Video

Debate υποψηφίων με… συντονιστές τους εργαζόμενους – VIDEO

Απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου Χαλανδρίου βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Απριλίου 2014 οι επτά υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης, προσκεκλημένοι του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις του πάνω σε «καυτά» εργασιακά θέματα.

Στα θετικά της συγκεκριμένης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ήταν τόσο η ίδια η πρόσκληση των εργαζομένων και βέβαια, η ανταπόκριση από την πλευρά όλων των υποψηφίων, όσο και το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η όλη διαδικασία.

Στα αρνητικά μπορούν ν΄ αναφερθούν τα «κλασικά», πλέον, συμπτώματα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας (καθυστερημένη προσέλευση και έναρξη της διαδικασίας, με εξαίρεση την επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά) και η μη τήρηση των σχετικών χρονικών δεσμεύσεων στις σχετικές τοποθετήσεις.

Επί της ουσίας, πάντως, δεν ξέρουμε πόσο «σοφότεροι» έγιναν οι εργαζόμενοι από τα όσα άκουσαν, αφού η πλειονότητα των τοποθετήσεων -με εξαίρεση το θέμα της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου του Δήμου- κινήθηκαν σε γενικόλογα επίπεδα, χωρίς να μπουν στο βάθος των ζητημάτων και κυρίως στους τρόπους που αυτά θα αντιμετωπιστούν, κάτι που επισημάνθηκε από ορισμένους ομιλητές.

ΣΟΦΙΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ – Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων
«Η απαξίωση των εργαζομένων απαξιώνει τους ίδιους τους Δήμους»

Την έναρξη της διαδικασίας έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σοφία Κορωναίου η οποία, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους υποψηφίους δημάρχους και τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την εκδήλωση, έκανε μία συνοπτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Δήμο, εστιάζοντας κυρίως στο ότι κάθε κατάργηση θέσης εργασίας έχει ως συνέπεια την αντίστοιχη απώλεια κάποιας εκ των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος.

Η κ. Σ. Κορωναίου έθεσε και τα θέματα προς τους υποψηφίους δημάρχους, τα οποία και ήταν τα εξής:

  • Διαθεσιμότητα και απολύσεις.
  • Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και Κοινωνικών δομών των ΟΤΑ .
  • Αξιολογήσεις προσωπικού βάσει του Ν.4250/2014.
  • Ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΚοινΣΕΠ, ΜΚΟ κ.λπ.
  • Μετεγκατάσταση αμαξοστασίου και βελτίωση συνθηκών εργασίας στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.
  • Λειτουργία και στελέχωση των υπό κατασκευή παιδικών σταθμών.
  • Εξασφάλιση και πρόσβαση των δημοτών στις δημόσιες δομές Υγείας (Νοσοκομεία “Αμ. Φλέμινγκ”, “Σισμανόγλειο”, “Παίδων Πεντέλης” – ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ) μετά τις συνεχόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και μειώσεις προσωπικού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ – Δήμαρχος (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ)
«Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους»

Ο δήμαρχος της πόλης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η σημερινή διοίκηση έχει αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή της προς τους εργαζόμενους, ανταποκρινόμενη στα περισσότερα αιτήματά τους και προσπαθώντας να διασφαλίσει ένα, όσο το δυνατόν, πιο ανεκτό εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης, δήλωσε αντίθετος στις απολύσεις και διαθεσιμότητες, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας, ενώ τόνισε ότι δεν πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς αυτές οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις.

Για το θέμα της αξιολόγησης ανέφερε ότι ως χώρα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο κι εκεί που δεν υπήρχε αξιολόγηση, τώρα καταφεύγουμε σε «πραξικοπηματικούς» τρόπους εφαρμογής της, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην πράξη η αξιολόγηση.

Αντιθέτως, δήλωσε ότι θα εξέταζε τις περιπτώσεις κάποιων ευέλικτων μορφών εργασίας προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολλοί από τους οποίους μένουν ανενεργοί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Τέλος, για το θέμα της πρόσβασης στις δομές Υγείας, ο δήμαρχος δήλωσε αντίθετος σε κάθε προσπάθεια συγχωνεύσεων στις μονάδες της περιοχής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθούν τα δημοτικά πολυιατρεία και να διασυνδεθούν άμεσα με τις τοπικές υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ
«Τελευταίο οχυρό για τον πολίτη η Αυτοδιοίκηση»

Ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος ανέφερε ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εξεταστεί πλέον «υπό το πέπλο των μνημονιακών πολιτικών», που έχουν επιφέρει τεράστια πλήγματα στον πληθυσμό, προσθέτοντας ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί ίσως το τελευταίο «οχυρό» των χειμαζόμενων πολιτών.

Επίσης, δήλωσε κάθετα αντίθετος στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, ενώ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης δημόσιας οντότητας για τους Δήμους, σπεύδοντας ωστόσο ταυτόχρονα να επισημάνει ότι «σε αυτό συμφωνούν όλες οι παρατάξεις, αλλά θα πρέπει στην πράξη να αποδείξουμε με ποιον τρόπο θα στελεχωθούν οι διάφορες υπηρεσίες».

Στο θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων και προσωπικού για τη λειτουργία τους, καθώς και στις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών για πρόσβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες και ζήτησε τη θεσμοθέτηση καλοκαιρινής κατασκήνωσης για τα παιδιά της πόλης.

Στο θέμα του αμαξοστασίου ο κ. Στ. Ανδρεόπουλος αναφέρθηκε στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί εκεί και δήλωσε ότι η παράταξή τους θα αναζητήσει αξιόπιστες λύσεις για τη μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της υπηρεσίας.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την Υγεία ως το βασικότερο κοινωνικό αγαθό, τόνισε την αναγκαιότητα διασύνδεσης των δημοτικών πολυιατρείων με τα νοσοκομεία της περιοχής.

ΛΟΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
«Το δίλημμα για τον εργαζόμενο είναι ξεκάθαρο»

Η επικεφαλής της παράταξης ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφερόμενη σε διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που, όπως είπε, προετοίμαζαν όσα καταστροφικά ζούμε σήμερα, πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί η τελευταία κρίση. Η όλη πολιτική, όπως επεσήμανε, υιοθετούσε το «μοντέλο» που επιβάλλει την εφαρμογή ατομικών λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα, προαναγγέλλοντας τις διάφορες ΚΟΙΝΣΕΠ, που πλέον θα αντικαταστήσουν όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Η κ. Λ. Καρατζά εστίασε με ένταση στο γεγονός ότι είναι ανεδαφικό να μιλά κάποιος για δημοτικά πράγματα ξέχωρα από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ έκανε αναφορά και στους συμβασιούχους που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους μόνιμους εργαζόμενους, απορρυθμίζοντας περαιτέρω την αγορά εργασίας.

Επίσης, κατήγγειλε τους «δημάρχους του ευρωμονόδρομου», οι οποίοι -όπως είπε χαρακτηριστικά- δήθεν ενδιαφέρονται και βγάζουν ψηφίσματα συμπαράστασης, αλλά στην πράξη εφαρμόζουν ό,τι έρχεται από την κεντρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών.

Τέλος, η κ. Λ. Καρατζά έθεσε τους εργαζόμενους προ των ευθυνών τους, λέγοντάς τους ότι το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με το ποιους θα επιλέξουν να τους εκπροσωπήσουν τα επόμενα χρόνια.

ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
«Πρέπει ν΄ αλλάξουν οι γενικότεροι συσχετισμοί»

Ο κ. Σίμος Ρούσσος ξεκίνησε με μία γενική τοποθέτηση για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα, λέγοντας ότι οι συνέπειες για τον πληθυσμό μπορούν να αντιστοιχηθούν μόνο με πολεμικές περιόδους. Επεσήμανε δε ότι, εάν δεν αλλάξουν άμεσα οι συσχετισμοί, οι ζημιές που θα προκύψουν θα είναι πλέον μη ανατάξιμες.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα δημοτικά πράγματα θα πρέπει να ειδωθούν ως κομμάτι του γενικότερου πολιτικού παζλ, γιατί «ματαιοπονεί όποιος νομίζει ότι μπορεί να φτιάξει το Χαλάνδρι των ονείρων του, αγνοώντας όσα συμβαίνουν γύρω του».

Στην τοποθέτησή του εστίασε κυρίως στο θέμα της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου, προτείνοντας τέσσερις εναλλακτικές λύσεις (αγορά ή ενοικίαση χώρου πέριξ του νεκροταφείου, αξιοποίηση οικοπέδου Ηρακλείτου, διαδημοτική συνεργασία, πιθανότατα με τον Δήμο Βριλησσίων και χωροθέτηση στις υπό ένταξη στο Σχέδιο περιοχές), προσθέτοντας ότι, μέχρι να υλοποιηθεί κάποια λύση, θα πρέπει άμεσα να βελτιωθούν οι συνθήκες στην υφιστάμενη εγκατάσταση.

Τέλος, για τις ΚΟΙΝΣΕΠ είπε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην πετάξουμε και το παιδί μαζί με τα νερά», υποστηρίζοντας ότι ναι μεν ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών δομών του Δήμου είναι αδιαπραγμάτευτος, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών δομών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι γονείς δεν μπορούν να περιμένουν τον παγκόσμιο σοσιαλισμό για να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό ή οι άνεργοι νέοι για να βρουν μία θέση απασχόλησης».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ
«Το γενικότερο κλίμα καθορίζει και τα του Δήμου»

Ο κ. Άγγελος Νταβίας, αφού ξεκαθάρισε τους λόγους που ώθησαν την παράταξή του να λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές, επεσήμανε ότι στον σχεδιασμό της επόμενης 5ετίας για τον Δήμο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το οποίο και χαρακτήρισε πολύ διαφορετικό με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι η παράταξή του στη διαρκή μάχη μεταξύ των δυνάμεων του κεφαλαίου και της εργασίας τίθεται σαφώς με τις δεύτερες, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις διάφορες ΜΚΟ, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα σχήματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τους δημότες.

Τέλος για το θέμα της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου δήλωσε ότι έχει κουραστεί ν΄ ακούει γι΄ αυτό τα τελευταία 30 χρόνια, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες ο συνδυασμός του θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
«Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας»

Ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες, ενώ τάχθηκε εναντίον και οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση σε οποιαδήποτε κοινωνική δομή του Δήμου. Απεναντίας, όπως ανέφερε, οι κοινωνικές δομές πρέπει να αυξηθούν, ταυτόχρονα με την ένταση των διεκδικήσεων για περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη όμως «νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση».

Στο θέμα της αξιολόγησης επεσήμανε ότι αυτή πρέπει να γίνεται με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τον κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση που έχει επιδείξει στο θέμα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Γ. Λαδόπουλους δήλωσε κάθετα αντίθετος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ καταφέρθηκε και κατά των «αμαρτωλών ιδρυμάτων» των διαφόρων ΜΚΟ.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στο αμαξοστάσιο του Δήμου, δήλωσε ότι «δεν τις συναντάμε ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες», παραπέμποντας σε συγκεκριμένες λύσεις μέσα στο πρόγραμμα του συνδυασμού του.

Στο θέμα των δομών υγείας προέβλεψε ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα αντιδράσει στην τεράστια υποβάθμιση που επιχειρείται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μείνουν αλώβητες οι υγειονομικές δομές στην περιοχή μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
«Οι Δήμοι δεν είναι λογιστικά γραφεία»

Ο κ. Γιώργος Θωμάς αναφέρθηκε στο «έργο» που έχει ξεκινήσει από καιρό στην πλάτη των εργαζομένων και στη σημερινή φάση παίρνει τη μορφή που έχει ο πρόσφατος νόμος περί αξιολόγησης, για την οποίο προέβλεψε ότι θα «πέσει» στο πρώτο σχετικό δικαστήριο που θα γίνει, καθώς είναι αντισυνταγματικός, αφού βάζει εκ των προτέρων ποσόστωση στο ποιοι κάνουν και ποιοι όχι για κάποια υπηρεσία. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι αρνητικός στην αξιολόγηση, την οποία «απειλεί να κάψει» ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, έκανε αναφορά σε ένα ακόμη κυβερνητικό ατόπημα, την υποχρεωτική ένταξη της Αυτοδιοίκησης στις επιταγές των μνημονίων, χωρίς η τελευταία να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις ή να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, κάτι που -όπως είπε- αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Εν συνεχεία, ο κ. Γ. Θωμάς αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν οι δημοτικές αρχές στον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας αυτόν κοντόφθαλμο και εις βάρος των επόμενων γενιών, φέρνοντας ως παράδειγμα το Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο, για το οποίο προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ ως έχει.

Στο θέμα της Υγείας πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χαλανδρίου και των αντίστοιχων υγειονομικών μονάδων της περιοχής, προκειμένου οι δημότες που δεν έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τονίζοντας ότι «αυτοί οι συμπολίτες μας είναι περισσότεροι από όσους φανταζόμαστε».

Γενικά ο κ. Γ. Θωμάς υποστήριξε ότι η περιφρούρηση των δημοσίων αγαθών, αλλά και των εργασιακών θέσεων, είναι και στην ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι δεν πρέπει να λειτουργούν ως «λογιστικά γραφεία», αφού στην αποστολή τους είναι να υπηρετούν τους ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet