«Όχι» στην αυθαίρετη καταστροφή δένδρων – Νέος κανονισμός πρασίνου στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

«Όχι» στην αυθαίρετη καταστροφή δένδρων – Νέος κανονισμός πρασίνου στο Χαλάνδρι

«Φρένο» στην αυθαίρετη καταστροφή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους φιλοδοξεί να βάλει η τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού Πρασίνου, ο οποίος αφενός αλλάζει προς το αυστηρότερο τα πρόστιμα για τους παραβάτες και αφετέρου ορίζει ρητά ότι αυτοί οφείλουν να αντικαταστήσουν το φυτικό υλικό που καταστράφηκε, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή Χαλανδρίου.

Ο κανονισμός αφορά στους δημόσιους/δημοτικούς χώρους πρασίνου και περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία και την ανάδειξη της φύσης και του αστικού πράσινου: τα μέτρα προστασίας των χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης τους, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν οι πολίτες μέσα σε αυτούς, πώς αντισταθμίζεται τυχόν ζημιά που προκλήθηκε στον φυτικό πλούτο της πόλης και βέβαια τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν τηρούν τον κανονισμό.

Δείτε ολόκληρο τον κανονισμό πρασίνου ΕΔΩ.

Στον νέο κανονισμό περιλαμβάνονται και τα νέα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες, τα οποία θα επιβάλλονται από τον Σεπτέμβριο του 2021, προκειμένου να ενημερωθεί στο μεταξύ η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών.

Βασικά σημεία

Πέρα από τη σημαντική αυστηροποίηση των προστίμων, κεντρικό στοιχείο του Κανονισμού είναι η πρόβλεψη ότι οι παραβάτες οφείλουν να αντικαταστήσουν το φυτικό υλικό που καταστράφηκε, κατά προτεραιότητα στον ίδιο χώρο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προβλέπεται η αντικατάστασή του στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις και υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας Πρασίνου.

Η διοίκηση του Δήμου σημειώνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται, ενώ υπενθυμίζει πως στον ισχύοντα κανονισμό αλλά και στον νέο  προβλέπεται ότι:

  • Φθορά ή καταστροφή θεωρούνται και οι βλάβες του ριζικού συστήματος των δέντρων.
  • Η φύτευση ή η μεταφύτευση φυτών από ιδιώτες σε κοινόχρηστους χώρους προϋποθέτει προηγούμενη άδεια-έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για το κλάδεμα δέντρων σε πεζοδρόμια ή κοινόχρηστους χώρους.
  • Για τα αιτήματα κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους απαιτείται γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.
  • Διατηρούνται προηγούμενες ευεργετικές προβλέψεις όπως η αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, στις περιπτώσεις που η υπηρεσία κάνει δεκτά τα αιτήματα κοπής δέντρων, αλλά και το μαχητό τεκμήριο ευθύνης γειτονικών ιδιοκτησιών, στις περιπτώσεις αυθαίρετης κοπής ή ξήρανσης δέντρων μετά από απόρριψη σχετικού αιτήματος κοπής δέντρου από την υπηρεσία Πρασίνου. Όπως επίσης και η πρόβλεψη για τα κοινωνικά πάρκα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να «υιοθετήσουν» πάρκα, αλσύλλια, νησίδες, τρίγωνα και γενικά χώρους πρασίνου, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση, την επιμέλεια και τη φροντίδα του συγκεκριμένου χώρου.

«Με την υιοθέτηση αφενός ενός πολύ πιο αυστηρού πλαισίου για όσους προχωρούν αυθαίρετα σε κοπές δέντρων και με τη στήριξη αφετέρου από τους εθελοντές και τους τοπικούς Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος, παράλληλα με τις “υιοθεσίες” κοινόχρηστων χώρων, ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινοχρήστου χώρου, και τελικά στην αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με το δημόσιο χώρο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ευθυμίου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet