«Μια Πατρίδα στην καρδιά»: Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Κοινωνία

«Μια Πατρίδα στην καρδιά»: Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Με έκδηλη τη συγκίνηση, πλήθος κόσμου από τα Βόρεια Προάστια της Αττικής παρακολούθησε την εξαιρετική μουσική παράσταση «Μια Πατρίδα στην καρδιά». Την εκδήλωση μνήμης, με αφορμή τα 100+1 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Άγιος Γεώργιος», σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους Αμαρουσίου «Ιωάννης Βατάτζης» και «Αγίου Γεωργίου Γκιούλ Μπαξέ» Βριλησσίων και τη συμμετοχή του Μικρασιατικού Αθλητικού Σωματείου Απόλλων Σμύρνης.

Η παράσταση, βασισμένη στην ποίηση του Μικρασιάτη Γιώργου Σεφέρη, περιλάμβανε αληθινές ιστορίες των ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένες από μουσική και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, σε κείμενα και σκηνοθετική επιμέλεια της Φένιας Παπαδόδημα. Πραγματοποιήθηκε δε υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και παρουσιάστηκε στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η διπλωμάτης Αργυρώ Παπούλια, ενώ το έργο προλόγισε ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, αναφερόμενος στις μνήμες από τη Σμύρνη και τη Σκάλα, του μεγάλου ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, που συχνά βρήκαν έκφραση στα γραπτά του. 

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης καλωσόρισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο γλυπτό «Πρόσφυγας, η γυναίκα της Σμύρνης», που κοσμεί εδώ και έναν χρόνο την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό και φέρει την υπογραφή του διάσημου γλύπτη Γιώργου Πετρίδη

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία συνέβαλε ιδιαίτερα για την υλοποίηση αυτής της συμβολικής βραδιάς μνήμης και τιμής στη Μικρασία. Μεταξύ άλλων, η κ. Κεφαλογιάννη είπε: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε αποδείξει την ευαισθησία μας και τον σεβασμό μας στην πολιτιστική μας κληρονομιά , στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων που κρατούν ζωντανές τη μνήμη, τις παραδόσεις και την ταυτότητά μας μέσα στον χρόνο, με στόχο να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές, για να επουλωθούν οι πληγές και να μην επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχα δραματικά γεγονότα». 

Στη σύλληψη της ιδέας για αυτήν την εκδήλωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της προέδρου του Μικρασιατικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ψυχικού Κωνσταντίνας Μακαντάση, προκειμένου να ενωθούν οι Σύλλογοι που υπηρετούν τη Μικρασιατική ιδέα, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να ενωθούν τρεις σύλλογοι, καθώς για πρακτικούς λόγους, φέτος δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν και άλλοι από την υπόλοιπη Αττική.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης διάβασε τα μηνύματα που έστειλαν στους διοργανωτές ο σεβ. μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων και ο σεβ. μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: 

Δάφνη Πανουργιά, Φένια Παπαδόδημα, Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ – ΦΩΝΗ

Παναγιώτης Βέργος – ΣΑΝΤΟΥΡΙ

Χρήστος Δαλιάνης – ΒΙΟΛΙ

Κώστας Μήτσιος – ΛΑΟΥΤΟ

Στέφανος Αγιόπουλος – ΚΡΟΥΣΤΑ

Αφηγητές: Χαρά Λεμονή, Φένια Παπαδόδημα, Δάφνη Πανουργιά, Ροδή Τομουρτζούκγκιουλ

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φένια Παπαδόδημα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet