Τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου τίμησε ο Σύλλογος «Ερωτόκριτος»
Κοινωνία

Τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου τίμησε ο Σύλλογος «Ερωτόκριτος»

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κρητών Μελισσίων «Ερωτόκριτος» συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Η αντιπροσωπεία φορώντας κρητική ενδυμασία και με το λάβαρο του Συλλόγου συμμετείχε και στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι μια ιστορική μονή στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε και ανοικοδομήθηκε περίπου τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο του οποίου το όνομα φέρει προς τιμήν του.

Η ιστορία του Αρκαδίου

Το Αρκάδι αποτελεί τη σημαντικότερη σελίδα της κρητικής επανάστασης του 1866. Η πολιορκία του Αρκαδίου από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου με τον Μουσταφά Πασά να συγκεντρώνει 15.000 τακτικό στρατό (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους και Τουρκοκρητικούς) και τριάντα κανόνια έξω από τη Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο Γαβριήλ να παραδοθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στο μοναστήρι υπήρχαν 964 άνθρωποι, 325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και οι αμυνόμενοι κράτησαν σθεναρά. Ωστόσο τη δεύτερη μέρα η εξωτερική γραμμή άμυνας διασπάται και σκοτώνεται ο ηγούμενος Γαβριήλ. Στις 9 Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής.

Στην μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Κωστή Γιαμπουδάκη ή κατ΄ άλλους τον Εμμανουήλ Σκουλά να την ανατινάζει σκορπίζοντας τον θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο τρεις ή τέσσερις κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Καρβουνάκης, «η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Οι Κρήτες αγωνιστές έδωσαν τη δική τους προσωπική μάχη για την ελευθερία και για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με τη θυσία τους την ενότητα των ελληνικού έθνους, ενότητα που περισσότερο από κάθε φορά έχουμε ανάγκη σήμερα.

»Τους είμαστε υπόχρεοι αιώνια.

»Αιωνία η μνήμη τους».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet