Έτσι είναι σήμερα το κουφάρι του «Τιτανικού»
Κόσμος

Έτσι είναι σήμερα το κουφάρι του «Τιτανικού»

Εικόνες διάβρωσης σε μεγάλα τμήματα του διασημότερου πλοίου στον κόσμο διαπίστωσαν δύτες που βυθίστηκαν στο ναυάγιο του «Τιτανικού».

Οι δύτες διερεύνησαν το κουφάρι του πλοίου στην πρώτη κατάδυση που έγινε εδώ και 15 χρόνια και είδαν κάποια τμήματα του πλοίου σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, ενώ άλλα είχαν σχεδόν χαθεί στη θάλασσα.

Η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρήθηκε στη δεξιά πλευρά τoυ πλοίου.

Ο ερευνητής του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε «συγκλονισμένος» από κάποια ευρήματα αυτής της τελευταίας κατάδυσης.

«Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια αγαπημένη εικόνα των φανατικών του “Τιτανικού” και πια έχει εξαφανιστεί. Ολόκληρο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του πλοίου καταρρέει, παίρνοντας μαζί του τα δωμάτια των αξιωματούχων και αυτή η διάβρωση θα συνεχίσει να καταστρέφει το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου» δηλώνει στο BBC.

«Ο “Τιτανικός” επιστρέφει στη φύση» λέει χαρακτηριστικά ο Στέφενσον, καθώς ισχυρά ρεύματα των ωκεανών, η διάβρωση και τα βακτήρια επιτίθενται στο πλοίο.

Η κατάδυση στο ναυάγιο κινηματογραφήθηκε από την Atlantic Productions για ένα επικείμενο ντοκιμαντέρ. Εκτός από τη λήψη εικόνων, οι επιστήμονες μελέτησαν τα πλάσματα που ζουν πάνω στο πλοίο. Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την τεράστια πίεση, η ζωή ακμάζει εκεί.

«Αυτό όμως, δήλωσε μία από τις ειδικούς που συμμετείχαν στην αποστολή, η Κλερ Φίτζιμονς, μπορεί να συμβάλλει στην αποσύνθεση του Τιτανικού». «Υπάρχουν μικρόβια στο ναυάγιο που τρώνε το σίδερο από το κουφάρι του πλοίου» συμπλήρωσε.

Οι σταλακτίτες σκουριάς που κρέμονται από το ναυάγιο είναι τόσο εύθραυστες που μπορούν να καταρρεύσουν σε ένα σύννεφο σκόνης.

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνονται διάφοροι τύποι μετάλλων στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, για να εκτιμήσουν πόσος χρόνος απομένει στον «Τιτανικό».

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος “μάρτυρας” του ναυαγίου του “Τιτανικού”. Όλοι οι επιζώντες έχουν πεθάνει, οπότε είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει πριν χαθεί εντελώς», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπλιθ, από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς, στη Βρετανία.

Πηγή: BBC

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet