Πολιτικό θρίλερ με το Brexit: «Στα σκαριά» πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι
Κόσμος

Πολιτικό θρίλερ με το Brexit: «Στα σκαριά» πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται η διαδικασία του Brexit και η συνοχή της κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Μετά τις απανωτές παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ενώ η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται να κατατεθεί εναντίον της πρωθυπουργού της χώρας πρόταση μομφής.

Ήδη η πρώτη επιστολή δυσπιστίας κατά της Μέι κατατέθηκε από τον ευρωσκεπτικιστή βουλευτή, Τζέικομπ Ρις-Μογκ στον sir Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της Επιτροπής 1922, λέγοντας ότι «η Συμφωνία για το Brexit αποδείχθηκε χειρότερη του αναμενόμενου και δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της πρωθυπουργού προς το έθνος».

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές των Τόρις γράψουν τέτοιες επιστολές και η ανατροπή της Μέι είναι εφικτή αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της. Πράγμα που ακόμα κι αν δεν είναι πολύ πιθανό δείχνει την ελάχιστη υποστήριξη στη Συμφωνία εντός του κόμματος.

Μόλις πριν από λίγα λεπτά, ο πρώην υπουργός του Brexit, Στιβ Μπέικερ, δήλωσε: «Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να αλλάξουμε την πολιτική της Βρετανίας αναφορικά με τη Συμφωνία Εξόδου και όχι την Πρωθυπουργό αλλά δεν δούλεψε τίποτα. Τώρα είναι πολύ αργά. Χρειαζόμαστε καινούριο ηγέτη».

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη παραιτήθηκαν ο υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου Σουέλα Μπρέιβερμαν, η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι και ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας.

Η σωρεία παραιτήσεων έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι – μπροστά στον κυκεώνα των εξελίξεων – μίλησε για το ενδεχόμενο να μη γίνει Brexit ή να γίνει με άτακτο τρόπο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το θέμα, ότι η επιλογή που έχει μπροστά της είναι σαφής: Ή να υποστηρίξει το Brexit ή να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ή να μην αποχωρήσει καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι.

Υπουργός Brexit: Δεν μπορώ να υποστηρίξω μια αόριστη συμφωνία

Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του υπουργού για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Στην επιστολή παραίτησής του ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ της Ε.Ε., αποτέλεσε ένα «υβρίδιο της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. και των υποχρεώσεων της ενιαίας αγοράς».

Ο Ράαμπ έγραψε επίσης: «Κανένα δημοκρατικό έθνος ποτέ δεν έχει συναινέσει στη δέσμευσή του από ένα τόσο εκτεταμένο καθεστώς, που επιβάλλεται εξωτερικά, χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο των εφαρμοστέων νόμων, ούτε τη δυνατότητα εξόδου από τη συμφωνία».

Βολές από τον ηγέτη των εργατικών: Η κυβέρνηση βρίσκεται… σε χάος

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε τη Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό της για το Brexit.

«Ξεδιάντροποι οι υποστηρικτές του Brexit που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση»

Οι υποστηρικτές του Brexit που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση είναι ξεδιάντροποι, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το Γουέστμινστερ ο Τσούκα Ουμούνα, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Όλοι όσοι έχουν παραιτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντόμινικ Ράαμπ, η Εσθερ ΜακΒέι… έχουν ένα κοινό γνώρισμα ότι αποτελούν όλοι μέρος της καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση που έδωσε ανέφικτες υποσχέσεις για αυτά που – υποτίθεται – θα πρόσφερε το Brexit» πρόσθεσε.

«Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο εδώ στο κοινοβούλιο, διότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει, και οι δύο πλευρές έχουν διαφορές απόψεων για το θέμα, είναι η αναπομπή του ζητήματος στο λαό ώστε να αποφασίσει, τώρα που ξέρουμε πώς μοιάζει το Brexit  τι θα συμβεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας», κατέληξε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet