Συζήτηση στο Χαλάνδρι πάνω στα ευρήματα έρευνας για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα
Κοινωνία

Συζήτηση στο Χαλάνδρι πάνω στα ευρήματα έρευνας για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Συζήτηση με αφορμή τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας σε φορείς και συλλογικότητες του Χαλανδρίου για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Κέντρο Συμβουλευτικής – Υπηρεσίες Πρόνοιας – ΚΑΠΗ (Στρ. Παπάγου 7, 2ος όροφος). Ώρα προσέλευσης και εγγραφών στις 18.30, διάρκεια εκδήλωσης 19.00 – 21.00.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Contentativa – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Παν/μίου, με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll.

  • Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου;
  • Τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική υγεία και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού;
  • Πώς ανταποκρίνονται σε αυτά οι κεντρικές πολιτικές;
  • Ποιες επιπρόσθετες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας καλείται να εφαρμόσει ο Δήμος Χαλανδρίου;
  • Θα μπορούσε το Καθολικό Βασικό Εισόδημα να εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο;
  • Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι αδυναμίες μιας τέτοιας πιλοτικής εφαρμογής;

Αυτές και άλλες ερωτήσεις επιχειρούνται να απαντηθούν μέσω της προαναφερόμενης έρευνας, τα ευρήματα της οποίας θα συζητηθούν στην εκδήλωση της Τετάρτης.

Η έρευνα απευθύνθηκε σε πολιτικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε συλλογικότητες και επαγγελματικούς φορείς που εδρεύουν και εξυπηρετούν ή συνδιαμορφώνουν δράσεις και προτάσεις με ανθρώπους που ζουν στο Χαλάνδρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα αποτελεί τη δεύτερη ελληνική έρευνα που αφορά την πολιτική του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, καθώς πέρσι οι ίδιοι φορείς είχαν συνεργαστεί σε μια πανελλαδική έρευνα για τις γνώσεις και στάσεις των δημάρχων απέναντι στο θέμα.

Τι είναι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα;

Το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, στηριγμένο στο θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι η τακτική καταβολή χρημάτων σε κάθε άτομο μιας επικράτειας, ανεξάρτητα από ηλικία, καταγωγή, ιθαγένεια, επαγγελματική κατάσταση, οικονομικούς πόρους κ.λπ. Το βασικό εισόδημα είναι καθολικό και άνευ όρων, αφορά δηλαδή όλον τον κόσμο και δεν χρειάζεται κανένα κριτήριο για την παροχή του. Είναι εξατομικευμένο καθώς δίνεται σε κάθε άτομο και όχι ανά νοικοκυριό. Είναι επαρκές για μια αξιοπρεπή ζωή, άρα το ποσό είναι σίγουρα πάνω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας σε κάθε χώρα και προσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το βασικό εισόδημα είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και πάει πακέτο με τη δωρεάν, ποιοτική παιδεία και υγεία.

Η αυθεντική δικαιολόγησή του έγκειται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η κεντρική ιδέα που το κινεί είναι απλή: ο συνολικά παραγόμενος πλούτος, αποτέλεσμα μόχθου και διανοητικής προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, οφείλει να επιτρέπει σε όλες και όλους να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

18:30 Προσέλευση / Εγγραφές.

19:00 – 19:15 Εισαγωγή / Παρουσίαση της ερευνητικής πρωτοβουλίας, Όλγα Πατεράκη, Contentativa.

19:15 – 19:35 Καθολικό Βασικό Εισόδημα και Δήμος Χαλανδρίου: πρώτα ερευνητικά ευρήματα, Έφη Παυλογεωργάτου, Contentativa, Διδακτόρισσα Νεότερης Ιστορίας | Πάντειο Παν/μιο.

19:35 – 20:05 Σχολιασμός των ευρημάτων, Κώστας Δημουλάς, αν. Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής | Πάντειο Παν/μιο.

20:05 – 20:30 Συζήτηση με το κοινό.

20:30 – 20:40 Κλείσιμο συμπεράσματα

Λίγα λόγια για την CONTENTATIVA

Η CONTENTATIVA είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία στην ανθρωπιστική και κοινωνική δράση, την έρευνα, την επικοινωνία, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Στην CONTENTATIVA παράγεται και δίνεται στη δημοσιότητα περιεχόμενο που συνήθως δεν απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Με βίντεο, ντοκιμαντέρ, διαδικτυακές πλατφόρμες και άλλα εργαλεία σχεδιάζεται η επικοινωνία, όπως ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε θέμα, με τελικό σκοπό να ενθαρρυνθούν θεσμικές αλλαγές.

Παράλληλα, ενδυναμώνονται ομάδες, οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα έρευνας, περιεχομένου, επικοινωνίας και συνηγορίας, αλλά υπάρχει παρακίνηση και στις εταιρείες και ιδρύματα με σκοπό τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα να υποστηρίζουν τις ανάγκες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καλλιεργώντας συνεργατικές αλλά ανεξάρτητες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet