Πιέσεις στη Μέρκελ να ορθώσει ανάστημα στον Ερντογάν
Κόσμος

Πιέσεις στη Μέρκελ να ορθώσει ανάστημα στον Ερντογάν

Αντιμέτωπη με «φωνές» που την καλούν να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο κρατείται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ακόμα και από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού της. Η ίδια χαρακτηρίζει «πικρή» και  «απογοητευτική» την υπόθεση, ωστόσο, όπως εκτιμά η Deutsche Welle, οι δυνατότητες του Βερολίνου να αντιδράσει είναι περιορισμένες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει πολιτική ομιλία στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους της διασποράς.

Ωστόσο, στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν από τη Μέρκελ να υψώσει το ανάστημά της στον Ερντογάν για τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ.

Ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε την κυβέρνηση να «εξασφαλίσει ότι τέτοια συγκέντρωση (του Ερντογάν) δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στην Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία, ούτε πουθενά αλλού στη Γερμανία», ενώ ο Στέφαν Μάγιερ του CSU είπε ότι ένας Τούρκος πρόεδρος που φυλακίζει Γερμανούς δημοσιογράφους «δεν είναι καλοδεχούμενος στην Γερμανία».

Η υπόθεση προβληματίζει τη Μέρκελ και οδηγεί στα άκρα τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ είπε ότι «η καγκελάριος και όλη η γερμανική κυβέρνηση αναμένουν την αποφυλάκιση του Γιουτζέλ το συντομότερο δυνατόν», όπως επίσης και το να αντιμετωπισθεί ο δημοσιογράφος «δίκαια» και στη βάση των αρχών που διέπουν ένα κράτος δικαίου.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, παρά τη γενική αγανάκτηση που επικρατεί, γεγονός είναι ότι οι δυνατότητες του Βερολίνου πέρα από το να  επιπλήξει την Άγκυρα είναι περιορισμένες. Η Τουρκία είναι Νατοϊκός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή και αποτελεί τη βάση για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. «Εκτός αυτού, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές η καγκελάριος δύσκολα θα τολμούσε να θέσει με δική της πρωτοβουλία σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. στο προσφυγικό» σημειώνει η DW.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt υπογράμμισε με γραπτό του μήνυμα ότι οι συνθήκες κράτησής του βελτιώθηκαν αισθητά έπειτα από τη μεταφορά του από ένα αστυνομικό κελί στη φυλακή.

Ο Γιουτζέλ, με διπλή -γερμανική και τουρκική- υπηκοότητα, προφυλακίστηκε τη Δευτέρα, με κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους. Αρχικά είχε τεθεί υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά αισθάνομαι σαν να κέρδισα έστω ένα μέρος της ελευθερίας μου. Φως της ημέρας! Καθαρός αέρας! Πραγματικό φαγητό! Τσάι και καφές! Κάπνισμα! Εφημερίδες! Ένα κανονικό κρεβάτι!», υπογράμμισε ο Γιουτζέλ σε  χειρόγραφο σηµείωµά του που έγραψε απευθυνόμενος σε φίλους και υποστηρικτές του, το οποίο και δημοσίευσε σήμερα η Die Welt.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν, σύμφωνα με απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος η μεταφορά του σε μια πραγματική φυλακή σήμανε επίσης ότι έχει πρόσβαση σε τουαλέτα όποτε χρειαστεί και πρόσθεσε πως μοιράζεται μια κουζίνα και μια αυλή με μερικούς άλλους πολιτικούς κρατουμένους.

«Παρόλο που μου στέρησαν την ελευθερία μου, η έρευνα και οι απόψεις του δικαστηρίου συνεχίζουν να μου προκαλούν γέλιο», έγραψε ο Γιουτζέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί κατά της προφυλάκισης του ανταποκριτή, ενώ την περασμένη εβδομάδα 166 Γερμανοί βουλευτές, με ανοιχτή επιστολή τους, ζήτησαν την «τάχιστη» αποφυλάκιση απελευθέρωση του.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet