«Mea culpa» από διοίκηση, «ναι» από μειοψηφία σε Τ.Π. και Προϋπολογισμό
Πολιτική

«Mea culpa» από διοίκηση, «ναι» από μειοψηφία σε Τ.Π. και Προϋπολογισμό

Συνεδρίαση – «θρίλερ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 28 Νοεμβρίου 2017 για να ολοκληρωθεί γύρω στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αυτή ήταν η τρίτη, και κατά κάποιον τρόπο «τυχερή» για τη διοίκηση, συνεδρίαση του Σώματος για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2018, τα οποία -έστω και με το ζόρι- πήραν το «πράσινο φως».

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε χάρη στην υπερίσχυση της ψήφου της προέδρου (το αποτέλεσμα ήταν 20-20 μεταξύ των θετικών ψήφων και των «λευκών» και αρνητικών) συνιστά ήδη μια βαριά πολιτική ήττα για τη διοίκηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, και δεν ήταν η μόνη της βραδιάς. Είχε προηγηθεί η έγκριση ψηφίσματος κατά του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο για το «απειλητικό» και «εκφοβιστικό» γραπτό μήνυμα (sms) που απέστειλε στην πλέον ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Μάζη, λίγες μέρες μετά την πρώτη καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το χειρότερο ξεκίνημα…

Το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του Σώματος, που περιλάμβανε και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Η πρόεδρος, Λίτσα Γαλάνη-Πισιμίση, προσπάθησε ν’ αποτρέψει τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, αλλά ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Καλομοίρης επέμεινε να μπει ως θέμα το προαναφερόμενο μήνυμα του δημάρχου προς την κα Μάζη. Εκτός μικροφώνου, αφού η πρόεδρος δεν του έδινε το λόγο, ο κ. Καλομοίρης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του μηνύματος, στο οποίο -όπως τόνισε- ο δήμαρχος ζητούσε από τη σύμβουλο «να μαζέψει» τον «διαταραγμένο σύζυγό της» (σ.σ.: τον επίσης ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Τάσο Ευσταθίου), γιατί «δεν θα της φθάνει όλο το φαρμακείο» (σ.σ.: το οποίο διατηρεί η κα Μάζη στο Χαλάνδρι) για να πληρώσει τις μηνύσεις που θα τους κάνει.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. είπε στον κ. Καλομοίρη ότι δεν είναι επικεφαλής παράταξης, άρα δεν μπορεί να εισαγάγει το θέμα στο Σώμα, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκειμένου αυτό τελικώς να εισαχθεί και να συζητηθεί.

Ακολούθησε σχεδόν μία ώρα συζήτηση με αντεγκλήσεις μεταξύ του δημάρχου, της κας Μάζη, του κ. Ευσταθίου, αλλά και δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους καταδίκασαν την ενέργεια του κ. Ρούσσου.

Ο ίδιος ο δήμαρχος μίλησε για «υποκλοπή προσωπικών δεδομένων» και για προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, «στα αστικά και ποινικά δικαστήρια», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να προστατευθεί από τις «συκοφαντίες» του κ. Ευσταθίου. Διάβασε, μάλιστα, απόσπασμα ανάρτησης του τελευταίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφερόταν σε γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο του 2014 σε κάποια συνάντηση της παράταξης Αντίσταση με τους Πολίτες, όπου ο κ. Ευσταθίου ισχυριζόταν ότι δέχθηκε σωματική, αλλά και χυδαία προφορική επίθεση από τον κ. Ρούσσο.

Στην όλη διένεξη κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προσπάθησαν να επέμβουν κατευναστικά, με την εντονότερη πίεση να ασκεί ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θωμάς Βαρδουλάκης, προκειμένου οι δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να λήξει το όλο θέμα, αλλά στην απαίτηση του δημάρχου να κατέβει η επίμαχη ανάρτηση του κ. Ευσταθίου, εκείνος αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι όλα όσα έχει αναφέρει σε αυτήν «είναι αλήθεια».

Τελικώς, το ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία, και με 21 ψήφους ανάμεσα στους 41 παρόντες εγκρίθηκε.

 

Επί του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού

Παρά τις προτροπές της προέδρου να γίνει χωριστή συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, οι περισσότεροι σύμβουλοι συνδύασαν τις τοποθετήσεις τους επί των δύο θεμάτων.

«Γόνιμος διάλογος» με τις παρατάξεις της μειοψηφίας
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Η αρχική εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, Κώστα Γερολυμάτο, ήταν σύντομη (σ.σ.: μιας και είχε προηγηθεί αναλυτική τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του θέματος στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις), κινήθηκε σε συναινετικούς τόνους (σ.σ.: εξάλλου, ήταν, μετά τον δήμαρχο, το δεύτερο στέλεχος της διοίκησης που λειτούργησε «πυροσβεστικά» στη συνεδρίαση και συνέβαλε στην τελική ψήφιση του θέματος), χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετική και γόνιμη» τη συζήτηση της προηγούμενης μέρας με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και ζήτησε να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, που «είναι πλήρες» και «αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα μεγάλα θέματα του Χαλανδρίου».

Κατάτμηση έργων και έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης
Γιώργος Θωμάς

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας, επέμεινε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει ζήτημα κατάτμησης αντικειμένων και κατ’ επέκταση «σπασίματος» των ποσών, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, ο κ. Γιώργος Θωμάς μίλησε εκ νέου για την αναγκαιότητα να είχαν συζητηθεί εγκαίρως τα έργα και με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων, ενώ ζήτησε τη σύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών για τα θέματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία «δεν είναι κομματικά ή παραταξιακά», όπως είπε.

«Δεν το ψηφίζουμε, παρά τις “γαρνιτούρες”»
Λούλα Καρατζά

Ότι «διαχειρίζεται τη μιζέρια και τη φτώχεια» κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή η κα Λούλα Καρατζά, λέγοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει «προτεραιότητες με ταξικό χαρακτήρα». Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα ασφάλειας της πόλης και των δημοτών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη ρεματιά και στους κινδύνους πλημμυρών για την πόλη. Προέβλεψε δε ότι η διοίκηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την προσεχή διετία τα αντιπλημμυρικά έργα που εξαγγέλλει, ζήτησε από τον λαό «να αφυπνισθεί» και δήλωσε ότι η ίδια δεν θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, «ούτε με τις “γαρνιτούρες” που το φέρνει η δημοτική Αρχή».

Για δε τον προϋπολογισμό, η κα Καρατζά επικαλέστηκε τις δηλώσεις του δημάρχου, ότι είναι ισοσκελισμένος και με βάση τις επιταγές του Παρατηρητηρίου, για να κατηγορήσει τη διοίκηση ότι ακολουθεί πιστά τον μνημονιακό δρόμο.

«Παραιτηθείτε, αν δεν μπορείτε να διοικήσετε»
Στάθης Ανδρεόπουλος

Σκληρός στις επικρίσεις του προς τη διοίκηση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Φιλική Πόλη. Ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν έχει υλοποιήσει τίποτε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της (π.χ. κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, κατάργηση ΦΛΥΑΣ, άμεση υλοποίηση Π.Δ. για τη ρεματιά). Επίσης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «πλασματικό», «μη διεκδικητικό», «μνημονιακό» και ότι δεν βασίστηκε σε συμμετοχικές διαδικασίες και ουσιαστική διαβούλευση. Όπως είπε, η διοίκηση έχει χάσει τη «δεδηλωμένη» στο Σώμα, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και, ακόμη κι αν ψηφιστούν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός, «δεν είναι σε θέση να τα εφαρμόσει». Κατέληξε δε ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να παραιτηθεί, εάν δεν μπορεί να διοικήσει.

Διαβούλευση διαρκείας για πόλη με στρατηγικό σχεδιασμό
Άγγελος Νταβίας

Για «ασφυκτικές πιέσεις» στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, τονίζοντας ωστόσο την αναγκαιότητα η πόλη να έχει τα δύο αυτά εργαλεία για τη λειτουργία της. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαβούλευση, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί ακόμη και τον χρόνο μιας δημοτικής θητείας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες της πόλης και να τεθούν οι προτεραιότητες στην υλοποίηση των έργων, κάτι που θα απάλλασσε και το Δημοτικό Συμβούλιο από τις τριβές και τις διενέξεις. Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, η οποία όμως απαιτεί, όπως είπε, αλλαγή κουλτούρας.

«Η μειοψηφία δεν πρέπει να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου»
Ιωάννης Λαδόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα έργα που περιέχει το Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν ψηφιστεί από το Σώμα και αναρωτήθηκε γιατί δεν θα πρέπει να προχωρήσουν. Ο κ. Ιωάννης Λαδόπουλος μίλησε για το χρέος της μειοψηφίας ν’ ασκεί κριτική, αλλά και να κάνει «εφικτές εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να εμποδίζει την ομαλή διοίκηση και λειτουργία του Δήμου».

«Ήρθε η ώρα να μάθουμε να συνθέτουμε»
Γιώργος Κουράσης

Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός θα πρέπει, για να είναι ρεαλιστικά «εργαλεία», να περιλαμβάνουν τις βασικές έννοιες «στόχοι και μέσα». Οι στόχοι, όπως είπε, τίθενται, συζητούνται και αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα δε μέσα, είναι το τι διαθέτει ο Δήμος, τι μπορεί να διεκδικήσει και με ποιες πιθανότητες.

Ο τέως δήμαρχος μίλησε για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε προς τη δημοτική Αρχή, στη συνάντηση της προηγούμενης μέρας, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν δεκτές, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο δήμαρχος «αισθανόταν ισχυρός». Ωστόσο, ο κ. Γιώργος Κουράσης παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, αλλά πλέον ήρθε η ώρα «να μάθουμε όλοι να ενεργούμε συνθετικά, όπως γίνεται στο εξωτερικό».

«Θα προτιμούσα η σημερινή συζήτηση να γίνεται σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό, πιο συναινετικό και όχι υπό τη σκιά της απώλειας πλειοψηφίας για τη διοίκηση», πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «πρέπει ν’ ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων και όχι με το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις».

Συνεχίστηκαν τα «πυρά» από τα πρώην μέλη της παράταξης του δημάρχου

Σταθεροί στην αρνητική τους στάση απέναντι σε Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό παρέμειναν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, που έφυγαν από την παράταξη του δημάρχου, εστιάζοντας την κριτική τους κυρίως στη μεγάλη διάσταση μεταξύ των όσων υποσχέθηκε προεκλογικώς και των όσων υλοποιεί μετεκλογικώς η Αντίσταση με τους Πολίτες.

Έτσι, ο κ. Παναγιώτης Τζούρας μίλησε για «μνημονιακό Τεχνικό Πρόγραμμα απ’ όλες τις πλευρές», ο κ. Τάσος Ευσταθίου κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «στοχοποιεί» όσους δεν συμφωνούν με την πολιτική του, ο κ. Χρήστος Κασίμης είπε ότι μετά από τρία χρόνια διοίκησης δεν έχουν συζητηθεί οι κατευθύνσεις που πρέπει ν’ αποτυπωθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, ο κ. Γιώργος Λιερός τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο η απόκτηση κάποιων τετραγωνικών μέτρων ελεύθερων χώρων, αλλά χρειάζεται να κληροδοτηθεί η κοινωνία με θεσμούς και διαδικασίες διαβούλευσης, ο κ. Γρηγόρης Καλομοίρης έκανε λόγο για «αστείρευτη κινδυνολογία» του δημάρχου και για απαίτηση να ψηφιστεί ένα Τεχνικό Πρόγραμμα κι ένας Προϋπολογισμός για τους ίδιους λόγους για τους οποίους καταψηφιζόταν από την Αντίσταση με τους Πολίτες, όταν αυτή βρισκόταν στη μειοψηφία και ο κ. Θόδωρος Αλεξίου αναρωτήθηκε εάν όσα υποστήριζε προεκλογικώς η παράταξη του δημάρχου ήταν «παιχνίδι αριστεροσύνης».

Οι μεγάλες κατακτήσεις γίνονται με μεγάλες πλειοψηφίες
Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το «πείραμα» να λειτουργήσει ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνθήκες απλής αναλογικής, πριν αυτή ψηφιστεί, λόγω της αποχώρησης στελεχών της διοίκησης, προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τη μειοψηφία. Ο «πυκνός» χρόνος που μεσολάβησε, όπως είπε, ανέδειξε τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος είπε ότι η διοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε σε επίπεδο διαβούλευσης με τις παρατάξεις και τους φορείς και ότι «τα τελευταία τρία χρόνια οι μεγάλες αποφάσεις που πάρθηκαν για την πόλη, πάρθηκαν με μεγάλες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και πλατιές πλειοψηφίες».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι όλα τα πράγματα επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεων και τάχθηκε υπέρ των διαπαραταξιακών επιτροπών, λέγοντας όμως ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία συμμετοχής δεν είναι ικανοποιητική.

Αναφορικά με τη συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, τόνισε ότι έκανε αποδεκτές κάποιες εκ των προτάσεών τους, επειδή δεν έρχονται σε αντίθεση με το πρόγραμμα της διοίκησης, αν και διαφοροποιούνται από αυτό στο ότι αφορούν κυρίως στον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό της πόλης και όχι στο Τεχνικό Πρόγραμμα που, κατά την αντίληψη της διοίκησης, πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται «βήμα-βήμα».

Ο δήμαρχος είπε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός δεν έχουν μνημονιακό και φιλελεύθερο πρόσημο. «Κάποιοι οραματίζονται επαναστάσεις» είπε ο κ. Ρούσσος, αλλά «εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων που έχουν ανάγκη». «Οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα έργα μένουν» επισήμανε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η παράταξή του ούτε επιλέγει να κινηθεί «εκτός θεσμών», ούτε υποτάσσεται – ενσωματώνεται πλήρως στη σκληρή μνημονιακή πολιτική, αλλά ακολουθεί «έναν ενδιάμεσο δρόμο», αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι το Χαλάνδρι δεν έχει περιθώρια να καθυστερήσει ούτε μέρα την εφαρμογή του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, ζητώντας την ψήφισή τους, «για να κερδίσει η πόλη και όχι η διοίκηση», όπως πρόσθεσε.

Το παρ’ ολίγον «αυτογκόλ»

Κι ενώ τα πράγματα, με βάση και την τοποθέτηση του κ. Κουράση, έδειχναν να οδηγούν στο να βγει «λευκός καπνός» από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, δύο τοποθετήσεις παραλίγο να «τινάξουν στον αέρα» τη διαδικασία.

Η πρώτη ήταν της κας Αγγελικής Αθανασούλη, η οποία ζήτησε να μην ξεκινήσει η «χαραμάδα» συναίνεσης με ένα «έγκλημα», εννοώντας το έργο του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο κέντρο του Χαλανδρίου, που ήταν μια πρόταση της παράταξης Κουράση, η οποία είχε γίνει δεκτή από τη διοίκηση.

Κώστας Ανδρικόπουλος

Η δεύτερη τοποθέτηση και ίσως αυτή που βάρυνε περισσότερο στο όλο κλίμα, ήταν του κ. Κώστα Ανδρικόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε ποιος εμπόδισε τη μειοψηφία να υποβάλει τις προτάσεις της όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ έκανε και αναφορές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και το γενικότερο μνημονιακό περιβάλλον, που ενόχλησαν τον επικεφαλής της μείζονος. Αλλά και στο θέμα της συναίνεσης, ο εν λόγω σύμβουλος είπε ότι υπάρχουν όρια και «δεν θα καταργήσουμε τις εκλογικές διαδικασίες και τις διοικήσεις», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ισοτιμία μεταξύ αυτού που βάζει την υπογραφή κι αυτού που διαβουλεύεται».

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να ζητήσει τον λόγο ο κ. Κουράσης, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, για να εκφράσει την απορία του για τον τρόπο που η διοίκηση αντιλαμβάνεται τη συναίνεση, καταλήγοντας ότι «αφού δεν μας θέλετε, πορευτείτε μόνοι σας».

Η δήλωσή του «έπεσε σαν βόμβα» στην αίθουσα συνεδριάσεων, προκαλώντας αμηχανία στη διοίκηση κι αναγκάζοντας την πρόεδρο να διακόψει τη συνεδρίαση. Στον προθάλαμο της αίθουσας σχηματίστηκε «πηγαδάκι» του δημάρχου με επικεφαλής παρατάξεων και βέβαια τον κ. Κουράση, όπου ο κ. Ρούσσος επιχειρούσε ν’ αποτρέψει τη διαφαινόμενη τρίτη αποτυχία της διοίκησης να περάσει από το Σώμα το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.

«Διαβουλεύσεις» κατά τη διακοπή της συνεδρίασης.

Οι σύμβουλοι επέστρεψαν στην αίθουσα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με τους συμβούλους τόσο της διοίκησης, όσο και της μειοψηφίας, να δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Ωστόσο, η συνεδρίαση με το που πήγε να ξεκινήσει, διακόπηκε εκ νέου, λόγω της αδιαθεσίας ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας. Ευτυχώς, μετά από λίγα λεπτά, ο σύμβουλος έδειξε να συνέρχεται και η διαδικασία συνεχίστηκε.

Πριν την ψηφοφορία, τον λόγο ζήτησε ο κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος -σε απολογητικό τόνο- προσπάθησε να δικαιολογήσει την προηγούμενη τοποθέτησή του και, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κουράση, εάν κάποια από τα σχόλιά του τον είχαν προσβάλει.

Η «λύτρωση» για τη διοίκηση ήρθε με μια κίνηση… παραχώρησης από τη μείζονα μειοψηφία, καθώς οι πέντε εκ των έξι δημοτικών της συμβούλων ψήφισαν «λευκό» και η κα Μαρία Λοτσάρη δήλωσε ότι αποχωρεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ισοψηφία, που τελικώς οδήγησε στην υπερψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet