Η Μόρια εκπέμπει SOS
Κοινωνία

Η Μόρια εκπέμπει SOS

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας στη Μυτιλήνη, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και το αρμόδιο υπουργείο να αναζητεί επειγόντως λύσεις προτού η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες μένουν έγκυες γυναίκες που κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο και σε καλοκαιρινές σκηνές. Το νερό δίνεται με το σταγονόμετρο, οι τουαλέτες είναι σε κακά χάλια και πλέον οποιοσδήποτε μικρός διάδρομος χρησιμοποιείται ως ουρητήριο όλες τις ώρες. Την ίδια ώρα, αρκετά άτομα που έχουν εισέλθει στο Κέντρο δεν έχουν περάσει από γιατρό εδώ και δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχουν στρώματα ούτε για τα παιδιά και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν κάνει μπάνιο εδώ και τρεις εβδομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Όσον αφορά τις καθημερινές συμπλοκές μεταξύ εθνικοτήτων, η τοπική αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε τέσσερα άτομα μπροστά σε ένα συμβάν και είναι 20 με 30 άντρες που πλακώνονται με μπουκάλια μπύρας. Είναι δυνατόν να μπορέσεις να παρέμβεις σε τέτοια κατάσταση;».

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στον καταυλισμό της Μόριας αναμένεται να επιδεινωθούν με τον ερχομό του χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει να ολοκληρώσει και να παραδώσει έως τα μέσα Νοεμβρίου ηλεκτρική εγκατάσταση ώστε να τοποθετηθούν air- condition στις μεγάλες σκηνές του καταυλισμού και να αποφευχθεί το περσινό φαινόμενο με φωτιές να ανάβουν στο εσωτερικό των σκηνών ώστε να ζεσταθούν οι πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία παρέδωσε στους υπεύθυνους της Μόριας ό,τι στοκ είχε σε ρουχισμό και κουβέρτες τις προηγούμενες μέρες.

Στόχος η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται η μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά 107 ατόμων, ευάλωτων περιπτώσεων προς τον Πειραιά. Ακολούθησε η μετακίνηση άλλων 67 προσφύγων για την Καβάλα, ενώ στις επόμενες ώρες αναμένεται ακόμα 100 να μεταφερθούν στον Πειραιά. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Μόριας σε εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας, «το 52% των διαμενόντων στη Μόρια είναι ευάλωτες περιπτώσεις» και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αφού η τακτική να παραμένουν στα νησιά οι ευάλωτες περιπτώσεις μέχρι και την πρώτη συνέντευξη για το άσυλο, δεν απέδωσε, στόχος είναι η αποσυμφόρηση να μην επιτευχθεί μέσω απελάσεων, αλλά μέσω μεταφοράς στην ενδοχώρα λόγω ευαλωτότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μετακινηθεί ο μισός προσφυγικός πληθυσμός της Μόριας που μέχρι τη Δευτέρα μετρούσε 5.497 ανθρώπους, αποσυμφορείται άμεσα το Κέντρο που η χωρητικότητά του έχει πλέον διαμορφωθεί στα 2.330 άτομα.

Γ. Μπαλάφας: Ενισχύουμε τις μεταφορές στην ενδοχώρα

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε χθεσινές του δηλώσεις παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα νησιά είναι «διαφορετική από την κατάσταση στην ενδοχώρα όπου μπορεί να χαρακτηριστεί από αξιοπρεπής έως ικανοποιητική» και τόνισε πως «αυτό που κάνουμε είναι να ενισχύουμε τις μεταφορές στην ενδοχώρα, σε κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας, με σωστή ερμηνεία των υποχρεώσεων που πηγάζουν για τη χώρα μας από τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, που προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία, να γίνονται δηλαδή, οι πρώτες διαδικασίες στα νησιά».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet