Ο κορωνοϊός ίσως διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ασιτία
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Κόσμος

Ο κορωνοϊός ίσως διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ασιτία

Οι προμήθειες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο «θα διαταραχθούν» μαζικά από τον νέο κορωνοϊό. Και αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν δράση, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από ασιτία ενδέχεται να διπλασιαστεί, προειδοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο.

Η «Unilever», η «Nestlé» και η «PepsiCo», καθώς επίσης οργανώσεις αγροτών, ο ΟΗΕ, ακαδημαϊκοί και οργανώσεις πολιτών, καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, προκειμένου να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας και να επενδύσουν στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Καλούν επίσης τις κυβερνήσεις να «αναλάβουν επειγόντως συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν να μετατραπεί η πανδημία της Covid-19 σε παγκόσμια επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση». Η διατήρηση του ανοιχτού εμπορίου θα είναι καθοριστική, όπως επίσης η επένδυση σε αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και η προστασία των αγροτών στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, τονίζουν

Η G20 βρίσκεται υπό πίεση να αναλάβει δράση: Μια ομάδα βραβευθέντων με Νόμπελ οικονομολόγων και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της αναπτυξιακής τράπεζας επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει την πανδημία της «Covid-19». Αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 100 πρώην αρχηγοί κυβερνήσεων, όπως ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Νικολά Σαρκοζί, κάλεσαν επίσης τη G20 να ενεργήσει επειγόντως, ειδεμή κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Ωστόσο, έχει συμφωνηθεί μικρή συντονισμένη δράση. Το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο πλανήτης μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε τρόφιμα ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας της «Covid-19».

Αν και η σοδειά υπήρξε καλή φέτος και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, η έλλειψη εργατών λόγω της κρίσης (του περιορισμού της κυκλοφορίας) και μία τάση προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνει πως τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σύντομα.

Τα λιμάνια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο εμπόριο τροφίμων, καταλήγουν ειδικοί και οργανώσεις, και τα μεγάλα έθνη που εξάγουν τρόφιμα «πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν πλήρως διεθνείς αγορές και πελάτες».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet