Αντιπαράθεση Δήμου και ΠΑΚ Χαλανδρίου για το «Παπαγιαννόπουλου»
Αθλητισμός

Αντιπαράθεση Δήμου και ΠΑΚ Χαλανδρίου για το «Παπαγιαννόπουλου»

Μεταμεσονύχτια και με εντάσεις ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 αναφορικά με τη διοικητική αποβολή του αθλητικού σωματείου ΠΑΚ (Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Χαλανδρίου) από το Αθλητικό Κέντρο «Παπαγιαννόπουλου». Το θέμα υπερψηφίστηκε, με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή του κ. Νίκου Πανταζή (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι), και τους Λούλα Καρατζά, Πέτρο Αναστασιάδη (Λαϊκή Συσπείρωση) και Κωνσταντίνο Αγγελή (Χαλάνδρι σε Δράση) να ψηφίζουν «λευκό».

Το θετικό είναι ότι προς το τέλος της συζήτησης και με τη συμβολή της κας Λ. Καρατζά, οι τόνοι έπεσαν κι αυτό που έμεινε ήταν ότι το μέτρο της διοικητικής αποβολής ναι μεν ψηφίστηκε, αλλά στόχος είναι να βρεθεί «κοινός δρόμος» στον οποίο να βαδίσουν Δήμος και ΠΑΚ προκειμένου και το πρόβλημα αδειοδότησης που έχει προκύψει με το Αθλητικό Κέντρο να επιλυθεί και ένα ιστορικό αθλητικό σωματείο να διατηρηθεί εν ζωή.

Διοίκηση: Το ΠΑΚ επέδειξε επί δύο χρόνια αδιαλλαξία
Σέργιος Γκάκας
Σέργιος Γκάκας
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, όσο και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού & Αθλητισμού, Σέργιος Γκάκας και Τεχνικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, υποστήριξαν ότι επί δύο χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν τη διοίκηση του Σωματείου να αποχωρήσει από τον χώρο στον οποίο στεγάζεται στο Αθλητικό Κέντρο «Παπαγιαννόπουλου», προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που θα εξασφαλίσουν την αδειοδότηση στο σύνολο του χώρου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα ο κ. Κ. Γερολυμάτος εξήγησε ότι η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση να αντιδικήσει με οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν ξεκάθαρη ότι χωρίς να αδειάσει ο χώρος όπου στεγάζεται και λειτουργεί σήμερα το ΠΑΚ Χαλανδρίου, και ο οποίος δεν διαθέτει δεύτερη έξοδο, αδειοδότηση δεν υπάρχει. «Ο χώρος είναι φάκα και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα προκύψει σοβαρός κίνδυνος» είπε, σε όλους τους τόνους ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι η διοίκηση είναι «ανοιχτή» σε κάθε πρόταση για την προσωρινή μετεγκατάσταση του Σωματείου και την αναζήτηση μετά μιας πιο μόνιμης λύσης.

Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή ότι ο χρόνος τελείωσε και δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την αδειοδότηση ενός αθλητικού κέντρου, που είναι για όφελος όλης της πόλης, μόνο και μόνο επειδή η διοίκηση ενός σωματείου αρνείται να συνεργαστεί με τον Δήμο, στον οποίο κι ανήκει ο χώρος. Ο κ. Σ. Ρούσος τόνισε, επίσης, ότι η διοίκησή του ήδη ξεκίνησε και θα συνεχίσει τις μεγάλες επενδύσεις στις αθλητικές υποδομές της πόλης, ωστόσο οι τελευταίες θα είναι διαθέσιμες εξίσου στους πολίτες και στα αθλητικά σωματεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο παρελθόν αυτή η σχέση είχε διαταραχθεί υπέρ των τελευταίων.

Επίσης, επεσήμανε προς το Σωματείο ότι, εκτός του ότι λειτουργεί παράνομα σε έναν χώρο χωρίς άδεια και το ίδιο το Σωματείο δεν είναι τακτοποιημένο νομικά απέναντι στον Δήμο, αφού δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα.

ΠΑΚ Χαλανδρίου: Αν φύγουμε από το Αθλητικό Κέντρο, «σβήσαμε»
Παναγιώτης Τζήμος
Παναγιώτης Τζήμος

Από πλευράς του ΠΑΚ, παρόντες ήταν τόσο ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Παναγιώτης Τζήμος, όσο και αθλητές του Σωματείου. Αρχικά τοποθετήθηκε ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε το Σωματείο, Ευθύμιος Τσίγκας (που τυγχάνει να είναι και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου), ο οποίος σημείωσε ότι το ΠΑΚ Χαλανδρίου βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο από το 1994 (σ.σ.: σχεδόν από την ίδρυσή του, που χρονολογείται στις 20 Μαΐου 1993), βάσει νόμου, κι έκτοτε συνέχισε να λειτουργεί στον ίδιο χώρο εν γνώσει της εκάστοτε δημοτικής Αρχής.

Όπως εξήγησε, το σωματείο έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με τον Δήμο, αλλά μια μετακίνησή του, χωρίς ακόμη να έχει εξασφαλιστεί πού και πότε θα υλοποιηθεί, ουσιαστικά αφήνει το σύνολο των ομάδων του μετέωρο. Και όπως πρόσθεσε, πρόκειται για ένα σωματείο με 250 αθλητές, 11 προπονητές και μεγάλες διακρίσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της άρσης βαρών.

Ο ιδρυτής του ΠΑΚ αρχικώς παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί στο κτήριο όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει προσβαση σε ΑμΕΑ (σ.σ.: ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρό κινητικό πρόβλημα), καθώς και για το γεγονός ότι η πρόεδρος του Σώματος, Ευαγγελία Γαλάνη-Πισιμίση δεν του παρείχε, όπως υποστήριξε, την εισήγηση του θέματος για να ενημερωθεί, παρά το γεγονός ότι της το ζήτησε την αμέσως προηγούμενη της συνεδρίασης μέρα.

Ο κ. Π. Τζήμος αρνήθηκε ότι το Σωματείο ήταν αδιάλλακτο απέναντι στον Δήμο, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως ο Δήμος ήταν αυτός που δεν εξήγησε στο ΠΑΚ τι ακριβώς θέλει να κάνει στον χώρο. Επίσης, θεώρησε ότι η διοίκηση έχει εμπάθεια απέναντι στο Σωματείο και τον ίδιο, δυσφημώντας τους διαρκώς, ενώ της χρέωσε ότι με την απόφασή της «απειλεί να διαλύσει» τους προπονητικούς χώρους του ΠΑΚ Χαλανδρίου. Όπως υποστήριξε, εάν το ΠΑΚ φύγει από τον χώρο που λειτουργεί «θα σβήσει», κάτι που επιβεβαίωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Πανταζής, υποστηρίζοντας ότι η ιδιατερότητα της άρσης βαρών καθιστά ανέφικτο να βρεθεί άλλος χώρος στην πόλη για να φιλοξενήσει το σωματείο.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του σωματείου στον αθλητισμό της πόλης και υποστήριξε ότι σέβεται τη θεσμική λειτουργία του Δήμου κι επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του, «αρκεί να μας εξηγήσετε με ακρίβεια τι θέλετε ακριβώς να κάνετε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κατευναστική παρέμβαση της Λούλας Καρατζά
Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

Με τον γνωστό χειμαρρώδη λόγο της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επιχείρησε (και μάλλον τα κατάφερε) να… ρίξει τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι ενώ ήταν αυτή που έβαλε το ΠΑΚ στον συγκεκριμένο χώρο (σ.σ.: επί αντιδημαρχίας της), εάν ήταν σήμερα στη διοίκηση κι αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο θέμα, θα έκανε ό,τι και η σημερινή διοίκηση. «Εφ’ όσον τίθεται θέμα ασφάλειας, από τον χώρο θα φύγετε, θέλετε δεν θέλετε» είπε απευθυνόμενη στον κ. Π. Τζήμο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο Δήμος θα πρέπει, σε συνεργασία με το σωματείο, να βρει λύση για τη στέγασή του, καθώς πρόκειται για έναν ιστορικό σύλλογο της πόλης.

Η κα Λ. Καρατζά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της καλώντας τις δύο πλευρές να αφήσουν τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και να βρουν μια κοινή λύση, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος του αθλητισμού στο Χαλάνδρι.

Κι ένα σχόλιο-απολογία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν στιγμές έντασης κι ανταλλαγής αιχμηρών προσωπικών χαρακτηρισμών, ιδιαίτερα μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου του ΠΑΚ Χαλανδρίου. Το «Ε» συνειδητά δεν αναφέρεται στο παρόν ρεπορτάζ σε αυτές, γιατί πιστεύει ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει και στο Αθλητικό Κέντρο «Παπαγιαννόπουλου» να αδειοδοτηθεί και να λειτουργεί πλέον σε συνθήκες ασφάλειας για όσους το επισκέπτονται και το ιστορικό σωματείο ΠΑΚ Χαλανδρίου να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον τοπικό αθλητισμό.

Μπροστά σε αυτή την προοπτική, οι άστοχοι χειρισμοί, οι προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, τα πείσματα και οι αδιαλλαξίες, νομίζουμε δεν έχουν καμία θέση. Ζώντας σε μία χώρα όπου η βαθιά οικονομική κρίση έχει διαλύσει και τις αθλητικές υποδομές, είναι εγκληματικό να χάνονται είτε αθλητικοί χώροι, είτε σωματεία. Εξάλλου, εάν το δούμε κατά αντιστοιχία με το παλιό γνωμικό «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι όπου κλείνει μία αθλητική υποδομή, ανοίγει ένας ακόμη επικίνδυνος δρόμος για τη νεολαία μας και ίσως όχι μόνο…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet