Βουλγαρία: «Δοκιμάζεται» ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι
Κόσμος

Βουλγαρία: «Δοκιμάζεται» ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων αναβαθμίσεων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι προγραμματίζονται δοκιμές στις 13 και 14 Ιουλίου που θα επιβεβαιώσουν την ετοιμότητα των συστημάτων κάτω από συνθήκες αυξημένης ισχύος σε διάφορες μορφές λειτουργίας.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στον αντιδραστήρα 5, η ισχύς θα περιοριστεί αρχικά στο 60% και εν συνεχεία στο 40%.

Στις 14 Ιουλίου, ο υπερσυμπιεστής θα τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες και μετά θα επαναλειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στον έκτο αντιδραστήρα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, δηλαδή στα 1.040 MW.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χλμ. βόρεια της Σόφιας και 5 χλμ. ανατολικά της συνώνυμης πόλης στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή.

Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ. Στον εν λόγω σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW ο καθένας. Ο αντιδραστήρας 6 είναι αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου του 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1970.

Το 2004 η κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο των απαιτήσεων ένταξης της στην Ε.Ε., έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, 3 και 4, ισχύος 440ΜW.

Το 2009 όμως η Βουλγαρία ζήτησε από την Ε.Ε. την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων. Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet