Ο Σίμος Ρούσσος στο «Ε»: Η διοίκηση μας έκανε πιο ρεαλιστές, αλλά συνεχίζουμε την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
Πολιτική

Ο Σίμος Ρούσσος στο «Ε»: Η διοίκηση μας έκανε πιο ρεαλιστές, αλλά συνεχίζουμε την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

Το 2014 ο Σίμος Ρούσσος κάνει την ανατροπή στο Χαλάνδρι, έναν Δήμο όπου η Νέα Δημοκρατία φαινόταν να έχει «κλειδωμένο», και παίρνει τα ηνία της διοίκησης. Τα πρώτα χρόνια της δημοτικής αρχής παραξενεύουν πολλούς, δημιουργούν εντάσεις, ξενίζουν με ορισμένες επιλογές, αλλά από την άλλη δημιουργούν μια κουλτούρα η οποία φαίνεται να… περνά στην πόλη, αφού οι Χαλανδραίοι το 2019 ανανεώνουν τη θητεία της παράταξης Αντίσταση με τους Πολίτες.

Θα το κάνουν και τρίτη φορά; Μένει να αποδειχθεί. Πάντως, ο ίδιος, όπως αναφέρει και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», θα ζητήσει και πάλι την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών του.

Βρεθήκαμε στο δημαρχείο του Χαλανδρίου λίγα 24ωρα μετά το σαρωτικό πέρασμα της «Ελπίδας» από το Χαλάνδρι και ενώ η πόλη προσπαθεί ακόμη να κλείσει τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η ατζέντα των θεμάτων που είχαμε να συζητήσουμε με τον κ. Ρούσσο είναι αλήθεια πως ήταν μεγάλη. Οπότε, έχουμε την αίσθηση ότι κάτι θα αφήσαμε… απέξω.

Μία άλλη αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν ότι αυτή τη φορά ο δήμαρχος της πόλης ήταν διαφορετικός από την αντίστοιχη συνάντηση που είχαμε μαζί του στην πρώτη θητεία του. Έχοντας πίσω του αρκετά χρόνια διοίκησης, δείχνει περισσότερο σίγουρος για τις αποφάσεις του, εμφανίζεται πιο… ανοιχτός σε ενοχλητικά ερωτήματα, αλλά και πιο αποφασισμένος -κατά δήλωσή του- να συνεχίσει την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου απέναντι σε όλα τα κακώς κείμενα…

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

«Τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά της πρόσφατης κακοκαιρίας, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από τους Δήμους με το προσωπικό και τα μέσα που μας παράσχει η Πολιτεία». 

Η επικαιρότητα μας επιβάλει να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από τα όσα άφησε πίσω της -και ήταν πολλά και σε πολλά επίπεδα- η κακοκαιρία «Ελπίδα». Πρώτα απ’ όλα σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Χαλάνδρι, έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα;

Όχι, τα προβλήματα θα κάνουν καιρό να ξεπεραστούν. Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μετά την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση και των βλαβών στον δημοτικό φωτισμό, είναι η συλλογή των χιλιάδων τόνων κλαδιών. Ο τελευταίος απολογισμός είναι 1.700 σημεία με κλαδιά, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.200. Δηλαδή, όσο και να μαζεύουμε, τα σημεία με προβλήματα αυξάνονται, καθώς προστίθενται τα κλαδέματα των πολιτών, των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και των δικών μας, που εξακολουθούν να κόβουν επικίνδυνα κλαδιά δένδρων.

Κι όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουμε μπει στη Ρεματιά, όπου η πρώτη εικόνα από πλευράς όγκου κλαδιών είναι απογοητευτική…

Πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται η διαδικασία;

Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση. Πέρσι με τη «Μήδεια» χρειαστήκαμε έναν μήνα, αλλά τότε η καταστροφή δεν ήταν ούτε το 1/4 της σημερινής. Όλες οι δυνάμεις του Δήμου είναι στον δρόμο. Έχουμε τρεις δικές μας αρπάγες, τέσσερις εξωτερικές και παράλληλα έχουμε τον κλαδοσπάστη, ο οποίος μειώνει κατά πολύ τον όγκο των κλαδεμάτων, ώστε να γίνεται γρήγορα η μεταφορά τους, αλλά καταλαβαίνετε ότι η προσπάθεια είναι τιτάνια. Αν τελειώσουμε σε 20 μέρες θα είναι θαύμα…

Ήσασταν από τους Δήμους που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στην ηλεκτροδότηση. Για τη μεν δεύτερη καταλαβαίνω ότι θα δείξετε προς την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ. Ως προς τις πρώτες όμως έχετε κάποιο μερίδιο ευθύνης για τους αδιάβατους δρόμους;

Το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο. Χιόνι 60 και 70 πόντων στο Χαλάνδρι δεν το έχουμε ξαναδεί. Άρα, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα μέσα που διέθετε ο Δήμος. Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να έχουμε εξωτερικές βοήθειες, οι οποίες άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες από την Τρίτη το απόγευμα και μετά, καθώς όλο το οδικό δίκτυο ήταν μπλοκαρισμένο από τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να προσέλθουν οι χειριστές των μηχανημάτων που ήταν ήδη στην πόλη.

Και με την Περιφέρεια Αττικής τι έγινε κ. δήμαρχε; Έστειλε ή δεν έστειλε μηχανήματα για να βοηθήσει τους αποχιονισμούς στο Χαλάνδρι;

Έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, και μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε, ότι βοήθεια δεν υπήρξε και όλα όσα υποστήριξε η Περιφέρεια ήταν ψεύδη. Κανένα μηχάνημα της Περιφέρειας δεν έδρασε στο Χαλάνδρι τις κρίσιμες μέρες. Το πρώτο μηχάνημα που ήρθε ήταν την Τετάρτη το μεσημέρι και έκανε μια βόλτα στη Λ. Πεντέλης κι αυτό μετά τις έντονες δημόσιες διαμαρτυρίες μου. Έκτοτε, μηχανήματα της Περιφέρειας εμφανίστηκαν και πάλι το Σάββατο, στην οδό Παπανικολή, για να μαζέψουν κάποια σπασμένα κλαδιά.

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι εμείς ως πόλη έχουμε μια ιδιαιτερότητα· τεμνόμαστε από μεγάλους οδικούς άξονες, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, όπως η Παπανικολή, η Εθνικής Αντιστάσεως, η Α. Παπανδρέου, η Λ. Πεντέλης και η Αναπαύσεως. Πρόκειται για δρόμους κρίσιμους για τη λειτουργία της πόλης και βέβαια για δρόμους οι οποίοι οδηγούν σε όλα τα νοσοκομεία. Έτσι, εμείς πήραμε μια πολιτική απόφαση τη Δευτέρα και την Τρίτη το μεσημέρι, από τη στιγμή που η Περιφέρεια δεν εμφανίστηκε πουθενά, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε, προχωρήσαμε στον καθαρισμό τους…

Συγγνώμη που διακόπτω, ζητήσατε συνδρομή από την Περιφέρεια κι αν ναι, τι σας απάντησε;

Ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, την κ. Κεφαλογιάννη, ιδιαίτερα για το θέμα της οδού Πανανικολή, η οποία ήταν κλειστή λόγω πτώσης επτά δένδρων μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση και έτσι έδωσα εντολή να ανοίξουμε την οδό με τα δικά μας μηχανήματα. Ανοίξαμε την οδό και με αυτόν τον τρόπο διευκολύναμε και τους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Το ίδιο πράξαμε και με τους άλλους οδικούς άξονες που ήταν αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να τους κρατήσουμε ανοιχτούς.

Ξέρω ότι επικρίθηκα πολύ γι’ αυτήν την απόφαση, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, αλλά θα το ξανάκανα και αύριο. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ήταν σωστή απόφαση. Εξάλλου, κανείς δεν θα μπορούσε να κινηθεί στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Χαλανδρίου, εάν το κεντρικό δίκτυο ήταν κλειστό.

Πέρα από τα παραπάνω, πρόβλημα δημιουργήθηκε και από το γεγονός ότι ήταν κλειστοί και οι άλλοι οδικοί άξονες πέριξ του Χαλανδρίου, όπως η Λ. Κηφισιάς, η Λ. Μεσογείων, η Λ. Κατεχάκη και η Αττική Οδός, δηλαδή όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στην πόλη. Αυτό εμπόδισε και τα εξωτερικά μηχανήματα, τα οποία είχαμε προβλέψει να έχουμε, να πιάσουν έγκαιρα δουλειά, κάτι που τελικώς κατάφεραν την Τρίτη το μεσημέρι, έχοντας δηλαδή χάσει μία κρίσιμη μέρα.  

Οι αιρετοί αναφέρεστε συχνά στο ότι οι Δήμοι δεν έχουν τους πόρους και το προσωπικό να ανταποκριθούν με επάρκεια σε ανάλογες κρίσεις. Τότε γιατί οι περισσότεροι δήμαρχοι έσπευσαν παραμονές της κακοκαιρίας να βγουν και να διαφημίσουν την ετοιμότητά τους, αντί να πουν την πραγματικότητα;

«Εμείς θεωρούμε ότι η πάλη για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ελευθερία οποιουδήποτε λαού στον κόσμο αξίζει την υποστήριξη του κάθε πολίτη του Χαλανδρίου» (φωτό από το FB του δημάρχου).

Προσωπικώς δεν το έκανα και δεν το έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα, γιατί θεωρώ ότι η δουλειά του δημάρχου δεν είναι να κάνει δημόσιες σχέσεις, αλλά να προσφέρει.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από τους Δήμους με το προσωπικό και τα μέσα που μας παράσχει η Πολιτεία. 

Όσα χρόνια ασχολούμαι με το αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ, κύριε δήμαρχε, ακούω για τα σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα και την έλλειψη αυτοτέλειας (κυρίως οικονομική) που εμποδίζει τους δήμους να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Είναι η σθεναρή αντίσταση της κεντρικής εξουσίας ή η χαλαρή διεκδικητικότητα από πλευράς των αυτοδιοικητικών που ευθύνονται για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης;

Και τα δύο ισχύουν. Η Πολιτεία έχει επιλέξει να μεταθέτει στους Δήμους ευθύνες και αρμοδιότητές της, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, και από την άλλη, δήμαρχοι και δημοτικές αρχές που αισθάνονται ότι οφείλουν την εκλογή τους στα κόμματα εξουσίας δυσκολεύονται να διεκδικήσουν δυναμικά την ενίσχυση των υπηρεσιών τους.

Ας πάμε και στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τους Δήμους, την πανδημία. Με πόσα χρήματα έχει επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα ο Δήμος εξαιτίας της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης (τόσο από πλευράς απώλειας εσόδων, όσο και δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της) και πόσα της έχουν επιστραφεί από την Πολιτεία;

Η πανδημία -πέρα από το γενικότερο απίστευτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές- επέφερε μια τεράστια οικονομική καταστροφή στον εμπορικό κόσμο της πόλης, αλλά και στους πολίτες. Από την πλευρά μας, έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια να βοηθήσουμε τους πληγέντες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες, μέσα από συνεχείς απαλλαγές από δημοτικά τέλη και άλλους φόρους, κάτι το οποίο βέβαια έχει κόστος για τον Δήμο. Και σε αυτό το κόστος πρέπει να προσθέσουμε το οικονομικές επιβαρύνσεις για αγορές σε μάσκες, είδη απολύμανσης, πρόσληψη παραπάνω προσωπικού -ιδιαίτερα στην καθαριότητα-, σε μοριακά τεστ για το προσωπικό μας, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κ.λπ.

Στο σημαντικό αυτό κόστος δεν έχει συμβάλει η Πολιτεία στο μέτρο που της αναλογεί…

Από την άλλη, όπως καταλαβαίνετε, έχουν μειωθεί τα δημοτικά έσοδα εξαιτίας της μη λειτουργίας της αγοράς. Θα σας πω έναν αριθμό: το Χαλάνδρι εισπράττει ετησίως ένα ποσό περί τα 270.000 ευρώ από το τέλος τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό το ποσό μηδενίστηκε, καθώς πήραμε την πολιτική απόφαση ότι δεν μπορούμε να χρεώσουμε τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε κλειστά μαγαζιά. Την ίδια στιγμή επιβαρυνθήκαμε με ένα επιπλέον κόστος 150.000 ευρώ για να προσλάβουμε κι άλλες καθαρίστριες για τις σχολικές μονάδες μας.

Και πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχει το ψυχικό και λειτουργικό κόστος για τις υπηρεσίες μας, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με το μισό προσωπικό, με τηλε-εργασία, με συνεχείς απουσίες λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και με τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η καθαριότητα.

Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, έστω κι αν δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από τον δημότη.

Κύριε δήμαρχε βρίσκεστε περισσότερα από 7 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Χαλανδρίου. Τι έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζετε πλέον τα δημοτικά πράγματα; Και για να κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα: Συνεχίζετε ακόμη την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου ή πλέον η θητεία σας στη διοίκηση έχει κάπως «λειάνει» την αιχμηρή διάθεση που είχατε όσο βρισκόσασταν στην αντιπολίτευση;

Όταν βρίσκεσαι στη διοίκηση του Δήμου υποχρεώνεσαι να βλέπεις τα προβλήματα με όσο γίνεται μεγαλύτερο ρεαλισμό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους και να ψάχνεις να βρεις τους πιο αποτελεσματικούς δρόμους για την επίλυσή τους.

Από αυτήν την άποψη, εμείς συνεχίζουμε την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου αναφορικά με τα κακώς κείμενα, καθώς αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της πόλης. Την ίδια στιγμή επιμένουμε να αντιστεκόμαστε σε μια σειρά κυβερνητικών επιλογών -όποιας κυβέρνησης- θίγουν την πόλη, όπως για παράδειγμα το θέμα των Ρομά, η ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο Πόλης ή η καταστροφική έλευση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.

Δεν θεωρώ ότι η παράταξη που εκπροσωπώ έχει χάσει κάτι από τον ριζοσπαστισμό της. Το αντίθετο θα έλεγα. Είμαστε πιο αποφασισμένοι και περισσότερο γνώστες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης.

Άρα, έχει άδικο η πιο… αριστερή πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία συχνά σας κατηγορεί ότι ξεχάσατε πολλά από αυτά που υπερασπιζόσασταν από τη θέση της αντιπολίτευσης;

Οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να κρίνουν αυτά που κάνουμε. Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για την πόλη και σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε ότι έχουμε πραγματοποιήσει πάρα πολλά βήματα.

«Δεν θεωρώ ότι η παράταξη που εκπροσωπώ έχει χάσει κάτι από τον ριζοσπαστισμό της. Το αντίθετο θα έλεγα. Είμαστε πιο αποφασισμένοι και περισσότερο γνώστες…».

Κύριε δήμαρχε κάποιες συμβολικές επιλογές της διοίκησής σας έχουν προκαλέσει επικριτικά σχόλια. Θα αναφερθώ ενδεικτικώς στην ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ κατά τη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και την ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας στο δημαρχείο. Νομίζετε ότι μια δημοτική αρχή χρειάζεται να εμπλέκεται τόσο στενά και να παίρνει θέση σε πολιτικά θέματα που δεν βρίσκουν σύμφωνη όλη την τοπική κοινωνία; Δεν λειτουργεί κάπως διχαστικά αυτό, ακόμη και ανάμεσα σε πολίτες που ίσως σας ψήφισαν;

Η απόδοση τιμής στην Εθνική Αντίσταση, με τη συμβολική αυτή κίνηση, γίνεται στο Χαλάνδρι από το 2002, από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο κ. Ζαφειρόπουλος. Όχι με την ανάκρουση του ύμνου του ΕΑΜ, αλλά με την ανάκρουση κάποιων αντιστασιακών τραγουδιών. Και πιστεύω ότι η ενότητα του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, τιμάται από τότε και θα συνεχίσει να τιμάται και στο μέλλον, από την όποια διοίκηση.

Στο άλλο θέμα που θίξατε, είναι γνωστές οι σχέσεις πολλών Δήμων, μεταξύ των οποίων και του Χαλανδρίου, με το κράτος της Παλαιστίνης. Θεωρούμε εξαιρετικά τιμητικό για την πόλη μας τη φιλία με την οποία έχουμε αντιμετωπίσει την παλαιστινιακή υπόθεση.

Θα επιμείνω κύριε δήμαρχε. Δεν θεωρείτε ότι αυτό διχάζει ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας; 

Δεν έχουμε να διχάσουμε κανέναν. Εμείς θεωρούμε ότι η πάλη για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ελευθερία οποιουδήποτε λαού στον κόσμο αξίζει την υποστήριξη του κάθε πολίτη του Χαλανδρίου.

Ας περάσουμε σε πιο… δημοτικά θέματα. Η προηγούμενη διοίκηση, του κ. Γ. Κουράση, επαναλαμβάνει συχνά ότι σας άφησε έναν νοικοκυρεμένο Δήμο, ιδιαίτερα στα οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχετε εσείς ανοιχτό δρόμο για να ασκήσετε την πολιτική σας. Είναι έτσι τα πράγματα;

Η διοίκηση του κ. Κουράση άφησε ένα μηδενικό έργο στην πόλη -μόλις 27 έργα σε τέσσερα χρόνια θητείας- και ένα ταμείο της τάξης των 12 εκατ. ευρώ. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δημότες του Χαλανδρίου.

Εμείς, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ένα ταμείο μεγαλύτερο από αυτό που άφησε ο κ. Κουράσης και έχουμε εκτελέσει πάνω από 120 έργα στην πόλη, ενώ οι χρηματοδοτήσεις που επιδιώξαμε και φέραμε στο Χαλάνδρι ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Νομίζω ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…

Ποιο από τα 120 έργα που υλοποιήσατε μέχρι σήμερα θεωρείτε κομβικό για το Χαλάνδρι και γιατί;

Από τα μεγάλα έργα υποδομής θα ανέφερα αυτά των ομβρίων, τα οποία ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Ξέρω ότι δεν είναι «έργα βιτρίνας», δεν φαίνονται, δεν είναι δημοφιλή, και προκαλούν όχληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, αλλά η συνεισφορά τους είναι πολύ μεγάλη.

Καλύψαμε περισσότερα από 250.000 τ.μ. στο Χαλάνδρι με έργα ομβρίων, σε μια πόλη που υπέφερε στον συγκεκριμένο τομέα, θωρακίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και των ιδιοκτησιών τους.

Υπάρχει κι ένα άλλο θέμα, το οποίο ίσως να μην είναι πολύ δημοφιλές και να προκαλεί συχνά εντάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μείζον από κοινωνικής πλευράς. Αναφέρομαι στο θέμα των Ρομά. Είχατε ξεκινήσει μια προσπάθεια απομάκρυνσής τους από τους καταυλισμούς της πόλης. Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η προσπάθεια;

Η προσπάθεια συνεχίζεται και μάλιστα υπάρχει μία ομόφωνα ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης των Ρομά, βασισμένη στην εμπειρία αυτού που κάνουμε εμείς σήμερα με ίδιους πόρους. Και ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι και η πλήρης ανυπαρξία στήριξης από την Περιφέρεια Αττικής. Και σημειώστε ότι η Περιφέρεια υποτίθεται έχει υπογράψει ένα σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο, ύψους 850.000 ευρώ, από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ευρώ…

Τι σας απάντησαν τα υπουργεία;

Το σχέδιο χρηματοδότησης το υποβάλαμε τον Απρίλιο του 2021, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια απάντηση. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα με ίδιους πόρους, αλλά και με τους περιορισμούς που έχουμε, λόγω κυρίως της έλλειψης οικονομικής συνδρομής. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να υποκαθιστούμε την Πολιτεία στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, στους ιδιοκτήτες της περιοχής, αλλά και στους περιοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας αυτής της πολύ δύσκολης συγκατοίκησης.

Πόσους Ρομά έχετε μέχρι σήμερα απομακρύνει από την περιοχή;

Μέχρι σήμερα έχουμε απομακρύνει περισσότερους από 150 ανθρώπους από τις παράγκες όπου ζούσαν, οι οποίοι έχουν πλέον μετακινηθεί σε σπίτια και έχει αλλάξει ριζικά η ζωή τους. Ήδη, έχουμε συμβάλλει στην απομάκρυνση του συνόλου των 45 Ρομά από τον μικρότερο καταυλισμό, αυτόν του Πατήματος, ο οποίος πλέον έχει κλείσει, ενώ άλλοι 117 Ρομά έχουν φύγει από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Ωστόσο, παραμένουν εκεί περίπου 250 άνθρωποι, οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να απομακρυνθούν. Μόνο που αυτό το κόστος δεν μπορεί να το «σηκώνει» μόνος του ο Δήμος…

Ας περάσουμε σε μια άλλη «πονεμένη» ιστορία. Τι γίνεται με την περιοχή Πεύκο Πολίτη; Έχετε απευθύνει μια ανοιχτή προειδοποίηση προς την Περιφέρεια Αττικής ότι η υπομονή των πολιτών, αλλά και της δημοτικής αρχής, εξαντλείται. Ποιο είναι το dead line;

Οι πολίτες στη συγκεκριμένη περιοχή ταλαιπωρούνται με το θέμα της ένταξης της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης για πάνω από 50 χρόνια. Εμείς, ήδη από το 2018, ολοκληρώσαμε τη μελέτη, η οποία πήγε στο ΣΥΠΟΘΑ (σ.σ. Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) μετά από πάρα πολλές πιέσεις το 2019. Από εκεί, με αστήρικτες και προσχηματικές δικαιολογίες, επεστράφη πίσω στον Δήμο Χαλανδρίου, και από τότε μπήκαμε σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ποια είναι αυτά; Ότι κανείς δεν μπορεί, ούτε από πλευράς Πολιτείας, ούτε πολύ περισσότερο από πλευράς Δήμου, να κάνει απαλλοτριώσεις 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Καταφέραμε, μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, να πείσουμε την Πολιτεία να αποδεχθεί τις απόψεις μας και το 2020 φθάσαμε στη δημόσια δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη, σε μια σχετική τηλεδιάσκεψη -μετά από έναν κύκλο δικών μου πιέσεων- ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί προς επίλυση.

Φθάσαμε Δεκέμβριο του 2021 χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε. Οπότε πήρα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους βουλευτές του Βόρειου Τομέα, σε όλες τις περιφερειακές παρατάξεις και -δεν σας κρύβω- διαφάνηκε μια υπερκομματική στήριξη στα δίκαια αιτήματα του Δήμου. Ακολούθησε μια δήλωση του περιφερειάρχη στις 11 Ιανουαρίου του 2022 ότι εντός των ημερών θα υπήρχε θετική εισήγηση προς το ΣΥΠΟΘΑ. Ωστόσο μάθαμε ότι στις 22/2/2022, οπότε θα συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ, δεν υπάρχει στην ατζέντα του τέτοιο θέμα…

Νομίζω ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο και από εδώ και πέρα όλη η ευθύνη ανήκει στον κ. Πατούλη και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ως δημοτική αρχή σκοπεύετε να ασκήσετε κάποια παραπάνω πίεση προς τη κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος;

Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης και πειθούς. Από εδώ και πέρα το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι μηνυτήρια αναφορά σε κάθε υπεύθυνο.

Θα πράξετε κάτι τέτοιο;

Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αυτόν τον μήνα, και θα το κρίνουμε…

Μπορεί η ένταξη του Πεύκο Πολίτη να μην προχωρά, αλλά ένα άλλο project μια χαρά εξελίσσεται. Αναφερόμαστε στη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, στα όρια με τον δικό σας Δήμο. Το θέμα συζητήθηκε τόσο στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση το κλίμα που επικράτησε ήταν -να το πούμε σχηματικά- «εάν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε ανταποδοτικά οφέλη». Έχετε κι εσείς την ίδια άποψη;

Εμείς θα προσφύγουμε ενάντια σε όποια απόφαση χωροθετεί το Καζίνο στην περιοχή (σ.σ. πρόκειται για το κτήμα Δηλαβέρη, στο Μαρούσι).

«Ίσως λίγοι να πίστευαν το 2014 ότι το Χαλάνδρι μπορεί να αντιμετωπίσει τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι ο λαός της πόλης θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε» (φωτό από το FB του δημάρχου).

Είναι σαφές ότι θεωρούμε καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα την ξαναδώσουμε μέχρι να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική -επαναλαμβάνω- απόφαση.

Είστε σε κάποια επικοινωνία με τον Δήμο Αμαρουσίου για το συγκεκριμένο θέμα; Ενημερωθήκατε για την εξέλιξη στο ΣΥΠΟΘΑ;

Όχι, δεν κληθήκαμε στο ΣΥΠΟΘΑ για να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Ούτε κληθήκαμε σε κάποια άλλη συνάντηση. Αντιθέτως, εμείς πέρσι, όταν έγιναν οι κινήσεις για την προσφυγή στο ΣτΕ, είχαμε καλέσει όλους τους συλλόγους, τους φορείς και τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής -και με προσωπική επιστολή μου- να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κληθεί από κανέναν για τη δική μας συνδρομή. Έτσι κι αλλιώς, όμως, ο Δήμος Χαλανδρίου σε όποια διοικητική απόφαση επιτρέψει την κατασκευή καζίνο στην περιοχή, θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας θητείας σας, κύριε δήμαρχε, ποια άλλα έργα σκοπεύετε να ολοκληρώσετε και τι θα σηματοδοτήσουν για την πόλη;

Αυτή τη στιγμή το σύνολο του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, έλλειψης προσωπικού, αλλά και χρηματοδοτήσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των έργων των ομβρίων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το πολύ μεγάλο έργο των ασφαλτοστρώσεων, το οποίο θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ. Το πρώτο έργο είναι ήδη σε εξέλιξη, το δεύτερο δημοπρατήθηκε και το τρίτο περιμένουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση.

Μετά ακολουθούν το δημαρχείο και το έργο ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο δημοπρατείται εντός των επόμενων ημερών, είναι αξίας 5,85 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και το Πράσινο Ταμείο.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι εμβληματικές αναπλάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου τα δύο έργα, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, τα οποία υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχουν ήδη εγκριθεί.

Ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανακατασκευής πεζοδρομίων, ύψους 2 εκατ. ευρώ, και φυσικά συνεχίζονται όλες οι παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία νέων πλατειών στο Πάτημα Χαλανδρίου, του νέου αθλητικού κέντρου στην ίδια περιοχή, και έργα μικρότερης εμβέλειας, τα οποία ωστόσο είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα του πολίτη.

Σε περίπου δύο χρόνια στήνονται εκ νέου οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Ο Σίμος Ρούσσος θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα ή νομίζετε ότι κάπου εδώ ολοκληρώνεται ο κύκλος σας στη διοίκηση του Δήμου;

Η διοίκηση του Δήμου έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια τι μπορεί να κάνει. Ίσως λίγοι να πίστευαν το 2014 ότι το Χαλάνδρι μπορεί να αντιμετωπίσει τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, πιστεύω ότι ο λαός της πόλης θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό το έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet