Χίος: Πρόσφυγες μέσα στα λασπόνερα της βροχής
Κοινωνία

Χίος: Πρόσφυγες μέσα στα λασπόνερα της βροχής

Άνθρωποι μέσα στις λάσπες και στα νερά είναι τη Δευτέρα, μετά την ισχυρή νεροποντή, η εικόνα στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης της Χίου. Τα νερά που έχουν συγκεντρωθεί μετατρέπουν τον καταυλισμό που έχει στηθεί μέσα σε αρχαία τάφρο σε μια αβαθή λίμνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν εκεί.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, οι ισχυροί βοριάδες από το βράδυ αναμένεται να διαλύσουν τον καταυλισμό και των άλλων 300 ανθρώπων έξω από την τάφρο, στην παραθαλάσσια ζώνη μεταξύ Σούδας και ιχθυόσκαλας, όπου κατέφυγαν πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες που θέλησαν να προφυλαχθούν από τις φωτιές που ξέσπασαν πριν από 10 μέρες μετά από συγκρούσεις παραβατικών προσφύγων που ζουν εκεί, αλλά και τις μολότοφ και τις πέτρες που πετούσαν ομάδες ακροδεξιών προς τις σκηνές τους από τα τείχη του κάστρου.

Την ίδια ώρα, άλλοι περίπου 200 πρόσφυγες κατέβηκαν στην πόλη από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, καθώς και εκεί η κατάσταση είναι πλέον μη ελεγχόμενη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη ΒΙΑΛ σκηνές στήθηκαν και ανάμεσα στα κοντέινερ, αφού οι μικρές, πλην όμως καθημερινές, ροές αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί και ζουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, περιμένοντας να απογραφούν ή να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει.

Οι περίπου 800 διαμένοντες μέσα και έξω από τη Σούδα, μέσα στα νερά ή σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, ζητούν άμεσα να μεταφερθούν κάπου όπου θα διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωσή τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί εκεί όπου σήμερα βρίσκονται, με τα μέσα που τους παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Μιχάλη Βουρνού, ο Δήμος «επιμένει στην ανάγκη να κλείσει σήμερα κιόλας ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ που φτιάχτηκε για να καλύψει ανάγκες διαμονής μιας-δυο το πολύ ημερών και φτάσαμε να λειτουργεί με ανθρώπους που μένουν στο νησί μέχρι και επτά με οκτώ μήνες. Πρόκειται για χώρο ντροπής. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καταυλισμό στον χώρο καταγραφής της ΒΙΑΛ, για τον οποίο και αποκλειστικά ευθύνεται. Να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας εκεί και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις και εκτός αυτών. Οι εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς σήμερα στη Χίο χρεώνονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet