Νέο μέτωπο μεταξύ Δήμου Χαλανδρίου και Περιφέρειας Αττικής για τον καταυλισμό Ρομά
Κοινωνία

Νέο μέτωπο μεταξύ Δήμου Χαλανδρίου και Περιφέρειας Αττικής για τον καταυλισμό Ρομά

Για «προκλητική προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να αποσείσει τις ευθύνες της στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι» κάνει λόγο η δημοτική αρχή Χαλανδρίου μετά την ανακοίνωσή της μέσω της οποίας καλούσε «την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την ύπαρξη του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο».

Ειδικότερα, η δημοτική αρχή αναφέρει:

«Πλήρως αποκαλυπτικό το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής από τις 25/8/2022, σε σχέση με τον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι.

Προσπερνώντας τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς και την προσωπική επίθεση προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και την τέως περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, εμμένουμε στην ουσία του θέματος, καθώς η ανακοίνωση της Περιφέρειας επιβεβαιώνει πλήρως όσα με επιχειρήματα παρέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου στις 23/8/2022, για την απουσία της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση του σύνθετου και ανεπίλυτου επί 40 χρόνια θέματος του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας επιβεβαιώνει ότι:

  • Η Περιφέρεια Αττικής επί διοίκησης Πατούλη είναι εντελώς απούσα από την προσπάθεια επίλυσης του σοβαρότερου θέματος της πόλης, την παρατεινόμενη ύπαρξη του καταυλισμού, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους Ρομά, τους κατοίκους της περιοχής και τους ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίων έχει εγκατασταθεί ο καταυλισμός.
  • Όλες οι προσπάθειες επίλυσης του θέματος γίνονται αποκλειστικά με δράσεις αλλά και με πόρους του Δήμου.
  • Ούτε ένα ευρώ δεν εκταμιεύτηκε για την υλοποίηση του “Πιλοτικού Σχεδίου” για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο η Περιφέρεια αποδέχτηκε και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019.

Τι αφορούσε το πρόγραμμα; Επιδότηση ενοικίου για μετεγκατάσταση των Ρομά από καταυλισμούς στον αστικό ιστό και όχι σε νέους καταυλισμούς, πρακτική που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, η οποία έχει συνταχθεί από τη νυν Κυβέρνηση.

Αναγκαίες επισημάνσεις:

  • Αν το πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδίασε η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας επί διοίκησης Δούρου (η οποία λογικά παραμένει ίδια και επί διοίκησης Πατούλη) ήταν «ανεπαρκές και αποσπασματικό», “ένα σχέδιο με σαφή κομματικό και πελατειακό χαρακτήρα” -όπως διατείνεται, με τρία χρόνια καθυστέρηση, ο κ. Πατούλης- προκύπτει αβίαστα το ερώτημα, γιατί το υπέγραψε και μάλιστα πανηγυρίζοντας;
  • Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν συνέταξε το πρόγραμμα “Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά”, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, αλλά αποδέχθηκε με ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων το πιλοτικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκε η Διαχειριστική Αρχή, σε συνεργασία με την ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ολόκληρα χρόνια, από το 2017 – 2019.
  • Καμία μονομερή κίνηση δεν έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου, χωρίς “η Περιφέρεια Αττικής να έχει καμία γνώση ή/και αρμοδιότητα”, όπως παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Το σχέδιο που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους, διότι καθυστερούσε η υλοποίησή του από την Περιφέρεια, ήταν σε πλήρη συμφωνία με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του προγράμματος “Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά”.
  • Παραπλανητικός δε είναι και ο ισχυρισμός στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε διευκρινιστική επιστολή προς τον γ.γ. της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Σκάλκο, μετά από καταγγελίες πολιτών του Χαλανδρίου. Όχι μόνο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την επιστολή που επισυνάπτεται, αλλά αντίθετα συστήνεται στον κ. Σκάλκο, ήδη από τον Ιούλιο του 2020, να αναζητηθεί χρηματοδότηση και από άλλα ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Την αναζήτησαν άραγε οι αρμόδιοι της Περιφέρειας;

Προφανώς αυτήν την αναζήτηση δεν μπορούσε να την κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος δεν είναι Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, όπως και κανένας δήμος άλλωστε, αφού το ΕΣΠΑ το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες.

Όσον αφορά την επιστολή των κατοίκων η οποία βρίθει ρατσιστικών και απαράδεκτων χαρακτηρισμών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν την υιοθετούν ο περιφερειάρχης και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη της Περιφέρειας. Άλλωστε τα γραφόμενα διαψεύστηκαν και από την επίσκεψη της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας στην κατοικία, που αποτέλεσε την αφορμή για την επιστολή των κατοίκων».

Ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά στην Ελλάδα

Η δημοτική αρχή σημειώνει επίσης: «Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποίησε με επιτυχία και με ίδιους πόρους, χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας, ένα από τα μεγαλύτερα πετυχημένα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και σίγουρα το μόνο επιτυχημένο στο Χαλάνδρι.

Τι αποδεικνύουν τα γεγονότα;

Α) Το 1/3 του πληθυσμού των Ρομά, 110 άτομα, στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, έχουν μετεγκατασταθεί στον οικιστικό ιστό και τα παραπήγματά τους στον καταυλισμό έχουν κατεδαφιστεί.

Β) Ο καταυλισμός των Ρομά στο Πάτημα διαλύθηκε οριστικά με την μετεγκατάσταση 46 ατόμων.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό και προσβλητικό να αποσιωπά και να υποτιμά η Περιφέρεια Αττικής τη μέχρι σήμερα πετυχημένη παρέμβαση, η οποία οφείλεται στην ομόφωνη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων της πόλης, την καθημερινή επίπονη δουλειά πολλών εργαζομένων και αιρετών του Δήμου και βέβαια στην οικονομική επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού του Χαλανδρίου».

Όψιμη ευαισθητοποίηση

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Χαλανδρίου τονίζει ότι «τώρα, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι “σχεδιάζει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, με εποπτευόμενο φορέα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και όχι τον Δήμο Χαλανδρίου”.

Διέλαθε ίσως της προσοχής των αρμοδίων της Περιφέρειας ότι, ήδη, από το Μάιο του 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, από την οποία μάλιστα έχει λάβει έγκριση για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο, με θετική εισήγηση, έχει προωθηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση.

Ελπίζουμε, οι νέες όψιμες υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος του καταυλισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 να έχουν περισσότερη αξιοπιστία από την υπογραφή του κ. Πατούλη το 2019 στο πιλοτικό πρόγραμμα, που ουδέποτε υλοποίησε η Περιφέρεια Αττικής».

Ποια ακριβώς έργα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Χαλάνδρι;

Ακόμη η δημοτική αρχή υπογραμμίζει: «Όσο δε για το ότι η Περιφέρεια προωθεί, όπως διατείνεται, “έργα και μόνιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια το Δήμο και τους κατοίκους του”, οφείλουμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις:

  • Οι δομές Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο Δήμου Χαλανδρίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χαλανδρίου, Συμβουλευτικό Κέντρο για την καταπολέμηση της βίας, προϋπήρχαν της διοίκησης Πατούλη. Οι δύο πρώτες δομές λειτουργούν από το 2013 και οι υπόλοιπες από το 2017. Δημιουργήθηκαν το 2017 ως αντίβαρο στην ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων.
  • Δεν αποτελούν δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως τις παρουσιάζει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη, αλλά υλοποίηση κεντρικής πολιτικής, την οποία υποχρεούται η Περιφέρεια να εφαρμόσει οριζόντια για όλους τους δήμους της Αττικής, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
  • Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2020, το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο του Δήμου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου και λειτουργεί αποκλειστικά με προσωπικό του Δήμου.
  • Την ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο Πόλης, η σημερινή διοίκηση του Δήμου την προωθεί συστηματικά από το 2015, με επίπονο αγώνα που είναι γνωστός στους Χαλανδραίους. Είναι στοιχειωδώς προκλητικό να διατείνεται η Περιφέρεια ότι δίνει λύση στο πρόβλημα, όταν επί 4 ολόκληρα χρόνια κράταγε στα συρτάρια της την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής, έως ότου την προωθήσει προς έγκριση στο ΣΥΠΟΘΑ, το Φεβρουάριο του 2022, μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Δήμου Χαλανδρίου.
  • Η ανέγερση του νέου δημαρχείου της πόλης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όχι από την Περιφέρεια, όπως υποστηρίζει η διοίκηση Πατούλη, χάρη στην ώριμη μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος. Η Περιφέρεια Αττικής εκταμιεύει μόνο τα κονδύλια, αλλά δυστυχώς ούτε κι αυτό κάνει πλέον. Ούτε ένα ευρώ δεν εκταμίευσε την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, με αποτέλεσμα το έργο να έχει σταματήσει.
  • Τα απορριμματοφόρα και τους κάδους για τη συλλογή των βιοαποβλήτων διένειμε στους δήμους της Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής), στον οποίον οι δήμοι καταβάλλουν βαρύ οικονομικό τίμημα. Δεν τα διένειμε χαριστικά η Περιφέρεια στον Δήμο Χαλανδρίου, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην ανακοίνωση.

Πόσα χρήματα έχει διαθέσει η Περιφέρεια για έργα στο Χαλάνδρι;

Τέλος, ο Δήμος Χαλανδρίου αναφέρει:

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Θα απαντήσει άραγε ο κ. Πατούλης στην πρόσκληση – πρόκληση να δημοσιοποιήσει τα κονδύλια που έχουν διατεθεί επί των ημερών του για έργα στους δήμους των Βορείων Προαστίων; Η σύγκριση θα είναι αποκαλυπτική, μιας και το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τους πολίτες του Χαλανδρίου δεν συνάδει με τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια για έργα υποδομής στον μεγαλύτερο δήμο των Βορείων Προαστείων.

Εν αναμονή λοιπόν των παραπάνω στοιχείων, σημειώνουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου ουδέποτε αντιμετώπισε τους κατοίκους της πόλης με βάση τα πολιτικά ή κομματικά τους πιστεύω. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Με τον ίδιο τρόπο, ουδέποτε αντιμετώπισε περιφερειακά ή κυβερνητικά στελέχη με βάση τις πολιτικές ή κομματικές τους στρατεύσεις. Ευχαριστεί δημόσια – και το έχει κάνει επανειλημμένως – όσους/όσες συμβάλλουν θετικά στην επίλυση προβλημάτων της πόλης του Χαλανδρίου (συμπεριλαμβανομένου του περιφερειάρχη κ. Πατούλη).

Οφείλει όμως να αναδεικνύει τα λάθη ή τις καθυστερήσεις, από όπου και αν προέρχονται, όχι βεβαίως για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης, αλλά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση της πόλης και των κατοίκων της.

Ας κρίνουν οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που υπηρετούν προσωπικές πολιτικές, χωρίς να κρατούν ούτε καν τα προσχήματα που τους επιβάλει ο θεσμικός τους ρόλος».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet