«Καμπανάκι» Βατόπουλου: Εξετάζεται μείωση του ορίου των 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια
reader.gr
Κοινωνία

«Καμπανάκι» Βατόπουλου: Εξετάζεται μείωση του ορίου των 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς σχετικά με τα γιορτινά τραπέζια, καθώς αν η κατάσταση χειροτερέψει εξετάζεται μείωση του αριθμού των 9 ατόμων, ενώ ταυτόχρονα ένα βήμα πριν το ολικό lockdown βρίσκονται Κοζάνη και Δυτική Αττική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ρεβεγιόν είναι υπό εξέταση, καθώς τις επόμενες μέρες μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.  

«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε. 

Επιπλέον για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, διευκρίνισε ότι συζητήθηκε χθες στην επιτροπή από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος. 

Εν τω μεταξύ, συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Τέλος, σχετικά με τα εμβόλια, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό». 

Γκάγκα: Ελαχιστοποίηση των επαφών χωρίς μάσκα τις γιορτές – Ρεβεγιόν με τις ίδιες παρέες

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία». Όπως είπε τα περιστατικά στα νοσοκομεία παραμένουν αρκετά και όσοι είναι στις ΜΕΘ παραμένουν εκεί έως και πέντε εβδομάδες, συνεπώς δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα τα νούμερα νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Περισσότερες περιπτώσεις ασθενών προερχόμενων από τη δυτική Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία μία εβδομάδα μετά, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα, εκτίμησε η κ. Γκάγκα, αφού όπως εξήγησε η είσοδος των κρουσμάτων στα νοσοκομεία έχει περίπου μία εβδομάδα διαφορά από τις ανακοινώσεις τους

Γενικά όπως είπε στη χώρα έχουμε λιγότερα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά η ελάφρυνση αυτή εμφανίζεται στα νοσοκομεία σιγά σιγά, με διαφορά χρονικής φάσης. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Σωτηρία» τα κρούσματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά της περασμένης εβδομάδας, αλλά παραμένουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι έναν μήνα πριν.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία σχετικά με τους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν και τονίζει ότι υπάρχουν υποδομές για την αποθήκευση των εμβολίων. Όπως διευκρίνισε για τον γενικό πληθυσμό υπάρχουν τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καταψύκτες που φθάνουν σε θερμοκρασίες -70 και -80 βαθμών Κελσίου, ενώ ανάλογες υποδομές υπάρχουν και στα μεγάλα νοσοκομεία.

Για την περίοδο των γιορτών τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο.

«Με φοβίζει το πόσο θα δούμε κόσμο χωρίς μάσκα αυτές τις μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όπως είπε δεν την πειράζει η επαφή από σπίτι σε σπίτι, εφόσον είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, καθώς κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη παρά το lockdown.

Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.

Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown η Κοζάνη

Στο μεταξύ ένα βήμα πριν το ολικό lockdown είναι και πάλι η Κοζάνη. Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Αναστάσιος Σιδηράς, γιατρός, εντεταλμένος σύμβουλος υγείας δήμου Κοζάνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου, εκτίμησε τους λόγους τους οποίους παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μεταβεί, σήμερα εκεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι είναι «πολυπαραγοντικοί», καθώς αφ’ ενός παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων τόσο από τους πολίτες ενόψει εορτών όσο και σε χώρους εργασίας, όπως στη ΔΕΗ, όπου στην περιοχή υπάρχουν λιγνιτωρυχεία και καταγράφονται καθημερινά αρκετά κρούσματα και αφ’ ετέρου, όπως είπε, στην Κοζάνη εντοπίζονται προβλήματα και στις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων.

«Χρειάζεται πιστή εφαρμογή των μέτρων, σε συνδυασμό με μία αύξηση στον αριθμό των ιχνηλατήσεων και έναν καλύτερο τρόπο που γίνεται η όλη διαδικασία, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ν’ αποφύγουμε το lockdown», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Χαρακτήρισε πάντως την κατάσταση στα νοσοκομεία της Κοζάνης «ελεγχόμενη».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet