Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στο Χαλάνδρι ενόψει των ευρωεκλογών
Πολιτική

Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στο Χαλάνδρι ενόψει των ευρωεκλογών

Σύσκεψη ενόψει των ευρωεκλογών πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27 Μαΐου, σε κατάστημα εστίασης στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, οι Κ.Ο. Βόρειου Τομέα Αθήνας του ΚΚΕ, με με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Ακολούθησε δείπνο και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, αλλά και τους θαμώνες του εστιατορίου.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα

Η ομιλήτρια σημείωσε χαρακτηριστικά:

Όλα τα αστικά κόμματα εκτός Ν.Δ. λένε πως η Ν.Δ. δεν αξιοποιεί όπως πρέπει την Ε.Ε. και το κράτος ουσιαστικά δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Επίσης θα κριθεί η Ν.Δ. ως προς την κυριαρχία της ανάλογα με αν το ποσοστό της θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 33%.

Η Ν.Δ. κάνει λόγο για τα όσα θα διεκδικήσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. Το θέμα της ακρίβειας παρουσιάζεται επιδερμικά. Ακόμη και οι πολιτικοί αναλυτές και ο αστικός τύπος ζητάνε σταθερότητα στη χώρα (είτε μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας).

Ένα είναι το καινούργιο: δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυμμετρία. Το κεφάλαιο θέλει και χρειάζεται υπολογίσιμη αντιπολίτευση που θα παίξει τον ρόλο της δικλείδας ασφαλείας (μόνες χώρες της Ε.Ε. με δικομματισμό, Ελλάδα και Ην. Βασίλειο).

Συμπέρασμα: ο λαός μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση (όπως και έγινε στο παρελθόν), αλλά όχι πολιτική. Ένα μεγάλο μέρος του λαού πιστεύει πως η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με την ψήφο του. Εμείς λέμε πάλη εξωκοινοβουλευτικά και ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα.

Εμείς θέλουμε να καταγραφεί η δυσαρέσκεια ως προς την Ε.Ε. έτσι όπως λέμε εμείς και όχι ακροδεξιά. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που είναι ριζοσπαστικά εναντίον της Ε.Ε. Σημασία έχει βέβαια η κάθε μάχη και η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές δείχνουν λιγότερα από τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και συνείδηση του λαού.

Ως προς την αποδέσμευση / απομόνωση από την Ε.Ε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι τυχαίες σε όλη την Ευρώπη, είναι τυχαίο ότι οδήγησαν σε χαλάρωση των μέτρων; Ο συντονισμός της πάλης είναι το κλειδί και αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ευρωπαϊκά.

Το ’70 η δημιουργία της ΕΟΚ έκανε τον κόσμο να πιστεύει ότι θα υπάρξει ασφάλεια και ειρήνη μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Αν υπήρχε η ασφάλεια και το ευρωπαϊκό δίκαιο δε θα υπήρχε ανοιχτό το κυπριακό, το παλαιστινιακό. Με την Τουρκία π.χ. πάμε για συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία βέβαια διεκδικεί εδάφη, ενώ η Ελλάδα όχι. Η Ελλάδα βέβαια θέλει να είναι στρατιωτικός-στρατηγικος εταίρος.

Τα ποσά που δόθηκαν στην Ε.Ε. ήταν ουσιαστικά για τους καπιταλιστές και στόχος ήταν το τσάκισμα των μικρομεσαίων αγροτών, εμπόρων κ.λπ. Το ταμείο ανάκαμψης δίνεται σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις στους τομείς / κλάδους που τους ενδιαφέρει. Αλλά ακόμη και εκεί υπάρχουν πολλές αντιφάσεις, π.χ. πράσινη ανάπτυξη / πολλές αντιφάσεις που δεν μπορούν εύκολα να κουμαντάρουν. 

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμος δεν είναι και τόσο παντοδύναμος (δεν είναι βέβαια αμελητέος), βλέπουμε πολλά σκαμπανεβάσματα.

Στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και ευρωπαϊκός στρατός. Όλα τα κράτη είναι στο ΝΑΤΟ και παρ’ όλα αυτά θέλουν να προχωρήσουν σε έναν ενιαίο στρατό. Τι στάση θα κρατήσουν π.χ. σε αντιπαράθεση Κίνας – Αμερικής.

Μετά τις ευρωεκλογές η αύξηση των εξοπλιστικών θα είναι τρομακτική.

Ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι ένας δείκτης ότι αυξάνεται η λαϊκή πρωτοπορία που αντιτίθεται στην Ε.Ε.. Ο λαϊκός συντονισμός θα πρέπει να ανέβει σε όλη την Ευρώπη. 

Περί ακρίβειας:  η πράσινη ανάπτυξη με την ψηφιακή μετάβαση αυξάνει το κόστος. Παράγονται όλο και λιγότερα προϊόντα απ’ ό,τι μπορούν να καταναλωθούν. 

Ο λαός πρέπει να βλέπει τι στάση κρατάνε τα κόμματα ως προς το κεφάλαιο, τη διαφορετική διαχείριση την είδαμε. 

Όλοι τελικά θέλουν τη λαϊκή ψήφο αλλά όχι τη λαϊκή πάλη!».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet