Οι πανεπιστημιακοί φεύγουν, οι αιώνιοι φοιτητές έρχονται
Κοινωνία

Οι πανεπιστημιακοί φεύγουν, οι αιώνιοι φοιτητές έρχονται

Φεύγουν από τα πανεπιστήμια τα Συμβούλια Διοίκησης που αποτελούνταν από διεθνώς καταξιωμένους πανεπιστημιακούς και επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές.

Την ημέρα που εκδηλώθηκε μπαράζ παραιτήσεων από τα Συμβούλια αρκετών πανεπιστημίων (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Μακεδονίας), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον παραγκωνισμό τους από την κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, διά της πλαγίας οδού, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» της Πέμπτης, επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές.

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα ιδιωτικά σχολεία, που κατήργησε διάταξη του προηγούμενου νόμου για αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, και τροποποίησε διατύπωση που όριζε πότε χάνεται η φοιτητική ιδιότητα, η οποία πλέον θα δίνεται με την εγγραφή στο ίδρυμα και πρακτικά δεν θα χάνεται ποτέ.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, παρότι ο υπουργός υποστήριξε στη Βουλή ότι η ρύθμιση αφορά ενεργούς και όχι αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι για δύο συνεχή εξάμηνα και για οποιoνδήποτε λόγο δεν πήγαν να εγγραφούν, παρέλειψε να αναφέρει ότι με επόμενη παράγραφο της τροπολογίας του καταργείται η διάταξη του προηγούμενου νόμου που ανέφερε μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009).

Ως αποτέλεσμα, στην πράξη δεν υπάρχει πλέον διαδικασία διαγραφής λιμναζόντων φοιτητών. Η παράγραφος αυτή αντικαθίσταται με την εξής λιτή διατύπωση: «Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ».

Η προηγούμενη διατύπωση προέβλεπε ότι «η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ και (…) διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου του αντίστοιχου κύκλου σπουδών ή τη μη εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή τη μη πλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός για τη συνέχιση της φοίτησής του μετά το πέρας του κανονικού χρόνου φοίτησης».

Σε άλλες παραγράφους περί φοιτητικής ιδιότητας, εναπόκειται στα ίδια τα ιδρύματα -με τους Οργανισμούς τους- να αποφασίζουν περί διαγραφών. Κάτι που η πείρα δείχνει ότι δεν έχει συμβεί στο παρελθόν ώστε να συμβεί στο μέλλον. Επίσης, η τροπολογία Φίλη προβλέπει και επανεγγραφή όσων έχουν διαγραφεί λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα, με απλή αίτηση στη σχολή τους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet