Η οικονομική κρίση “φρενάρει” τα διαστημικά σχέδια της Μόσχας
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η οικονομική κρίση “φρενάρει” τα διαστημικά σχέδια της Μόσχας

Με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν και το ρούβλι να κατρακυλάει, τα κονδύλια για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας θα περικοπούν κατά 30% την επόμενη δεκαετία, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα αναβάλλει τα σχέδια για επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους και επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο επικεφαλής της Roscosmos Ιγκόρ Κομάροφ, ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το διάστημα 2016-2025 μειώνεται από τα 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (22 δισ. ευρώ) στα 1,4 τρισ. (15,5 δισ. ευρώ).

Οι πρώτοι κοσμοναύτες προγραμματίζεται τώρα να φτάσουν στη Σελήνη το 2030, αντί το 2025, και τα σχέδια για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου μέχρι το 2025 αναβάλλονται επ΄ αόριστον.

«Είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα υλοποιήσει τελικά αυτό το σχέδιο, αυτή τη στιγμή όμως η ανάπτυξη πυραύλου με επαναχρησιμοποιούμενο πρώτο στάδιο δεν είναι οικονομικά βιώσιμη» είπε ο Κομάροφ, όπως αναμεταδίδει από ρωσικά μέσα το Reuters.

Δύο αμερικανικές εταιρείες, η SpaceX του Έλον Μασκ και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, δοκίμασαν πρόσφατα πυραύλους που επιστρέφουν στη Γη μετά την εκτόξευση του φορτίου, μια τεχνολογία που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά το κόστος.

Από τις περικοπές του προϋπολογισμού θα πληγεί επίσης το κοσμοδρόμιο που κατασκευάζεται στο Βοστότσνι της Άπω Ανατολής, το οποίο θα αποκτήσει μία εξέδρα εκτόξευσης αντί για δύο. Η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη κάνει λόγο για όργιο διαφθοράς στο μεγάλο έργο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Roscosmos αναμένεται να υπογραφεί τον Μάρτιο, και μέχρι τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.

Η ρωσική οικονομία εξαρτάται άμεσα από τις πωλήσεις πετρελαίου, του οποίου οι τιμές πέφτουν λόγω αύξησης της προσφοράς και επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Η κατάσταση περιπλέκεται από την πτώση στο ρούβλι, το οποίο έφτασε την Τετάρτη σε ιστορικό χαμηλό, αλλά και λόγω των Δυτικών κυρώσεων για την κρίση στην Ουκρανία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet