Δεν βρέθηκε το «λυσάρι» για τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

Δεν βρέθηκε το «λυσάρι» για τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας στο Χαλάνδρι

Ήταν αναμενόμενο ότι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της σχολικής κοινότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, θα ήταν και έντονη και πολύωρη. Εξάλλου, η ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών, αλλά και διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν καλλιεργήσει ήδη το κλίμα.

Από νωρίς στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου είχαν συρρεύσει εκπρόσωποι της Ένωσης, αλλά και των διδασκόντων, περιμένοντας υπομονετικά να εξαντληθούν τα θέματα που είχαν τεθεί προηγουμένως, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος που τους αφορούσε. Συζήτηση που ξεκίνησε μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, Άγγελου Νταβία, ο οποίος ζήτησε επιμόνως να ζητήσει η Ένωση συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς που είχε αποδώσει τόσο στον ίδιο, όσο και συνολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να παραμείνει στην αίθουσα, χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί.

Διοίκηση: Τη διετία 2018 – 2019 θα ξοδέψουμε για την Παιδεία πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Από πλευράς διοίκησης την ενημέρωση ανέλαβαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας – Προσχολικής Αγωγής, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος και ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος.

Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Ο κ. Γερολυμάτος αναφέρθηκε στα τρία «εργαλεία» (αυτεπιστασία, εργολαβίες με ανοιχτό τιμολόγιο και Σχολικές Επιτροπές), με τη συνδρομή των οποίων έχει βελτιωθεί, όπως υποστήριξε, η εικόνα στα σχολεία της πόλης, παρά τα σοβαρά θεσμικά προσκόμματα που διαρκώς τίθενται. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη

εργολαβία (θα φθάσει στο 1,2 εκατ. ευρώ) στην οποία θα προχωρήσει η διοίκηση, προκειμένου να υπάρξει συνολική παρέμβαση σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική Αρχή έχει πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα, αλλά είπε ότι δυστυχώς η εικόνα που μεταφέρεται από κάποιους είναι «αναντίστοιχη με την πραγματικότητα».

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε συνολικά στα ποσά που έχει δώσει ο Δήμος ως έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές (395.000 ευρώ το 2017, 400.000 ευρώ το 2018), τα οποία μάλιστα συνέκρινε με αντίστοιχα ποσά που έχουν δαπανήσει άλλοι δήμοι, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι το Χαλάνδρι βρίσκεται μακράν μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα.

Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι, παρά τα ποσά που έχουν δοθεί και προγραμματίζονται για το μέλλον, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας, αλλά εξήγησε ότι οι δυνατότητες του Δήμου είναι περιορισμένες, λόγω των μεγάλων περικοπών των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, αλλά και του θεσμικού πλαισίου, που αναγκάζει πολλές φορές τον Δήμο «να κινείται στα όρια της νομιμότητας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρούσσος στη μεγάλη εργολαβία του 1,2 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, η οποία ενέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς προϋποθέτει δύσκολες προμετρήσεις στα 48 σχολεία της πόλης, αλλά και μια αρκετά περίπλοκη νομική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Για τον λόγο αυτό, πιεζόμενος από την πλευρά των γονιών να δώσει απάντηση στο ερώτημα «πότε» θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, απάντησε «όταν», εξηγώντας ότι οι διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθηθούν δεν καθορίζονται, ούτε μπορούν να παρακαμφθούν από τον Δήμο.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα της σχολικής στέγης, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτες» τις καθυστερήσεις που γίνονται εκ μέρους της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. στη δημιουργία νέων σχολείων, ενώ αναφορικά με την εναλλακτική να γίνουν κάποια σχολεία με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δήλωσε ότι η διοίκησή του είναι κατηγορηματικά αντίθετη με κάτι τέτοιο, όντας ευθυγραμμισμένη στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ένωση Γονέων: Ο Δήμος δεν μπαίνει μπροστά για την επίλυση των προβλημάτων

Την ενημέρωση από πλευράς διοίκησης, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων των δύο Σχολικών Επιτροπών (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας), σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και τις ελλείψεις των σχολείων, για να πάρουν τον λόγο στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ένωσης.

Στην παρέμβαση που διάβασαν, οι γονείς εξέφρασαν την άποψη ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ο πλούτος που υπάρχει μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε «τα παιδιά μας να έχουν το σχολείο που τους αξίζει».

Επίσης, υποστήριξαν ότι σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως το 17ο Νηπιαγωγείο, το 17ο Δημοτικό, το 6ο Λύκειο, η στέγαση του ΕΠΑ.Λ. κ.ά., «υπάρχει στασιμότητα και δεν διαφαίνεται προοπτική λύσης από τη δημοτική Αρχή».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, οι γονείς είπαν ότι σε κανένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η Ένωση Γονέων «δεν μπήκε μπροστά ο Δήμος», για να διεκδικήσουν όλοι μαζί την αντιμετώπισή τους, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν «να διεκδικούν τα αυτονόητα για τα παιδιά μας», ζητώντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιώργος Κουράσης: Η διοίκηση δεν επιδιώκει τη νηφάλια συζήτηση
Γιώργος Κουράσης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Κουράσης, τόνισε ότι η συζήτηση για την Παιδεία γίνεται υπό την πίεση που άσκησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών, αλλά δεν πραγματοποιείται σε «πνεύμα νηφαλιότητας», με ευθύνη της διοίκησης.

Ο τέως δήμαρχος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση επί των ημερών της, κάνοντας συγκρίσεις με το παρελθόν, όπου όμως -όπως υποστήριξε- οι δυνατότητες της δημοτικής Αρχής ήταν διαφορετικές, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, όσο και σε άλλα θέματα που αφορούσαν στη σχολική κοινότητα. «Μην παριστάνετε ότι είσαστε ικανότεροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράσης προς τη διοίκηση, ενώ της θύμισε ότι στο παρελθόν τα στελέχη της ήταν «αρνητές των πάντων».

Ο ίδιος, με αφορμή προηγούμενη επισήμανση από πλευράς του προέδρου της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής για «σπατάλες» και «αδιαφανείς διαδικασίες» κατά το παρελθόν, ζήτησε να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι αόριστες καταγγελίες δεν περιποιούν τιμή σε όσους τις κάνουν.

Τέλος, ο τέως δήμαρχος αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις δυνατότητες που δίνουν οι ΣΔΙΤ για τη δημιουργία νέων σχολείων, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε ξεπεράσει άλλα κι άλλα, από τότε που αναλάβατε τη διοίκηση. Έχετε γίνει πιο συστημικοί από τους συστημικούς. Γιατί δεν ξεπερνάτε και το πρόβλημά σας με τις ΣΔΙΤ;».

Λούλα Καρατζά: Η διοίκησή σας δεν διαφέρει σε τίποτε από τις προηγούμενες
Λούλα Καρατζά

Ότι το θέμα της Παιδείας είναι βαθύτατα ταξικό υποστήριξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία ζήτησε επιμόνως από τη διοίκηση του Δήμου να επιλέξει σε «ποια πολιτική όχθη βρίσκεται».

Η κ. Λούλα Καρατζά υποστήριξε ότι υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης των σχολείων και της εκπαίδευσης, ώστε να «παράγεται ένα ημιμαθές εργατικό δυναμικό», προσθέτοντας ότι «ο λαός παράγει και τα σχολεία θα έπρεπε “να είναι στην πένα”, αλλά τα λεφτά πηγαίνουν αλλού…».

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κ. Καρατζά με τη διοίκηση, την οποία κατηγόρησε για σύμπλευση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δίνει «τα λεφτά των Χαλανδραίων» στα σχολεία για «να τα “λουφάρει” από την κυβέρνηση».

«Τι διαφορετικό κάνετε από τις προηγούμενες διοικήσεις; Τα ίδια πράγματα αναπαράγεται. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, καπιταλισμό είχαμε τότε, καπιταλισμό έχουμε και τώρα», επισήμανε η κ. Καρατζά, ενώ με αφορμή προηγούμενο σχόλιο του δημάρχου για το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, τον κατηγόρησε για «αντικομμουνισμό», προσθέτοντας με έντονο τρόπο: «Ο Θεός να σε φυλάει από ξυρισμένο παπά και μετανοημένο κομμουνιστή», προκαλώντας γέλια στην αίθουσα, αλλά και τον εκνευρισμό του δημάρχου, με τον οποίο η σύμβουλος είχε έντονες αντιπαραθέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Γιώργος Θωμάς: Πλησιάζουν οι εκλογές και θα δούμε πολλά «φτιασιδώματα»
Γιώργος Θωμάς

Σκληρή κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Πόλη για να Ζεις, Γιώργος Θωμάς, ο οποίος σημείωσε ότι «από τύχη» συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Παιδείας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλα σοβαρά ζητήματα.

Ο δημοτικός σύμβουλος κατηγόρησε τη διοίκηση για υποτονική διεκδίκηση των αιτημάτων της σχολικής κοινότητας, λέγοντας ότι για άλλα θέματα που την ενδιέφεραν κατάφερε «να βρει τις πόρτες, να πιέσει και να πετύχει λύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Παιδείας».

Ο κ. Θωμάς ειρωνεύτηκε τις αναφορές της διοίκησης στις εργασίες συντήρησης των σχολείων, σημειώνοντας ότι «πλησιάζουν εκλογές και θα δούμε πολλά “φτιασιδώματα”», ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της Παιδείας «δεν είναι ο σοβάς», αλλά η εσωτερική λειτουργία των σχολείων.

Κατέληξε δε, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση των σχολείων στην πόλη είναι «στο ίδιο σημείο και χειρότερα» σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις.

Κοινή συνισταμένη η ανάγκη κινητοποιήσεων

Αρκετές ήταν οι τοποθετήσεις από πλευράς των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξουν δυναμικότερες κινητοποιήσει για την υποστήριξη των αιτημάτων της σχολικής κοινότητας.

Μεταξύ των όσων ακούστηκαν για το θέμα ήταν και τα εξής:

  • Δεν μπορεί να καλύπτει ο Δήμος αυτά που οφείλει η Πολιτεία. Η λύση των ΣΔΙΤ υπερδιπλασιάζει το κόστος κατασκευής σχολείων και παραδίδει τους χώρους στους ιδιώτες (Παναγιώτης Τζούρας, ανεξάρτητος).
  • Στα επόμενα χρόνια θα δούμε και στη χώρα μας τα αποτελέσματα του ακραίου νεοφιλελεύθερου αγγλοσαξωνικού μοντέλου στην εκπαίδευση. Και στην Παιδεία τα πάντα καθορίζονται στο πλαίσιο μιας χώρας περιορισμένης ευθύνης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους υπαλλήλους της Ε.Ε. Για την επίλυση των προβλημάτων απαιτούνται κινητοποιήσεις, συλλογικότητα και πολιτική πίεση (Θόδωρος Αλεξίου, ανεξάρτητος).
  • Τα πόμολα και τα πλακάκια δεν αποτελούν θέματα Παιδείας. Εδώ και 20 χρόνια κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις, τα προβλήματα είναι γνωστά και τα λέμε για τ’ ακούμε. Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, του Δήμου και της Ένωσης (Μύρων Ανδριανάκης, Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι).
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου – Συζήτηση για τα θέματα Παιδείας.
Σίμος Ρούσσος: Κάποιοι θέλουν ν’ αντιστρέψουν την πραγματικότητα

Την αμφιβολία του εάν η συζήτηση έκανε τους συμβούλους «σοφότερους» εξέφρασε ο δήμαρχος κατά την παρέμβασή του, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσθέτοντας ότι από κάποιους επιχειρήθηκε «να αντιστραφεί η πραγματικότητα».

Ο κ. Ρούσσος επανέλαβε τα χρήματα που έχει δαπανήσει ο Δήμος για τα σχολεία τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι κάποιοι χρησιμοποιούν «περίεργα μαθηματικά» για να υποβαθμίσουν το έργο που έχει γίνει.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα αριστερά, ο δήμαρχος είπε ότι «μέχρι να πέσει ο καπιταλισμός, θα πρέπει να λειτουργούν και τα σχολεία», ενώ τέλος έκανε λόγο για «σύγχυση ρόλων» στο μυαλό κάποιων, προσθέτοντας ότι «το κίνημα το φτιάχνουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ ο Δήμος είναι το κράτος». Μάλιστα, είπε με νόημα ότι «θέλουμε να δούμε τις κινητοποιήσεις και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε συνεπείς στο “ραντεβού” μας, γιατί αυτά τα “ραντεβού” δεν τα χάνουμε».

Τέλος, προειδοποίησε όσους κάνουν «δίκη προθέσεων» ή «εκτοξεύουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς», ότι όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική, «θα υπάρχουν απαντήσεις…».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet