«Φωτιές» στον Δήμο Χαλανδρίου για το επεισόδιο με τους Ρομά στο Νομισματοκοπείο
Κοινωνία

«Φωτιές» στον Δήμο Χαλανδρίου για το επεισόδιο με τους Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Ένα ακόμη ακραίο επεισόδιο που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι, όπου τραυματίστηκε αστυνομικός και προκλήθηκαν φθορές σε περιπολιτικό, στάθηκε αφορμή για να «ανάψουν τα αίματα» και σε πολιτικό επίπεδο στον Δήμο. Η παράταξη του κ. Χάρη Ρώμα (Χαλάνδρι στο Φως) κατηγόρησε τη διοίκηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου ότι «προστατεύει τους παρανομούντες Ρομά» και η δεύτερη ανταπάντησε ότι ο κ. Ρώμας «καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε αισχρά ψέματα, συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις».

Το επεισόδιο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Γιώργου Γεραφέντη για το ertnews.gr, μετά από σήμα για διατάραξη που ελήφθη από το Κέντρο Επιχειρήσεων, περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίου έφτασε έξω από τον καταυλισμό Ρομά στην οδό Σαρανταπόρου. Εκεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το περιπολικό δέχθηκε επίθεση με πέτρες και ξύλα από άτομα του καταυλισμού. Οι δύο αστυνομικοί εγκλωβίστηκαν στο σημείο και δεν μπορούσαν να απεμπλακούν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το περιπολικό. Ο οδηγός και ο συνοδηγός, λαμβάνοντας μέτρα κάλυψης και αυτοπροστασίας, κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Εν συνεχείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ertnews.gr, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ζήτησε ενισχύσεις και στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Βορειοανατολικής Αττικής και της ΟΠΚΕ. Εντόπισαν τους συναδέλφους τους και κατάφεραν και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Ο επόπτης της ΔΙ.ΑΣ. Βορειοανατολικής Αττικής, συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της ΟΠΚΕ, έφτασε στο ακινητοποιημένο περιπολικό, το έθεσε σε λειτουργία και το απομάκρυνε από το σημείο που βρίσκονταν οι νεαροί Ρομά, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, ενώ στο περιπολικό προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Κατόπιν, συνελήφθησαν τρία άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια, οδηγήθηκαν στις δικαστικές Αρχές και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Η καταγγελία του Χάρη Ρώμα

Με αφορμή το γεγονός η παράταξη του κ. Ρώμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και ανέφερε τα εξής:

Το Χαλάνδρι στο Φως καταδικάζει τους χειρισμούς και τις εκφράσεις του δημάρχου για τους Ρομά

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για το θέμα των Ρομά, τώρα νίπτουμε τας χείρας μας, ας αναλάβει η Κεντρική εξουσία και η Περιφέρεια» λέει ο δήμαρχος κ. Ρούσσος. Όχι, κύριε δήμαρχε! Από πονηρούς πολιτευτές χορτάσαμε!!! λέει ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χάρης Ρώμας και συνεχίζει στην ανάρτησή του στη σελίδα του συνδυασμού: Ένας τέτοιος αποδεικνύεται και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, φροντίζοντας με την τελευταία του ανάρτηση για αίσχη που έγιναν στον καταυλισμό την Πέμπτη  30/05/24 το βράδυ, όχι απλά να αρκεστεί στο μοτίβο που έχει λανσάρει τον τελευταίο χρόνο, «εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για το θέμα των Ρομά, τώρα νίπτουμε τας χείρας μας, ας αναλάβει η Κεντρική εξουσία και η Περιφέρεια», αλλά να χαϊδέψει υποκριτικά τους άτυχους περίοικους του καταυλισμού, υποστηρίζοντας ότι στον πρόσφατο πόλεμο και χαλασμό μεταξύ Ρομά και εκπροσώπων του  νόμου, προσήλθε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι διαμεσολαβήτριες (που πληρώνονται αδρά ποιος ξέρει γιατί άραγε;), με σκοπό προφανώς να κατευνάσουν τους μεθυσμένους «φίλους» τους.

Η κατάληξη αυτού του «κατευνασμού»  ήταν να καταστραφεί κυριολεκτικά το περιπολικό της αστυνομίας από τον άγριο πετροβολισμό και τα χτυπήματα από λοστάρια και να κινδυνεύσουν όργανα της τάξης, νέα παιδιά, που για ένα χιλιάρικο μισθό βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Όμως όχι, κύριε δήμαρχε! Οι Χαλανδραίοι και ειδικά εκείνοι που ζουν κοντά στο Νομισματοκοπείο ή στο Πάτημα ξέρουν καλά ποιον ψηφίζουν με δύο χέρια όλοι αυτοί οι παραβατικοί. Ξέρουν ποιος είχε μαζέψει όλο τον καταυλισμό για να έχει χειροκροτητές στη κεντρική του ομιλία προεκλογικά. Ξέρουν ποιος προστατεύει τους παρανομούντες δεκαετίες ολόκληρες εις βάρος των νοικοκυραίων, που έχουν χάσει την ησυχία τους από τις τόσες παράνομες πράξεις. Και εσχάτως ξέρουν (κάποιοι τουλάχιστον) ποιος ειδοποιεί τα κεντρικά για να κάνουν περιπολίες και εφόδους οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και οι ΟΠΚΕ (οι οποίες παρεπιπτόντως στην τελευταία αυτή διαταραχή συνέλαβαν 3 ταραξίες).

Δεν πιστεύει  κανείς ότι μπορεί να τους ειδοποίησε ο δήμαρχος ή κάποιος από την παράταξή του γιατί όλοι ξέρουν ότι τα μέλη αυτής της παράταξης και από απόσταση χιλιομέτρου να δουν ένστολο πετάνε φλύκταινες!!!.

Τι απαντά η δημοτική αρχή

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και σημειώνει.

Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί του κ. Ρώμα για τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης Χαλάνδρι στο Φως του κ. Χάρη Ρώμα, η οποία βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών αναφορικά με την ένταση που επικράτησε στον καταυλισμό των Ρομά, την Πέμπτη 30 Μαΐου, αλλά και όσα έχουν γίνει από τη σημερινή διοίκηση για την κατάργηση του καταυλισμού, ο Δήμος Χαλανδρίου σημειώνει τα παρακάτω:

Την Πέμπτη 30 Μαΐου κλιμάκιο του Δήμου, με τον αντιδήμαρχο και τις διαμεσολαβήτριες των 680 ευρώ, τις οποίες χυδαία διαβάλλει ο κ. Ρώμας στην ανακοίνωσή του, παρενέβησαν στον καταυλισμό των Ρομά, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, για να βοηθήσουν την ελληνική αστυνομία να σταματήσει η μουσική σε ώρες κοινής ησυχίας. Η όχληση ήταν απαράδεκτη και προκλητική, ιδιαίτερα σε μέρα προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Παρ’ όλο που η τήρηση των ωραρίων κοινής ησυχίας είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της αστυνομίας και όχι του Δήμου, όλος ο μηχανισμός του Δήμου συνέδραμε την προσπάθεια.

Το περιστατικό απέδειξε περίτρανα αυτό που λέγαμε χρόνια, ότι η αστυνομία, όταν θέλει, μπορεί να μπαίνει στον καταυλισμό και να κάνει και συλλήψεις, όπως έγινε την Πέμπτη 30 Μαΐου αλλά και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, οπότε κατασχέθηκαν και μηχανήματα. Αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας, άλλωστε, είναι να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την ειρήνη στη γειτονιά.

Στην ανακοίνωσή του για το θέμα, ο κ. Ρώμας καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε αισχρά ψέματα, συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις. Τον ενημερώνουμε ότι η τακτική του αυτή κρίθηκε από τους πολίτες, πριν από λίγους μήνες. Ας συνηθίσει στην ιδέα. Του επιστρέφουμε δε τα περί «υποκριτικού» ενδιαφέροντος για την επίλυση του θέματος του καταυλισμού, παραθέτοντας έργα και όχι λόγια:

Δεκάδες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο

Η σημερινή διοίκηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για την κατάργηση του καταυλισμού, με κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη για όλους. Από το 2020 χρηματοδότησε και εκτέλεσε σχέδιο κατάργησης του καταυλισμού, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα 122 άτομα να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο, με κατεδάφιση των καταλυμάτων τους, και να καταργηθεί ο καταυλισμός των Ρομά στο Πάτημα, μετά την απομάκρυνση 45 ατόμων.

Τι αφορούσε το πρόγραμμα; Επιδότηση ενοικίου για μετεγκατάσταση των Ρομά στον αστικό ιστό, βάσει της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, αλλά και εφάπαξ καταβολή για εθελούσια συναινετική απομάκρυνση με κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους. Και παρότι η Περιφέρεια Αττικής το αποδέχτηκε και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπέγραψε, τον Δεκέμβριο του 2019, το «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», ούτε ένα ευρώ δεν εκταμιεύτηκε ποτέ για την υλοποίησή του. Φρόντισαν γι’ αυτό, όπως συνάγεται, κάποιοι που νόμιζαν ότι κόβοντας τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου θα πλήξουν τον δήμαρχο στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη και με τις καθυστερήσεις των πληρωμών για την ανέγερση του δημαρχείου, με τη μη υπογραφή των συμβάσεων για την αποπεράτωση του κτηρίου Νόμπελ και των έργων στο Πάτημα. Τους θαύμασε άλλωστε το πανελλήνιο να τα λένε ξεδιάντροπα εκβιάζοντας όλο το Χαλάνδρι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. «Παρών» και ο κ. Ρώμας, που καταχειροκροτούσε ενθουσιασμένος με τον ωμό εκβιασμό των πολιτών του Χαλανδρίου από τον κομματάρχη υπουργό.

Έτσι, το σχέδιο για την κατάργηση του καταυλισμού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και αντί το κράτος να φέρει αυτό που υποσχόταν, κατάργησε και αυτό που υλοποιούσε ο Δήμος Χαλανδρίου με επιτυχία και με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης

Παράλληλα, ο Δήμος Χαλανδρίου φρόντισε με σκληρή και επίπονη προσπάθεια να προχωρήσει, μετά από 60 χρόνια, η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής όπου βρίσκεται ο καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο, της περιοχής «Πεύκο Πολίτη». Η διαδικασία βρίσκεται τώρα στη εκπόνηση της πράξης εφαρμογής. Με άλλα λόγια, ο Δήμος Χαλανδρίου εκτέλεσε πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους Ρομά και τους περιοίκους. Τώρα ας αναλάβουν η Περιφέρεια και το ελληνικό κράτος τις ευθύνες τους, δεδομένου ότι θα είναι πλέον υπόλογοι, και με αποζημιώσεις, απέναντι σε δεκάδες ιδιοκτήτες, πάνω στις περιουσίες των οποίων έχουν στηθεί τα παραπήγματα του καταυλισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ρομά που τους δόθηκε η δυνατότητα να φύγουν και δεν έφυγαν, επειδή πίστεψαν τον κ. Ρώμα και την παρέα του ότι θα τους μοίραζε εκατομμύρια αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα του Δήμου.

«Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας»

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει για την επίλυση του θέματος του καταυλισμού, με τρόπο δίκαιο για τους Ρομά και τους περιοίκους. Πλέον, απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Περιφέρειας, την υιοθέτηση τη ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Χαλανδρίου για τη διάλυση του καταυλισμού, τη διασφάλιση της τάξης και της κοινωνικής ηρεμίας, με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Απαιτούμε, τέλος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την κατεδάφιση των παράνομων παραπηγμάτων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet