Ουκρανία: Γυρίζει σελίδα…
Κόσμος

Ουκρανία: Γυρίζει σελίδα…

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
  • Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004

Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

  • Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.

  • Τροποποίηση του συντάγματος

Οι εργασίες για την τροποποίηση του συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

  • Προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

  • Έρευνες

Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  • Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων

Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.

Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτηρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.

Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτηρίων.

Οεπίσημος απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις το πρωί της Παρασκευής -πριν ξεσπάσουν τα νέα επεισόδια-έκανε λόγο για 77 νεκρούς συνολικά από την Τρίτη στους δρόμους του Κιέβου. Οι ιατρικές ομάδες των διαδηλωτών ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 100, μιλώντας επίσης για εκατοντάδες τραυματίες.

Δηλώσεις Σαμαρά – Ράσμουσεν

Η κατάσταση στην Ουκρανία, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας oργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο κ. Ράσμουσεν, από την πλευρά του, καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανία. «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Υπογράφεται συμφωνία – Σοκ και Δέος για τη βία – Τα διεθνή συμφέρονται “παίζουν” την επόμενη μέρα

Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Σκηνικό εμφυλίου πολέμου με δεκάδες νεκρούς

Βίκτορ ΓιανκούκοβιτςΣυμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι, αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».

ΚΙΕΒΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Εικόνες φρίκης που σοκάρουν κάνουν το γύρο του κόσμου και δείχνουν τα νεκρά σώματα άοπλων διαδηλωτών στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών δήλωσε στο CNN ότι τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 500 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις από το πρωί της Τρίτης.

Γιατί όλα αυτά; Ξένα μεγάλα συμφέροντα συγκρούονται στην Ουκρανία. Από την μία τα δυτικά κράτη με αιχμή τα κράτη της Ε.Ε. και από την άλλη η Ρωσία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για τα δικά τους συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε τι πανωλεθρία έπαθαν οι ναζί τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τον δρόμο για τα πετρέλαια της Κασπίας και του Καυκάσου. Η Ουκρανία αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας η οποία νιώθει πλέον τον κλοιό να περισφίγγεται όλο και περισσότερο γύρω της από τα δυτικά κράτη. Γι΄αυτό και η προβοκάτσια πάει σύννεφο και υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας η οποία μοιάζει να είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Καθεστώτα τα οποία με το παραμικρό διατάζουν πύρ κατά διαδηλωτών, διαπράττουν βαρύτατο έγκλημα σε βάρος του λαού, της χώρας τους αλλά και σε βάρος του ίδιου του καθεστώτικού μηχανισμού τους και αργά ή γρήγορα καταρρέουν.

Διπλωματικές επαφές

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «πολύ δύσκολες».

«Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης», είπε ο Λοράν Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Γερμανίας για να συναντήσουν και πάλι τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από συνομιλίες δύο ωρών και πλέον με την αντιπολίτευση.

Προωθούν εκλογές οι Ευρωπαίοι – Κυρώσεις για πίεση

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα της Πέμπτης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία , δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η κ. Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό – οι τρεις τους, Λοράν Φαμπιούς, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας διαπραγματεύονται «έναν οδικό χάρτη» για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ορισμένα «προσχέδια ενός οδικού χάρτη» που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ειρηνική έξοδο από την κρίση συζητήθηκαν μεταξύ των τριών υπουργών, που βρίσκονται στο Κίεβο, και του Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης συνάντησής τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι τρεις υπουργοί εισήλθαν σε συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Λίγο νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τόνιζαν ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές».

Επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν

Πούτιν ΜέρκελΤηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση της κατάστασης που έχει οδηγήσει σε δεκάδες απώλειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ρωσικής προεδρίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη οι χώρες της Δύσης «να σταματήσουν τον κατηγορηματικό τόνο προς την ουκρανική ηγεσία και τελικά να καταδικάσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ευθύνονται για εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές πράξεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη άμεσης δράσης για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας αλλά και να είναι σε συνεχή επαφή για το θέμα.

Η στάση της Ρωσίας και ο κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια «ισχυρή» κυβέρνηση, συνδέοντας το ζήτημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του σχεδίου διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επιτελάρχης του κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάσπασης μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος.

Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κιέβου και Λβιβ, προπυργίου των διαδηλωτών στη δυτική Ουκρανία, έχει διακοπεί.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Κίεβο νεκροίΤο πρωί της Πέμπτης, ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας κυνήγησε δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που οι δεύτερες αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στο Κίεβο και πυροβολούν πολίτες, καθώς σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων, πολλά πτώματα βρέθηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι ή στην καρδιά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι έχουν μοιραστεί πολεμικά όπλα στους άνδρες της αστυνομίας.

Συνολικά 67 Ουκρανοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν από διαδηλωτές στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να τους απελευθερώσει.

«Στις επιθέσεις των εξτρεμιστών, 67 αστυνομικοί των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών αιχμαλωτίστηκαν», όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Επεισόδια παρά την εκεχειρία στο Κίεβο

Κίεβο επεισόδιαΑνακωχή συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση, έπειτα από το θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καθαιρέσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα το πρωί ωστόσο έχουν ξεσπάσει νέα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και ο πόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχει ξανά ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από τα βίαια επεισόδια, έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άτομα και πάνω από 800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Με ανακοίνωσή του ο Γιανουκόβιτς κήρυξε «εκεχειρία» και ανήγγειλε την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία με ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για την συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε λίγο αργότερα στο RT, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αρσενι Γιατσένιουκ, είπε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ και Καναδάς – Κυβέρνηση εθνικής ενότητητας και εκλογές συνιστά ο Ομπάμα

ΟμπάμαΟ Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Kαναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ αντέδρασαν πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά στην ανακοίνωση για «εκεχειρία» στην Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί.

«Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής, απέρριψε την «εικασία» ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι απόρροια των κακών σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

«Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους και για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά».

«Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφεί προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», δήλωσε ο Ομπάμα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet