«Μετακόμισε» στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική προκλητικότητα
Shutterstock
Κοινωνία

«Μετακόμισε» στην κυπριακή ΑΟΖ η τουρκική προκλητικότητα

Σε διπλό μέτωπο, αν και έχοντας ρίξει τους τόνους, συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία, συνεχίζοντας τις κινήσεις τακτικής στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, ότι η φρεγάτα Kemal Reis συνοδεύει πλέον το ερευνητικό πλοίο Barbaros, το οποίο βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα ανατολικά του νησιού.

Η συγκεκριμένα φρεγάτα, μέχρι πρότινος, συνόδευε το σεισμολογικό σκάφος Oruc Reis. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια πρόσφατου ελιγμού στη Μεσόγειο, φέρεται να υπήρξε επακούμβηση με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος.  Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη, με την ελληνική πλευρά να κάνει λόγο για λάθος χειρισμό του Τούρκου κυβερνήτη. Παρά την επακούμβηση, η ελληνική φρεγάτα δεν υπέστη ζημιές και συμμετείχε κανονικά στα ναυτικά γυμνάσια που ακολούθησαν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή δήλωσή του επεσήμανε πως η ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με στόχο την έναρξη ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να αλλάξουν δραστικά τα πράγματα πριν από τις 23 Αυγούστου, ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει η τουρκική Navtex.

Η προσοχή πλέον επικεντρώνεται στη συνάντηση εργασίας της καγκελάριου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον ο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις 20 Αυγούστου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν μια σειρά ζητημάτων ,ανάμεσά τους την κατάσταση στον Λίβανο και τη Λευκορωσία, αλλά και την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει ανοιχτά την στήριξή του στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, στάση η οποία ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Την οργή της Άγκυρας μάλιστα προκάλεσε η νέα Αμυντική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, και η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου του 2020.

Οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας αυξάνονται έπειτα από το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν οι Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., το οποίο, ωστόσο, δεν κατάληξε σε κάποιο κοινό ανακοινωθέν κατά της Τουρκίας.

Η διπλωματική συμπαράσταση προς την Ελλάδα φάνηκε επίσης κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Δομινικανή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ στήριξαν «την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ όμως κλιμακώνοντας την ένταση υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει «μαύρη προπαγάνδα» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ενάντια στα προκλητικά βήματα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς». Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter είχε στείλει μήνυμα υπέρ του διαλόγου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet