Ακόμα μια καταδίκη της Ελλάδας για τους αντιρρησίες συνείδησης
Κοινωνία

Ακόμα μια καταδίκη της Ελλάδας για τους αντιρρησίες συνείδησης

Εξετάζοντας υπόθεση αντιρρησία συνείδησης στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε για ακόμα μια φορά τη χώρα για παραβίαση της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την υπόθεση «Παπαβασιλάκης κατά Ελλάδος», την οποία εκδίκασε το ΕΔΑΑ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αρμόδια αρχή που εξέτασε την υπόθεση του προσφεύγοντα Λεωνίδα Παπαβασιλάκη συνεδρίασε με τριμελή σύνθεση, απαρτιζόμενη κατά πλειοψηφία από μόνιμους αξιωματικούς του στρατού, αντί της νομοθετικά προβλεπόμενης πενταμελούς (σύνεδρος ή πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δύο αξιωματικοί του στρατού και δύο καθηγητές ΑΕΙ φιλοσοφίας, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών ή ψυχολογίας). Ακόμα, η αρμόδια ελληνική αρχή δεν παρείχε τις εγγυήσεις αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το ΕΔΔΑ παραθέτει μάλιστα απόσπασμα των παρατηρήσεων της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο αναφέρει πως «η αρμόδια Αρχή που θα αποφασίζει αν ένα άτομο θα πρέπει να εκπληρώσει εναλλακτική υπηρεσία ή όχι, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην περιλαμβάνει μέλη της στρατιωτικής διοίκησης. […] Η πρόταση συμβαδίζει με τις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις οποίες ουσιαστικά επαναλαμβάνεται η από το 2005 προτροπή της Επιτροπής να τεθεί η εξέταση των αιτήσεων υπό τον πλήρη έλεγχο πολιτικών αρχών». Επιπλέον, επισημαίνεται πως πρέπει να προστεθούν δυο πολιτικοί εκπρόσωποι: Ένας του υπουργείου Εσωτερικών και ένας του υπουργείου Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μη αποδοχή των συστάσεων για τους αντιρρησίες συνείδησης οι οποίες έγιναν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του δευτέρου κύκλου της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet