Ενισχύουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί
Κόσμος

Ενισχύουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί

Πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, στο Ταλίν της Εσθονίας, ανακοίνωσε ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ τα αμερικανικά σχέδια περί προσωρινής ανάπτυξης βαρέων όπλων στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Περιβαλλόμενος από τους επιτελείς των χωρών της Βαλτικής, ο Κάρτερ υπογράμμισε ότι στόχος της στρατιωτικής ενίσχυσης στην ανατολική πτέρυγα του NATO είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των συμμάχων, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και γενικότερα εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

«Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα για το πεζικό.

«Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό δύναμης που θα κυμαίνεται από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία.

Βαριά αμερικανικά όπλα θα αναπτυχθούν έτσι για πρώτη φορά στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ενταχθεί πλέον στο ΝΑΤΟ, ενώ πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα των εξοπλισμών».

«Η προσάρτηση τμήματος μιας επικράτειας δεν είναι αμυντική, είναι μια πράξη επίθεσης», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ αναφορικά με την Κριμαία. «Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει στρατεύματα, δυνάμεις, εξοπλισμό για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για επιθετικές πράξεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το ΝΑΤΟ αποφάσισε μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενίσχυση, πολλαπλασιάζοντας τα γυμνάσια, δημιουργώντας μια δύναμη που θα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 48 ώρες και επιπλέον διπλασιάζοντας το μέγεθος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) που διαθέτει. Απαντώντας στους φόβους περί επιστροφής σε μία ψυχροπολεμική αντιπαράθεση, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για μέτρα «αμυντικά, αναλογικά και σύμφωνα με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις».

Την απόφαση των ΗΠΑ χαιρέτισε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Σβεν Μίκσερ, καθώς επίσης και ομόλογοί του από τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι έχουν λόγους να φοβούνται μία ρωσική εμπλοκή, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά. Σε απάντηση μάλιστα του αμερικανικού σχεδίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει με ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του με την ανάπτυξη 40 νέων διηπειρωτικών πυραύλων έως το τέλος του έτους.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet