Ανίχνευση γνωστικών διαταραχών σε άτομα Τρίτης Ηλικίας
Κοινωνία

Ανίχνευση γνωστικών διαταραχών σε άτομα Τρίτης Ηλικίας

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων – Παιδιών Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ), που εδρεύει στο Χαλάνδρι, υλοποιεί το Έργο «Δημιουργία Δικτύου υποστήριξης της μετάβασης στην Τρίτη Ηλικία των Νοητικά Υστερούντων ανθρώπων» μαζί με τους φορείς ΕΣΤΙΑ– Κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» και την Ελληνική Εταιρεία Άνοιας– ΕΕΑ.

Σκοπός του έργου είναι η έγκαιρη ανίχνευση γνωστικών διαταραχών που εμφανίζονται στην Τρίτη Ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας και της νόσου Alzheimer στην περίπτωση των ατόμων με νοητική υστέρηση αποτελεί σημείο κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Για την έγκαιρη ανίχνευση άνοιας σε ενήλικες με νοητική υστέρηση, θεωρείται απαραίτητη η παρακολούθηση και αξιολόγησή τους μακροπρόθεσμα, από την ηλικία των 35 ετών και σε ετήσια βάση.

Η αξιολόγηση γίνεται σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση τα οικεία οικογενειακά πρόσωπα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο. Στη δεύτερη φάση οι ασθενείς συμμετέχουν σε μία εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών τους από το επιστημονικό προσωπικό. Η διαδικασία είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΠΕΓΚΑΠ- ΝΥ στο Χαλάνδρι (Λεωφ. Πεντέλης 92).

Για την υλοποίηση του έργου και την εκπόνηση της μελέτης, η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ καλεί οικογένειες που διαμένουν στον Δήμο Χαλανδρίου, στις οποίες υπάρχει κάποιο μέλος με νοητική υστέρηση, ηλικίας 35 ετών και άνω, να έρθουν σε επαφή μαζί της μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 16:00, στον αριθμό τηλεφώνου 210 6814125.

To Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet