Κομισιόν: Από το 2021 και μετά θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών!
zougla.gr
Κόσμος

Κομισιόν: Από το 2021 και μετά θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών!

Συγκλονιστικές «ομολογίες» περιλαμβάνονται στην απάντηση που έδωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν In officeŠuica προς τη Βελγίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας «Renew Europe», Hilde Vautmans, σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και ιδίως τη βία κατά των παιδιών, που γνώρισαν έξαρση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Επίτροπος ομολογεί ότι «σε ολόκληρη την Ε.Ε. δεν υπάρχουν συγκρίσιμα και διαθέσιμα στοιχεία, για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της COVID-19, μιας και δεν συλλέγονται από τα κράτη-μέλη».

Κατά δεύτερον, «ομολογεί» ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης των απάνθρωπων αυτών φαινομένων στην Ε.Ε., αλλά διαβεβαιώνει ότι «η καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών θα είναι μία από τις προτεραιότητες της στρατηγικής της Κομισιόν για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία έχει προγραμματιστεί για υιοθέτηση στις αρχές του 2021».

Στην ερώτησή της, ωστόσο, η Βελγίδα ευρωβουλευτής ήταν κάτι παραπάνω από συγκεκριμένη, αναφέροντας ότι:

«Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά. Πολλές οργανώσεις δικαιωμάτων των παιδιών υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακοποίησης, εκμετάλλευσης και βίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Στην συνέχεια, τόνισε ότι «οι οικογενειακές πιέσεις που σχετίζονται με την κρίση (συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού, της απώλειας θέσεων εργασίας και των ανησυχιών για τα οικονομικά) αύξησαν τον κίνδυνο βίας στο σπίτι και της βίας κατά των παιδιών. Ο αριθμός των αναφορών ενδοοικογενειακής βίας στη βελγική γραμμή βοήθειας για παιδιά, «Awel», έχει τριπλασιαστεί. Το Βέλγιο, ωστόσο, δεν είναι το μόνο κράτος μέλος που αντιμετώπισε αύξηση των κλήσεων που ανέφεραν ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

»Επιπλέον, η Europol ανέφερε ότι οι συνεργάτες επιβολής του νόμου διαπίστωσαν αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα από όσους αναζητούν υλικό κακοποίησης παιδιών ως αποτέλεσμα της COVID-19».

Δεδομένου ότι τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο είναι πιο ευάλωτα στους διαδικτυακούς θηρευτές.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, από την οποία προκύπτει ότι η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των παιδιών είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί στις αρχές του 2021 και μετά.

Απάντηση της Αντιπροέδρου Šuica εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7/10):

Η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και τον αντίκτυπο της πανδημίας σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς, σε ολόκληρη την Ε.Ε. και συγκρίσιμα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της COVID-19 δεν είναι διαθέσιμα και δεν συλλέγονται από τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει και υποστηρίζει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, να δημιουργήσουν καλύτερους μηχανισμούς αναφοράς και υποστήριξης, να υποστηρίξουν υφιστάμενες γραμμές βοήθειας (οικιακές και πανευρωπαϊκή παιδική γραμμή 116 111) και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Για να υποστηρίξει τη διάδοση ορθών πρακτικών, η Επιτροπή διοργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την COVID-19 και την ενδοοικογενειακή βία στο πλαίσιο του προγράμματος αμοιβαίας μάθησης για την ισότητα των φύλων. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου (Europol) δημιούργησε ένα τμήμα ιστότοπου για την COVID-19: σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών που απευθύνεται σε γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια του 2020, περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών».

Η αντιπρόεδρος Šuica κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Η Επιτροπή θα εξετάσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την COVID-19 για να τις συμπεριλάβει στα προγράμματα χρηματοδότησης. Η καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών θα είναι μία από τις προτεραιότητες της στρατηγικής της Επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία έχει προγραμματιστεί για υιοθέτηση στις αρχές του 2021. Η στρατηγική της Ε.Ε. για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που εγκρίθηκε στις 24 Ιουλίου 2020, ορίζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Νοεμβρίου 2019. Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι επίσης μία από τις βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025. Από αυτή την άποψη, η ολοκλήρωση της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Επιτροπή».

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet