Ανήλικοι πρόσφυγες μόνοι σε ξένη χώρα
Κοινωνία

Ανήλικοι πρόσφυγες μόνοι σε ξένη χώρα

Δίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρέθηκε, άγνωστο πώς, να περιφέρεται στην Ορεστιάδα, μόνο χωρίς οικογένεια, ενώ ένα οχτάχρονο μπήκε σε βάρκα που αναχώρησε από τα τούρκικα παράλια για την Ελλάδα, με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του να «περισσεύουν» στο παραφορτωμένο σκαρί, απομένοντας να το κοιτούν καθώς απομακρυνόταν.

Από το 2011 έως σήμερα περίπου 2.700 παιδιά, που κατέληξαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, συνόδεψαν τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΜετάΔραση (www. metadrasi.org) σε δομές φιλοξενίας κυρίως στην Αθήνα. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού Λώρα Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυστυχώς ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αυξητική τάση, εξαιτίας των μεγάλων προσφυγικών ροών που παρατηρούνται στα ελληνικά νησιά.

Ενδεικτικός αυτής της τάσης είναι ο αριθμός των ανηλίκων που οδηγήθηκαν σε ξενώνες μόνο το τελευταίο δίμηνο, ο οποίος ανέρχεται στα 450 παιδιά τη στιγμή που κατά τα προηγούμενα έτη η ΜετάΔραση συνόδευε 40-50 ανηλίκους τον μήνα.

Η δράση της συνοδείας ανηλίκων προσφυγόπουλων άρχισε από τη ΜΚΟ πιλοτικά το 2011 στην Ορεστιάδα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το μεταναστευτικό κύμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στην ακριτική περιοχή και προκειμένου να μην παραμένουν τα ανήλικα σε κέντρα κράτησης. Η κ. Παππά θυμάται ότι εκείνον τον πρώτο χρόνο ήταν απαραίτητη η παρουσία σεκιούριτι στην ομάδα, η οποία λειτουργούσε υπό τον ασφυκτικό κλοιό των διακινητών που καραδοκούσαν να πάρουν τα παιδιά, εύκολο στόχο κυκλωμάτων, ακόμη και σήμερα, διαφόρων μορφών παιδικής εκμετάλλευσης.

Δυστυχώς τα προαναφερθέντα μεγέθη, σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης, απέχουν κατά πολύ από τον πραγματικό αριθμό των προσφυγόπουλων που καταλήγουν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξακρίβωσης της ανηλικότητας, για την οποία απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ενήλικες ή «ανίψια» ενός αγνώστου στην πραγματικότητα «θείου».

«Το μικρότερο παιδί που συνοδέψαμε ήταν 10 μηνών. Μέσα στην όλη ευάλωτη ομάδα των ανηλίκων υπάρχει μία ακόμη πιο ευάλωτη ομάδα που είναι επικίνδυνο να πέσει στα χέρια των διακινητών και είναι αυτή κάτω των 12» αναφέρει η κ. Παππά.

Οι δομές φιλοξενίας είναι μία καλή και ασφαλής λύση για τα προσφυγόπουλα, το ιδανικότερο βέβαια, λέει η κ. Παππά, είναι η επανένωση της οικογένειας, δεδομένου όμως ότι αυτή στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οργάνωση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία νέα δράση, αυτή της φιλοξενίας σε οικογένειες, με προτεραιότητα εκείνες που έχουν την ίδια γλώσσα και κουλτούρα με τα παιδιά.

«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από την υπηρεσία ασύλου στην Αθήνα, η οποία μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα παιδί μόνο του στην Ομόνοια. Ήταν το παιδί που κάπου είχε πει ότι είναι 19 ετών, μ΄ έναν θείο. Συναντήσαμε ένα φοβισμένο πλάσμα κρυμμένο μέσα σ΄ ένα μπουφάν ενηλίκου που έφτανε μέχρι κάτω από τα γόνατά του. Ήταν το πρώτο παιδί που ανέλαβε επίτροπός μας στην Αθήνα…».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet