα περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους, το αίτημα για την αξιοποίηση του ακινήτου υπέρ της τοπικής κοινωνίας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τονίζοντας παράλληλα όλοι την αναγκαιότητα διαφύλαξης του δάσους που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των 120 στρεμμάτων.

Από τότε και μέχρι σήμερα, στον καλλικρατικό πλέον Δήμο Πεντέλης, έχοντας περάσει 25 χρόνια περίπου με περιόδους οικονομικής ευμάρειας, με διαφορετικές κυβερνήσεις και διαφορετικές διοικήσεις στον ασφαλιστικό φορέα που ανήκει η έκταση, η κατάσταση παρέμενε στάσιμη παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πολλών και διαφορετικών δημοτικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.

Τα χρόνια αυτά ο χώρος λεηλατήθηκε και λεηλατείται, η δασική έκταση απειλείται και απειλήθηκε αρκετές φορές από εστίες φωτιάς που ευτυχώς προλαμβάνονταν εν τη γενέσει τους, ο κίνδυνος ενός σοβαρού ατυχήματος στους «επισκέπτες» του πολυόροφου εγκαταλελειμμένου κτηρίου πάντα εγκυμονεί, ενώ η δυνατότητα χρήσης του χώρου τη διάρκεια της νύχτας για παραβατικές δραστηριότητες δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Τι είχαμε λοιπόν μέχρι σήμερα ως Δήμος και δημότες εξασφαλισμένο;;;

Τίποτα…!!!

Ή μάλλον σχεδόν τίποτα αφού για αρκετούς από εμάς η πευκόφυτη έκταση αποτελεί χώρο άσκησης και περιπάτου συχνά με τους τετράποδους φίλους μας, «παραβιάζοντας» το συρματόπλεγμα με ότι αυτό σημαίνει τυπικά σε μια ιδιοκτησία που δεν αμφισβητείται από κανέναν η κυριότητά της.

Για πρώτη φορά λοιπόν υπάρχει μια θετική πολιτική συγκυρία όπου κυβέρνηση και εποπτευόμενοι φορείς (ο ΕΦΚΑ στην προκειμένη περίπτωση) έχουν την πολιτική βούληση για αξιοποίηση χώρων και ακινήτων με προτεραιότητα την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία λύνουν χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και γίνονται με ανακούφιση αποδεκτά, αποτελούν οι παραχωρήσεις από τα αρμόδια υπουργεία δημοσίων εκτάσεων στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για αναπλάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πράσινου όπως έγινε στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με την έκταση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων, στον Δήμο Αγ. Δημητρίου με την έκταση της περιοχής «Ασυρμάτου», στον Δήμο Περάματος με την παραλιμένια έκταση απο τον ΟΛΠ, στην Περιφέρεια Αττικής με τον φαληρικό όρμο, τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας κ.ά.

Δεν ισχυρίζομαι ασφαλώς ότι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις συγκρίνονται απόλυτα μεταξύ τους, αλλά ούτε και με την υπόθεση του ΝΙΕΝ. Σηματοδοτούν όμως το θετικό κοινωνικό πρόσημο που έχει η πολιτική κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε αναξιοποίητο για κανέναν λόγο!!!

Η απόφαση λοιπόν του ΕΦΚΑ να μισθώσει για 40 χρόνια στον Δήμο μας τον ακάλυπτο χώρο του ΝΙΕΝ για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς, μπορεί να μην απαντά σε μια ιδεατή πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς δημοτικής Αρχής, αποτελεί όμως κατά τη γνώμη μου ένα θετικό βήμα και εξηγώ γιατί:

  1. Εξασφαλίζει τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης από οποιαδήποτε άλλη χρήση αφού δεν προβλέπει την παραμικρή παρέμβαση στον χώρο πλην της φύλαξης, αποψίλωσης, καθαριότητας και πυροπροστασίας.
  2. Αποτρέπει κάθε κίνηση αιφνιδιασμού της τοπικής κοινωνίας από τον ιδιοκτήτη ΕΦΚΑ για τη χρήση του ακινήτου (τώρα αλλά κυρίως στο μέλλον), αφού προβλέπεται ενημέρωση του Δήμου Πεντέλης και περιθώριο ένος έτους για την επιστροφή του χώρου στον ΕΦΚΑ.
  3. Αποκτούν ο Δήμος και οι πολίτες μετά από δεκαετίες αγώνων νόμιμη πρόσβαση στον χώρο, με συνθήκες που εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια για το δάσος και τους επισκέπτες του.
  4. Η λειτουργία λαϊκής αγοράς σε ένα μικρό τμήμα της έκτασης, που προσδιορίζεται στο υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο προαύλιο του κτηρίου, εκτός από τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα μπορεί να λύνει σε γειτονιές της πόλης μας, αποτελεί και μια πρόκληση για τη δημοτική Αρχή προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει εκεί μια πρότυπη λαϊκή αγορά, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και στο εξωτερικό με ανακύκλωση στην πηγή, σήμανση και οριοθέτηση θέσεων, ομοιόμορφους πάγκους κ.ά.
  5. Σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν απαγορεύει τον περίπατο εντός του χώρου. Αυτό που δεν επιτρέπει είναι η τοποθέτηση αντικειμένων και υλικών που δημιουργούν αλλά δεδομένα για τη χρήση του.

Σε ότι αφορά τα πιθανά νομοτεχνικά ζητήματα που φαίνεται να έχουν προκύψει, εκτιμώ ότι αν υπάρχει καλή πρόθεση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να ξεπεραστούν.

Είναι σημαντικό να χαμηλώσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι απαράδεκτες λεκτικές ακρότητες και να εστιάσουμε στην ουσία του θέματος που είναι η χρήση του χώρου υπέρ των πολιτών με τις ανάλογες εξασφαλίσεις για τον ιδιοκτήτη ΕΦΚΑ, τώρα που το θέμα είναι «ζεστό».

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες.

Η ευθύνη τώρα είναι κυρίως στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και του ΕΦΚΑ. Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν άμεσα, να είναι συγκεκριμένες και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το έτος που διανύουμε. 

Το γιατί είναι νομίζω αντιληπτό από όλες και όλους!

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet