Το χαμόγελο αποκαλύπτει τον χαρακτήρα
Επιστήμη & Τεχνολογία

Το χαμόγελο αποκαλύπτει τον χαρακτήρα

Ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη εξέτασε μια ευρεία γκάμα από χαμόγελα σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου και προσπάθησε να εξηγήσει τι σήμαιναν κάθε φορά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πίτερ Κολέτ, εντόπισαν έξι τύπους χαμόγελου, ο καθένας εκ των οποίων αποκαλύπτει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα ανασηκωμένα φρύδια σε συνδυασμό με χαμόγελο υποδείκνυαν υποταγή. Αν, όμως, τα φρύδια ήταν στο κανονικό τους ύψος χάριζε τότε το χαμόγελο είχε μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή η πληροφορία μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή μιας επαγγελματικής συμφωνίας.

«Στον κόσμο των εκφράσεων του προσώπου υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα μηνύματα που λαμβάνουμε όταν π.χ. κάποιος μας χαμογελάει με τα φρύδια ανασηκωμένα ή στο φυσιολογικό τους ύψος. Στην πρώτη περίπτωση το μήνυμα είναι υποταγή ενώ στο δεύτερο κυριαρχία. Οταν κάποιος ακολουθεί την εκδοχή των ανασηκωμένων φρυδιών σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να επιβληθεί, με αποτέλεσμα να λαμβάνει τον ρόλο του μη απειλητικού συνομιλητή» αναφέρει ο Βρετανός ψυχολόγος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πλατύ χαμόγελο, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη κίνηση των μυών του προσώπου, δίνει την εντύπωση του «γνήσιου». Άρα, όπως είπαν οι επιστήμονες, «αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο να περάσει κανείς τα θετικά συναισθήματά του στους γύρω του».

Και συνεχίζει ο δρ. Π. Κολέτ: «Όταν κάποιος γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγει το στόμα του διάπλατα, μοιάζει περισσότερο να γελάει από το να χαμογελάει. Το γέλιο είναι μεταδοτικό και για αυτό όταν βλέπουμε κάποιον να χαμογελάει τείνουμε να αισθανόμαστε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στο θέαμα απαντώντας με ένα δικό μας χαμόγελο».

Ένα βλέμμα «από κάτω προς τα πάνω» την ώρα που χαμογελάμε δίνει ένα προκλητικό μήνυμα στον απέναντι, όπως λέει ο ερευνητής: «Κάποια άτομα τείνουν να χαμηλώνουν ελαφρώς το κεφάλι τους όταν χαμογελούν. Ασυνείδητα αυτό δίνει στον συνομιλητή τους την εντύπωση ότι είναι πιο κοντοί από ό,τι είναι στην πραγματικότητα και ότι τον παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεταφραστεί και ως ντροπή. Ωστόσο το χαμόγελο “από κάτω προς τα πάνω” συνήθως στέλνει μηνύματα σαγήνης και γι΄ αυτό υιοθετείται πολλές φορές από γυναίκες που επικοινωνούν με εύπιστους άνδρες».

Υπάρχει όμως και το ασύμμετρο χαμόγελο, όταν δηλαδή τα χείλη κατευθύνονται είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά.  Μ εβάση του ερευνητές ένα τέτοιο χαμόγελο σε συνδυασμό με βλέμμα κατευθείαν στα μάτια του απέναντι, μπορεί να σημαίνει είτε ότι γνωρίζουν κάτι είτε ότι πρόκειται να μοιραστούν ένα μυστικό.

Σχετικά με τους τύπους χαμόγελου δρ. Πίτερ Κολέτ αναφέρει «Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαμόγελων, κάποιοι ακούσιοι και κάποιοι εκούσιοι, και όλοι συνδέονται με ένα πλούσιο λεξιλόγιο διακριτικών μηνυμάτων. Παρατηρώντας προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι γύρω μας χαμογελούν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς νιώθουν και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τι άτομα είναι».

Υπάρχουν στοιχεία που διαχωρίζουν ένα γνήσιο από ένα ψεύτικο χαμόγελο. Ένα από αυτά είναι η ασυμμετρία – το κατά πόσο, δηλαδή, το χαμόγελο δεν βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου αλλά «γέρνει» περισσότερο προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ένα δεύτερο αποτελεί το πόσο γρήγορα μπορεί το χαμόγελο να εξαφανιστεί από τα χείλη κάποιου. Τρίτο και πολύ σημαντικό είναι το αν το χαμόγελο συνοδεύεται από ακούσιες εκφράσεις των ματιών, καθώς στην περίπτωση του ψεύτικου συσπώνται μόνο οι μύες γύρω από το στόμα.

Στη διαδικασία του χαμόγελου εμπλέκονται 12 διαφορετικοί μύες του προσώπου, όπως επισημαίνει ο ερευνητής. Οι κυριότεροι είναι οι ζυγωματικοί μύες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σήκωμα των χειλιών στο πλάι και την έκθεση των άνω δοντιών, καθώς και οι μύες γύρω από τα μάτια, η σύσπαση των οποίων δημιουργεί τις μικροσκοπικές ρυτίδες έκφρασης γύρω από αυτά, το λεγόμενο «πόδι της χήνας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet