Κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ζητά η Κομισιόν
Κοινωνία

Κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ζητά η Κομισιόν

Οδηγία η οποία θα προβλέπει να καταργηθούν οι επιδοτήσεις τιμών για ευάλωτες ομάδες όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) επεξεργάζεται η Κομισιόν σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Ελλάδα την Πέμπτη.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατυπώθηκαν σχετικές προτάσεις για την άρση των επιδοτήσεων και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με τον διευθυντή του ΙΕΑ, dr Fatih Birol, να σημειώνει ότι οι επιδοτήσεις των τιμών «δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια».

Όπως αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά η αρχική σκέψη ήταν να καταργηθεί το ΚΟΤ σε πέντε χρόνια, αλλά η έναρξη της εφαρμογής του νέου πλαισίου μετατίθεται σε 10 χρόνια, ενώ αντίθετες με το μέτρο εκτός από την Ελλάδα είναι και άλλες μεσογειακές χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σταθάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού

Όσον αφορά στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στις ΑΠΕ και τα μέτρα εναρμόνισης στην εθνική νομοθεσία των απαιτήσεων που ορίζει η Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση.

Στην ομιλία του ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ενεργειακής στρατηγικής, που εστιάζει στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την αυξανόμενη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης, στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, στην παραγωγή ενέργειας από ενδογενείς πηγές και γενικά στην εκπλήρωση των διεθνών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Κατά συνέπεια, είναι αποφασιστικής σημασίας ο σχεδιασμός του ενεργειακού Οδικού μας Χάρτη, βασισμένου σε ειδικές παραμέτρους όπως η κοινωνική συναίνεση, η περιβαλλοντική ευαισθησία και οι αναπτυξιακές προοπτικές».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχει καθιερωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, προωθείται ο σχεδιασμός για καθαρή ενέργεια στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, τα νησιά, που είναι μάλιστα κοινή πρωτοβουλία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλα τα ενεργειακά νησιά της Ευρώπης, θα επεκταθεί η χρήση όλων των ΑΠΕ και σε τομείς εκτός της παραγωγής ηλεκτρισμού, το μοντέλο – στόχος για τον ηλεκτρισμό θα εφαρμοσθεί από το 2018 και ολοκληρώνεται από 1/1/2018 η απελευθέρωση και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, η Ελλάδα προωθεί μεγάλα έργα διασυνδέσεων, ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί  σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο για την υιοθέτηση ένα κοινού ρυθμιστικού πλαισίου από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, για τη λειτουργία του συγκεκριμένου κόμβου.

Σε ό,τι αγορά την ενεργειακή απόδοση, το ΥΠΕΝ εφαρμόζει ένα σημαντικό αριθμό πολιτικών μέσω της εναρμόνισης στην εθνική νομοθεσία των απαιτήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2017 καθιερώθηκαν τα «Υποχρεωτικά Σχήματα Ενεργειακής Απόδοσης» και μια πολιτική ενεργειακών λογιστικών ελέγχων, τα οποία θα παράσχουν σημαντική ενημέρωση στους επενδυτές και θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό μελλοντικών μέτρων πολιτικής για την ενεργειακή απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενεργειακή εξοικονόμηση στο κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Ο Dr. Birol τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ σημαντική, υπερκαλύπτοντας ήδη τους στόχους της Ε.Ε. ενόψει του 2020. Το 2016, μάλιστα, παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΔΟΕ.

Οι επισημάνσεις του ΔΟΕ για την Ελλάδα

Η Έκθεση του ΔΟΕ ολοκληρώνεται με τις επισημάνσεις του Οργανισμού προς την Ελλάδα, οι οποίες στο σύνολο τους ήδη έχουν τεθεί σε τρoχιά υλοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, με στόχο τη διευκόλυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος σε μια οικονομία που θα βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Ήδη, το ΥΠΕΝ εργάζεται εντατικά για την εκπόνηση του Εθνικού Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού.
  • Συνέχιση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Θέσπιση φιλόδοξων στόχων για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ολοκλήρωση της υλοποίησης των διασυνδέσεων των νησιών. Η α΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, ενώ το μικρό καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020, για να ακολουθήσει το 2023 και η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για τα Ενεργειακά Νησιά, συνδιοργανώνοντας, τον Σεπτέμβριο, το Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» στα Χανιά της Κρήτης, παρουσία του Επιτρόπου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet