Guardian: Συνθήκες «ούτε για ζώα» στους χώρους φιλοξενίας μετά την Ειδομένη
Κοινωνία

Guardian: Συνθήκες «ούτε για ζώα» στους χώρους φιλοξενίας μετά την Ειδομένη

Για συνθήκες που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν κάνουν ούτε για ζώα» μιλά ο βρετανικός «Guardian» περιγράφοντας τους χώρους φιλοξενίας στους οποίους έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη.

Η εφημερίδα επικαλείται επώνυμες μαρτυρίες εθελοντών και «φωτογραφικά στοιχεία», λέγοντας ότι σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό.

Υπενθυμίζεται ότι η επίχειρηση για να αδειάσει η Ειδομένη είχε ολοκληρωθεί την Πέμπτη και περίπου 4.000 πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Πιερία.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα σε φωτογραφίες από τον χώρο φιλοξενίας στη Σίνδο, μιλώντας για «σειρές σκηνών που έχουν στηθεί σε αποθήκες πάνω σε τσιμέντο καλυμμένο με χόρτο».

Μία εθελόντρια αναφέρει επώνυμα στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ιατρική φροντίδα, και φυσικά κανείς διερμηνέας, προβλέψεις για βρέφη, περιβαλλοντική αξιολόγηση ή σχέδια εγκατάληψης σε έκτακτη ανάγκη».

«Οι συνθήκες στα στρατόπεδα είναι αποκρουστικές, από καταθλιπτικές και αποστειρωμένες μέχρι, ουσιαστικά, επικίνδυνες και ακατάλληλες ακόμη και για ζώα» υποστηρίζει.

Δεύτερη εθελόντρια περιγράφει, επίσης επώνυμα, τις συνθήκες σε δεύτερο χώρο έξω από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας επίσης για «ανυπαρξία τρεχούμενου νερού, λουτρών, ρεύματος ή καυσόξυλων». Η ίδια αναφέρει ότι υπάρχουν έξι χημικές τουαλέτες για χίλια άτομα, ενώ σημειώνει πως είναι αδύνατο για τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου επειδή δεν υπάρχει Wi-Fi και ότι «δεν τους έχουν πει ούτε πού θα μεταφέρονταν».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet