Ανάπλαση του πάρκου Συνοικισμού στο Χαλάνδρι
Ποιότητα Ζωής

Ανάπλαση του πάρκου Συνοικισμού στο Χαλάνδρι

Την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των οδών Αιγαίου, Χρυσ. Σμύρνης, Ποταμού Καλαμά και Μικράς Ασίας στον Συνοικισμό Χαλανδρίου με χρηματοδότηση αυτής από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015.

Η περιοχή του Συνοικισμού του Χαλανδρίου στην οποία βρίσκεται ο κοινόχρηστος χώρος είναι μία περιοχή κατοικίας, μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών της οποίας είναι οικογένειες με παιδιά. Οριοθετείται δυτικά και νότια από τις Λεωφόρους Κηφισίας και Παλαιολόγου, με αποτέλεσμα να δέχεται πιέσεις από άποψη χρήσεων και κυκλοφοριακής όχλησης από αυτές. Η προτεινόμενη μελέτη, σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη ανάπλαση της παρακείμενης παιδικής χαράς, σκοπεύει να ανασυγκροτήσει το γραμμικό αυτό σύστημα κοινόχρηστων χώρων και να το αναδείξει σε έναν χώρο αναφοράς για τη συνοικία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης για όλες της κατηγορίες των χρηστών του χώρου (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, κ.τ.λ.), η οργάνωση του χώρου με έμφαση την ασφάλεια και η διαμόρφωση επιμέρους ζωνών με ιδιαίτερη λειτουργική και αισθητική ταυτότητα.

Σε επίπεδο Δήμου Χαλανδρίου και σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα έργα, το προτεινόμενο έργο αναμένεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να ενισχύσει τη συνοχή του γραμμικού πλέγματος κοινόχρηστων χώρων που αναπτύσσεται κατά μήκος του ρέματος Χαλανδρίου και της οδού Ποταμού Καλαμά ως ένα συνεκτικό σύστημα ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου που θα λειτουργεί ως χώρος περιπάτου, ήπιων δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής, παιχνιδιού και άθλησης για τους κατοίκους του Δήμου Χαλανδρίου συνολικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον Δήμο Χαλανδρίου είναι το ποσοτικό και ποιοτικό έλλειμμα σε κοινόχρηστους χώρους, η υλοποίηση του έργου αυτού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική».

Βασική παράμετρος της προτεινόμενης μελέτης και στοιχείο που τη διαφοροποιεί από άλλες μελέτες αστικής ανάπλασης είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία μέσω της οποίας θα εκπονηθεί.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Χαλανδρίου να ακουστούν όλες οι φωνές, να εκφραστούν ανάγκες που δεν καλύπτονται, να συντεθούν κοινωνικά καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, αλλά κυρίως να συμμετέχουν άμεσα οι πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη γειτονιά τους, στο πλαίσιο μίας από τα κάτω διαχείρισης της πόλης, κορμός και βασικό αντικείμενο της μελέτης είναι η συμμετοχικότητα στις διαδικασίες του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου. Μία τέτοια προσέγγιση με άξονα τις ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να καταστεί η ανάπλαση κοινωνικά βιώσιμη».

Πέρα από τον συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, σκοπός είναι να αναπτυχθεί μία μεθοδολογία παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, που θα είναι χρήσιμη και για άλλα έργα στον Δήμο Χαλανδρίου.

Η προτεινόμενη μελέτη περιλαμβάνει δύο αλληλοεξαρτώμενα σκέλη:

Το σκέλος των διαδικασιών διαβούλευσης, με δημόσιες συζητήσεις διαβούλευσης με κατοίκους και φορείς, ενημέρωση κατοίκων συνοικίας με έντυπο και ψηφιακό υλικό, συστηματική επικοινωνία με τοπικούς φορείς κ.τ.λ.

Το μελετητικό σκέλος, για τον σχεδιασμό των παρακάτω παρεμβάσεων:

  • διαμόρφωση χώρων κίνησης, στάσης και παιχνιδιού,
  • ανακατασκευή της περίφραξης και των εισόδων του χώρου,
  • φυτοτεχνικές διαμορφώσεις, με επιμέλεια και ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου και με νέες φυτεύσεις,
  • βελτίωση της προσβασιμότητας με παρεμβάσεις στην κυκλοφορία και τη στάθμευση,
  • περιμετρικά του κοινόχρηστου χώρου,
  • τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, κάδοι απορριμμάτων, φωτιστικά, κ.τ.λ.),
  • δημιουργία μικρού αναψυκτηρίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet