Κριτική BBC στον ΟΗΕ για τον ιό Έμπολα
Κόσμος

Κριτική BBC στον ΟΗΕ για τον ιό Έμπολα

Εδώ και πολλούς μήνες η επιδημία του Έμπολα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ειδήσεων. Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη ενημερώνεται για τις ΜΚΟ και το ιατρικό προσωπικό που έχουν σπεύσει στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν. Επομένως, γράφει ο Μαρκ Ντόιλ, του βρετανικού BBC, «έχει σχηματισθεί μία όχι παράλογη εντύπωση – ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που όμως αντιμετωπίζεται. Άνθρωποι πεθαίνουν αλλά έχει σταλεί βοήθεια για να σωθούν οι υπόλοιποι».

Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία λανθασμένη αντίληψη. Ιατρικό προσωπικό από τη Λιβερία, τη Σιέρα και άλλες χώρες προσπαθούν να σταματήσουν τον Έμπολα. Οι Αφρικανοί βρίσκονται εκεί έξι μήνες. Το διεθνές προσωπικό, με επικεφαλής τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) πηγαίνουν εκεί για μικρότερο διάστημα, αλλά εξίσου εξουθενωτικό. Όλοι αυτοί προειδοποιούν εδώ και πολλούς μήνες ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου και ζητάνε βοήθεια να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

“Τι κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα;” αναρωτιέται ο Ντόιλ. Και απαντά: «καθυστερούν». «Τη γνωρίζω αυτή τη μηχανή καλά. Την έχω δει σε ζώνες καταστροφής – στην Αϊτή, στη Σομαλία. Έχω φίλους σε αυτή τη μηχανή – αξιωματούχους του ΟΗΕ με καλές προθέσεις, ειρηνευτικές δυνάμεις και ιατρικό προσωπικό. Οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν δει εικόνες τους σε δράση – να λειτουργούν κλινικές, να φέρνουν την ασφάλεια, να σώζουν ανθρώπους. Γι΄ αυτό λοιπόν είναι λογικό να σκέφτονται ότι αυτό κάνουν συνεχώς. Αλλά αυτή η μηχανή δεν λειτουργεί έτσι. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική» γράφει ο Βρετανός ανταποκριτής.

Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν να αντιμετωπίσουν μία εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Πρέπει να συγκεντρώσουν προσωπικό από όλο τον κόσμο. Να τους εξασφαλίσουν φαγητό και στέγη. Να τους βρουν αυτοκίνητα και γραφεία. Η μηχανή πρέπει να είναι «καλολαδωμένη» πριν το ιατρικό προσωπικό βρεθεί στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσει κόσμο. «Δεν είναι ότι ο ΟΗΕ είναι αδρανής όλο αυτό το διάστημα. Ορισμένες υπηρεσίες του, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης και η UNICEF, είναι στην πρώτη γραμμή. Αλλά η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Έμπολα, ο ‘εγκέφαλος’ της τεράστιας μηχανής, μόλις ξεκίνησε να δουλεύει» αναφέρει ο Ντόιλ.

Συγκεκριμένα, η UNMEER συστάθηκε πολύ γρήγορα για τα δεδομένα του ΟΗΕ. Επικεφαλής της υπηρεσίας είναι ο Αμερικανός, Τόνι Μπάνμπερι, ο οποίος δεν κρύβει το πόσο μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο συνιστά αυτή η επιδημία. Αλλά αυτά που χρειάζεται η υπηρεσία του για να λειτουργήσει στη Δυτική Αφρική είναι πάρα πολλά. Εκτός από το ίδιο το προσωπικό, απαιτούνται εκατοντάδες αυτοκίνητα, εκατοντάδες φορτηγάκια, ασθενοφόρα και δέκα ελικόπτερα βαρέων μεταφορών. Χρειάζονται επίσης 3.000 τόνους προστατευτικών στολών για το ιατρικό προσωπικό κάθε μήνα, και 4.000 τόνους σάκων διακομιδής πτωμάτων. «Χρειάζομαι τα πάντα. Τα χρειάζομαι παντού. Και τα χρειάζομαι εξαιρετικά γρήγορα» είπε ο ίδιος ο Μπάνμπερι.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet