Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία από την αυτοδυναμία των Τόρις
Κόσμος

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία από την αυτοδυναμία των Τόρις

Θριαμβευτική νίκη για τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, που απέσπασαν την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βγήκαν από την εκλογική αναμέτρηση πιο ενισχυμένοι -αν και τα προβλήματα για τον Κάμερον δεν έχουν τελειώσει.

Οι Τόρις απέσπασαν κυβερνητική πλειοψηφία και συγκέντρωσαν 331 από τις 650 έδρες του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειαζόντουσαν 323 έδρες.

Παράλληλα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με τρεις(!) ηγέτες κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή να έχουν ανακοινώσει ότι παραιτούνται: Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP ανέλαβαν την ευθύνη για την ήττα.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

  • Οι Συντηρητικοί (Ντ. Κάμερον) παίρνουν 331 έδρες
  • Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 232 έδρες
  • Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
  • Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
  • Το UKIP παίρνει 1 έδρα
  • Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 23 έδρες

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

  • Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,9%
  • Των Εργατικών το 30,4%
  • Του UKIP το 12,6%
  • Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,9%
  • Του SNP (υποψήφιοι μόνο στη Σκωτία) το 4,7%
  • Των Πρασίνων το 3,8%

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, αγγίζει το 66%, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.

Ο Κάμερον συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα έλαβε χώρα ένα σπάνιο στιγμιότυπο. Νικητής και ηττημένοι συναντήθηκαν στις εκδηλώσεις για τη νίκη των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως είναι η τελευταία φορά που βρίσκονται πλάι – πλάι.

Μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, μετά τη νίκη στις εκλογές, ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά» νίκη από όλες.

Αν και η επικράτηση των Τόρις πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον Κάμερον -θεωρείται προσωπική του επιτυχία, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στους «μνηστήρες» που εποφθαλμιούσαν τη θέση του- ο ηγέτης των Συντηρητικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές και τις πιέσεις τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ε.Ε.

Έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον επανέλαβε ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε. και να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Κάμερον, καθώς η Ε.Ε. προετοιμάζεται για δύο χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Κάμερον για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα.

H καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη και εκείνη τηλεφωνικά τον Κάμερον για την «εντυπωσιακή» του νίκη, εκφράζοντας να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Πηγή: in.gr/Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet