Προγραμματική σύμβαση με ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στον Δήμο Χαλανδρίου
Κοινωνία

Προγραμματική σύμβαση με ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στον Δήμο Χαλανδρίου

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 προγραμματική σύμβαση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στα όρια του Δήμου.

Η σύμβαση προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη συλλογή και τη μεταφορά των βιοαποβλήτων που παράγονται στους χώρους ευθύνης του Δήμου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχουν παραδοθεί στο Δήμο από τον ΕΔΣΝΑ ένα απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων και 60 καφέ κάδοι.

Οι 60 αυτοί κάδοι θα ενισχύσουν το δίκτυο των καφέ κάδων που έχει αναπτύξει ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο δημοτικό διαμέρισμα των περίπου 8.000 κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας, με θεαματικά αποτελέσματα.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σχολιάζοντας την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΔΣΝΑ σημείωσε:

«Καλωσορίζουμε την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ και το γεγονός ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί πλέον αντικείμενο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να καταδείξει ότι τα βιοαπόβλητα είναι πλούτος και πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, αντί να καταλήγει στην υγειονομική ταφή, όπως γίνεται στη χώρα μας.

»Η εμπειρία ωστόσο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στον Δήμο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, κατέδειξε ότι το εγχείρημα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο όταν η συλλογή των υπολειμμάτων τροφών γίνεται στην πηγή, με περιορισμένη πρόσβαση στον καφέ κάδο -με κλειδί- και με προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων. Θεωρούμε ότι η εμπειρία αυτή του Δήμου Χαλανδρίου μπορεί να συμβάλλει στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, έτσι ώστε τα υπολείμματα των καφέ κάδων να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet